Stortinget - Møte onsdag den 18. desember 2002 kl. 10
President: Jørgen Kosmo
Spørsmål 20
Torbjørn Andersen (FrP): Jeg vil gjerne få stille følgende spørsmål til vår sosialminister:
«Tvedestrand er den eneste byen i Aust-Agder uten eget vinmonopol. Vinmonopolet er forpliktet til å sikre produktene markedsadgang og rettferdig tilgjengelighet via sitt butikknett over hele landet. KrF-ordføreren i Tvedestrand vil ha polutsalg til byen, og truer med å bringe saken inn for EFTA-domstolen i Brussel.
Vil Regjeringen sørge for at Tvedestrand får vinmonopolutsalg, eller risikere en sak i EFTA-domstolen, som kan velte hele ordningen med dette gammeldagse norske vinmonopolet?»
Statsråd Ingjerd Schou: Spørsmålet om det er grunnlag for å søke bevilling i Tvedestrand, avgjøres av Vinmonopolets styre på bakgrunn av en vurdering av forholdet mellom økonomiske kriterier og ønsket om økt tilgjengelighet. Jeg forstår imidlertid at mange kommuner kan ønske seg en vinmonopolbutikk, og at det kan ligge distrikts- og næringspolitiske hensyn til grunn for dette ønsket. Situasjonen er likevel at om lag 90 pst. av befolkningen i dette langstrakte landet vårt om kort tid vil befinne seg mindre enn 20 kilometer fra nærmeste utsalg. I tillegg er det etablert en fjernhandelsløsning som gjør det enkelt for kundene å bestille og få tilsendt eller tilkjørt de varene de måtte ønske dersom avstanden er et problem. Med fjernhandel menes at varer kan bestilles over telefon, brev eller nettet, såkalt e-handel, og utleveres gjennom posten.
Jeg ser ikke noen grunn til å gå inn i en diskusjon med representanten Torbjørn Andersen om ordningen med vinmonopol, men viser til at Stortinget tidligere i år har avvist forslag om salg av vin og sterkøl i dagligvareforretninger.
Torbjørn Andersen (FrP): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg oppfattet dit hen at her var det ikke noen stor og god julepresang til Tvedestrand. Her var ingen konkrete lovnader, slik jeg oppfattet det.
Men når Norge fortsatt tviholder på dette gamle omsetningssystemet for alkohol, må det sørges for tilstrekkelig tilgjengelighet ved at utsalgsstedene er geografisk rettferdig fordelt over hele landet. Og inntil i dag har Tvedestrand vært en av de svært få byer i landet der det ikke har vært mulig å få kjøpe så mye som en flaske vin på pol, for det har rett og slett ikke vært utsalg der. Og det er altså flere mil til nærmeste naboby som har slike utsalgssteder. Tilgjengeligheten er derfor svært dårlig.
Hvorfor vil ikke statsråden foreslå for Stortinget at det skal gis tillatelse til flere utsalgssteder?
Statsråd Ingjerd Schou: Det er ikke sosialministeren som bestemmer hvor pol skal ligge. Det gjør Vinmonopolet og dets styre.
Også neste år blir det etableringer av nye polutsalg. Det har vært en voldsom utbygging de siste årene, så stor at 90 pst. av befolkningen befinner seg mindre enn 20 kilometer fra et vinmonopol. Det er ikke forutsatt at vi skal ha en utbygging i samme tempo som det har vært, men også neste år blir det, som sagt, nye etableringer. I tillegg skal vi også følge opp det som Stortinget har vedtatt, nemlig forsøk med minipol, som har et begrenset vareutvalg. Når representanten sier at vi har en gammeldags ordning med vinmonopol, må jeg si at jeg deler ikke representanten Torbjørn Andersens bekymring og vurdering i forhold til det. Jeg opplever at Vinmonopolet står sterkt i befolkningen, og at det også har å gjøre med den moderniseringen som har skjedd i forhold til større grad av selvbetjening, og muligheter til å skaffe seg polets varer på annen måte enn ved å møte opp selv.
Torbjørn Andersen (FrP): Jeg takker statsråden nok en gang for svaret. Da er vel denne saken avklart, men jeg vil gjerne få lov allikevel til å minne om at EU-kommisjonen for tiden presser Sverige meget hardt for å avvikle Systembolaget. Og dersom svenskene må gi etter for kravet fra EU – og det tyder på at det vil skje – vil dette ifølge norske EU-eksperter også knekke det norske vinmonopolet. Dette vil altså kunne bety at folk i Tvedestrand eller andre byer snart vil kunne få kjøpe lovlig alkoholvarer i dagligvarebutikkene, slik de fleste for så vidt kan i alle andre europeiske land.
Tror virkelig statsråden at Norge fortsatt vil kunne opprettholde Vinmonopolet dersom Systembolaget i Sverige – trolig – blir avviklet ganske snart, etter press fra EU?
Statsråd Ingjerd Schou: Jeg registrerer at Vinmonopolet står sterkt i det norske samfunn. Det har å gjøre med den modernisering som har skjedd, og at vi har fått en utbygging som har vært enorm de siste årene. Gjennomføringen av den planen er straks gjort, og i tillegg blir det også etableringer neste år.
Jørgen Kosmo hadde her gjeninntatt presidentplassen.