Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 15. januar 2003 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Harald T. Nesvik (FrP): Jeg vil få stille den ærede sosialminister følgende spørsmål:

«I Aftenposten ved juletider sto en AFP-pensjonist, som hadde fått sin pensjon avkortet med feriepenger som var tjent opp året før, fram. Ifølge Aftenposten konkluderte Sosialdepartementet med at dette skulle endres for framtiden, og at feriepenger ikke skulle tas med i beregning av inntekt som grunnlag for eventuell avkorting av pensjonen.

Er regelverket rettet opp i samsvar med dette slik at det er gjeldende pr. dags dato, og gjelder det samme for vanlige alderspensjonister?»

Statsråd Ingjerd Schou: Det er korrekt som representanten Nesvik refererer til, at feriepenger utbetalt etter uttak av AFP i noen tilfeller kunne føre til avkorting av pensjonen. Vanligvis skulle ikke feriepenger være noe problem i forhold til AFP, for feriepenger etter ferielovens hovedregel skal utbetales når arbeidsforholdet er avsluttet. Så hender det at utbetalingstidspunktet likevel utsettes til etter uttaket av AFP. I slike tilfeller kunne resultatet bli lite heldig fordi feriepengene ble behandlet likt med ordinær arbeidsinntekt, og pensjonen ble dermed redusert med et større beløp enn det den ellers ville ha blitt.

Jeg kan bekrefte at det aktuelle regelverket ble justert før jul, slik at AFP ikke skal reduseres for inntekt som stammer fra arbeid eller virksomhet før uttak av pensjonen, herunder feriepenger og eierinntekt fra virksomhet som pensjonisten ikke lenger er deleier i. Regelendringen er gitt tilbakevirkende kraft for feriepenger utbetalt i 2001. Det innebærer at feriepengene ikke skal tas med ved avkorting av AFP i det tilfellet Aftenposten omtalte.

Når det gjelder alderspensjon fra folketrygden, er situasjonen annerledes, først og fremst fordi man opererer med en helt annen beløpsgrense for når avkorting av pensjonen skal begynne. I AFP-ordningen er denne beløpsgrensen satt til 15 000 kr, mens den er på to ganger folketrygdens grunnbeløp, dvs. nær 110 000 kr, for alderspensjon. Dessuten er det gjort et eksplisitt unntak i folketrygdloven for helt avsluttet arbeid og etterslepsinntekter, som f.eks. feriepenger for året etter uttaksåret.

Harald T. Nesvik (FrP): Jeg takker sosialministeren for svaret.

I Aftenposten den 18. desember 2002 står det:

«Myndighetene snur og lar alle AFP-pensjonister beholde feriepengene. Men trygdekontorene har ikke selv oversikt over hvem som feilaktig er blitt trukket.»

Videre sier avdelingsleder Kari Haugstvedt i Rikstrygdeverket:

«For dem som har klaget, er det greit, … De vil få medhold i klagen og dermed unngå å bli trukket. Men for de øvrige, er vi avhengige av at de selv tar kontakt»

Vil statsråden sørge for at alle pensjonister som er blitt urettmessig utsatt for denne type avkorting av sine pensjoner, bli gjort oppmerksom på dette, og at de har adgang til å klage?

Statsråd Ingjerd Schou: Det jeg i hvert fall kan gjøre, er å oppfordre de som er klar over det, til å ta dette opp med sitt lokale trygdekontor og klage. I tillegg kan jeg også ta problemstillingen opp med Rikstrygdeverket.

Harald T. Nesvik (FrP): Jeg takker statsråden for svaret og håper at man vil prøve å finne fram til disse personene som urettmessig har fått avkortet pensjonen sin.

Videre sa sosialministeren i sitt første svar til meg at man nå har gjort det med tilbakevirkende kraft for 2001. Da stiller jeg følgende spørsmål til sosialministeren: Hva med dem som tidligere har blitt utsatt for dette, og den urettferdigheten som disse har blitt utsatt for i den tiden som AFP-ordningen har fungert?

Statsråd Ingjerd Schou: Regelverket, slik det foreligger, gjelder også for tidligere år. Vi har tatt opp problemstillingen og endret det aktuelle regelverket. Utgangspunktet var jo at dette skulle betales før man tok ut sin AFP, og at det slik sett ikke skulle være et problem. Men vi er blitt gjort oppmerksom på at dette er et problem, og har derfor endret regelverket. Vi justerte det før jul, og vi har gitt det tilbakevirkende kraft for 2001.

Presidenten: Vi går nå tilbake til spørsmål 2.

: