Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 15. januar 2003 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Karita Bekkemellem Orheim (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til arbeids- og administrasjonsministeren:

«Turnusarbeidere i helsesektoren må arbeide to timer mer pr. uke enn skiftarbeidere. Likestillingsombudet konkluderte allerede i 1996 med at arbeidsmiljøloven § 46 nr. 3 og 4 faktisk virker slik at det ene kjønn på en urimelig måte stilles dårligere enn det andre, og at forskjellsbehandlingen derfor anses å være i strid med likestillingsloven. Lovendring er nødvendig for å rette opp denne diskrimineringen.

På hvilken måte vil Regjeringen sikre at denne diskrimineringen opphører?»

Statsråd Victor D. Norman: Spørsmålet om likestilling av tredelt turnus og helkontinuerlig skiftarbeid i arbeidsmiljøloven har lenge vært gjenstand for vurdering.

Saken har bl.a. vært drøftet i Stortinget ved behandlingen av to Dokument nr. 8-forslag om likestilling av tredelt turnus og helkontinuerlig skiftarbeid. Det ene forslaget ble nedstemt av et flertall bestående av Arbeiderpartiet og Høyre. Flertallet pekte bl.a. på de økonomiske konsekvensene av forslaget og at dette var en sak som det måtte være opp til partene i arbeidslivet å bli enige om gjennom tariffoppgjørene. Det andre forslaget ble ikke realitetsbehandlet, men både Arbeiderpartiet og Høyre uttalte seg likevel imot forslaget.

De berørte departementer har på administrativt nivå over lengre tid og gjennom ulike regjeringer jobbet tett med saken. Ingen regjering har imidlertid kommet med noen konkrete forslag til lovendring. Det har også vært foretatt en anbudsrunde med sikte på å få gjennomført en ekstern utredning av konsekvensene ved en slik arbeidstidsreform. Fem sentrale forskningsinstitusjoner ble invitert til å gi anbud på en slik utredning. Samtlige avslo, fordi det ikke ville være mulig å gi noe klart svar på konsekvensene av en arbeidstidsreduksjon for turnusarbeidere i helsesektoren.

Jeg vil vise til det pågående arbeid i Arbeidslivslovutvalget, hvor det foretas en gjennomgang av hele arbeidsmiljøloven med sikte på å legge frem et forslag til ny lov i desember 2003. Arbeidstid er et sentralt punkt i dette utvalgets mandat, og spørsmålet om hvordan ulike arbeidstidsordninger skal reguleres, herunder problemstillinger om ulike turnusordninger, vil naturligvis bli vurdert av lovutvalget. Jeg finner ikke at et initiativ på dette området har en slik hast at det er riktig å forskuttere lovutvalgets arbeid.

Karita Bekkemellem Orheim (A): Jeg vil takke statsråden for svaret. Jeg tolker det siste han sa, som veldig positivt, nemlig at det arbeidet som Arbeidslivslovutvalget nå holder på med, helt klart vil bety at det i framtiden ikke vil legges opp til en slik type diskriminering.

Én ting er forhistorien, men jeg mener at samtlige partier har et klart ansvar for at likestillingen skjer på en ordentlig måte. Vi vet at det handler om store grupper kvinner som sliter, som har jobber med arbeidstid som er vanskelig. Derfor mener vi også at de er nødt til å få det samme vernet som andre arbeidere får.

Men jeg vil igjen utfordre statsråden helt konkret: Er det slik at mandatet til Arbeidslivslovutvalget sikrer at dette temaet vil være i fokus, og at det vil være en del av det grunnlaget som statsråden vil ta stilling til?

Statsråd Victor D. Norman: Når det gjelder det siste, kan jeg bekrefte at dette er problemstillinger som Arbeidslivslovutvalget vil ta opp.

Jeg vil imidlertid presisere at jeg ikke vil forskuttere konklusjonene fra lovutvalget på noen som helst måte. Likestillingshensynet skal ivaretas fullt ut, men vi må være varsomme med ikke å trekke for vidtgående konklusjoner om hvor stort problemet er. Det er viktig å være klar over at tredelt turnus og helkontinuerlig skift ikke automatisk er sammenliknbare arbeidsformer; det må en konkret vurdering til i forhold til de enkelte turnusplaner og den enkelte jobbsituasjon. Samtidig er det veldig viktig at vi i dette arbeidet, som på andre områder, ikke griper inn i ting som hører inn under partenes ansvar ved tarifforhandlinger.

Karita Bekkemellem Orheim (A): Det vil være slik noen ganger at partene i arbeidslivet kanskje ikke følger opp det som er intensjonen med loven. Hvis vi da mener det er nødvendig med klare lovendringer for å følge opp det vi alle har intensjon om, håper jeg at Regjeringen og statsråden vil være villig til det.

Etter det jeg er kjent med, skal det ha kommet en delinnstilling før jul fra Arbeidslivslovutvalget. Var dette temaet da berørt, eller er det noe som vil komme senere fra utvalgets side?

Statsråd Victor D. Norman: Arbeidstidsspørsmålene vil bli belyst i lovutvalgets endelige innstilling. La meg også presisere, som jeg sa innledningsvis, at det er klart at likestillingshensyn skal ivaretas fullt ut i det lovverket vi har. Det jeg vil legge til, er at det ikke er klart i hvor stor grad denne problemstillingen tilsier en generell lovendring for at likestillingshensynet skal ivaretas. Men vi kommer til å ta det opp i tilknytning til Arbeidslivslovutvalgets innstilling, samtidig som vi må gjøre det på en måte som ikke griper inn i den frie forhandlingsrett til partene i arbeidslivet.

Presidenten: Spørsmål 15 er allerede besvart.

: