Stortinget - Møte onsdag den 18. desember 2002 kl. 10
President: Jørgen Kosmo
Spørsmål 17
Inge Ryan (SV): Jeg ønsker å stille et spørsmål til barne- og familieministeren:
«Det tilbys en rekke dataspill på markedet. Enkelte av disse inneholder svært grov vold. Det er snakk om så groteske framstillinger at enkelte butikker nekter å selge dem. For barn og unge vil slike spill virke ekstra sterkt, og forskning viser at slike inntrykk både kan føre til psykiske problemer og negativ atferd.
Hva er statsrådens holdning til slike TV-spill, og vil statsråden ta initiativ til å lage et forbud mot de mest voldelige TV-spillene/filmene som tilbys i det norske markedet?»
Statsråd Laila Dåvøy: Jeg er svært urolig og opprørt over hva barn og ungdom får kjøpt av voldelige elektroniske spill i dag. Det er dokumentert at enkelte forhandlere ikke tar hensyn til aldersmerkingen. Barn ned i tiårsalderen får kjøpe de groveste spillene uten problemer.
Spill som har innhold i strid med straffeloven, rammes og kan stoppes, uavhengig av et system for alders- og innholdsmerking og regulering av omsetningsformer. Dataspillbransjen viser også ansvarlighet når den fra 2003 innfører en selvreguleringsordning for aldersmerking av dataspill. Ordningen er felles for Europa. Det vil bli svært viktig å følge hvordan ordningen vil virke i forhold til aldersgrenser og klassifisering av innhold. Produsenter og importører har betydelige interesser knyttet til en felleseuropeisk ordning. Fordelene knytter seg til at de kan forholde seg til ett sett normer og dermed slippe å forholde seg til enkeltnasjoners særlige regler på området. De oppnår dermed en rasjonaliseringsgevinst som de kan høste i form av samtidig lansering i alle land, og ensartet markedsføring. Bransjen synes å ha så store egeninteresser knyttet til ordningen at jeg vil tro at de setter mye inn på å praktisere ordningen på en god måte. Jeg vil imidlertid følge nøye med i hvordan ordningen virker. Dersom ordningen ikke er til barn og unges beste, vil jeg vurdere å innføre egne regler i Norge.
Men det svakeste leddet i kjeden kan være den enkelte forhandler. Vi har sett at enkelte forhandlere selger hva som helst til barn. Dette gir lite håp om at de vil være lojale mot en bransjeordning. Jeg vil derfor vurdere å innføre en konsesjonsordning for salg av elektroniske spill. Konsesjonsordningen bør bygges over samme lest som konsesjonsordningen for videogrammer. I praksis vil det si at en ved brudd på loven eller forskriften knyttet til en slik lov kan ha sanksjonsmuligheter. Mulige sanksjoner kan f.eks. være å trekke løyvet tilbake – at man rett og slett ikke får selge disse dataspillene.
Inge Ryan (SV): Jeg takker for svaret.
Jeg vil bare følge opp med et par ting. Jeg opplever det som statsråden sier om løyve, som et interessant forslag, det at man faktisk får en strengere regulering og en mye strengere kontroll ved at man får inn et løyvesystem. Jeg er veldig glad for at dette er en sak som statsråden har til vurdering dersom det ikke løser seg på andre måter.
Men samtidig må jeg få lov til å si at jeg faktisk har ønsket at man hadde vurdert en forbudslinje. Jeg synes ikke det egner seg i denne salen å fortelle litt om hva innholdet i slike spill/filmer er – jeg har tatt belastningen med å kikke på dem – det er såpass grotesk at man kan spørre seg hva vi skal med sånt i markedet i det hele tatt. Hva skal vi med noe sånt? Vi vet at vi har forbud mot f.eks. barneporno, og det gjør at vi legger noen moralske bånd på oss. Selv om noen misbruker det også, og får tak i det over nettet og på andre måter, vet vi at det er feil.
Så spørsmålet til statsråden blir: Kan det være aktuelt med et forbud beint fram?
Statsråd Laila Dåvøy: Først har jeg lyst til å si at jeg kommer til å jobbe med konsesjon og kontroll uavhengig av hva markedet gjør. Jeg tror det er viktig. Det andre er at jeg faktisk er enig i at mange av disse spillene egner seg overhodet ikke for salg. Det er også grunnen til at noen av disse spillene, spesielt ett av dem, «Grand Theft Auto 3», er anmeldt til politiet av Barneombudet og Forbrukerrådet. Dette ligger nå til behandling hos Riksadvokaten. Riksadvokaten har ennå ikke tatt stilling til videre framdrift i saken. Det jeg ønsker, er at dette skal bli prøvd mot straffeloven. Det jeg ville håpe, var at man gjennom straffelovens bestemmelser ville gripe inn og si at dette faktisk er ulovlig, fordi det er så grovt. Jeg håper at så skjer.
Inge Ryan (SV): Jeg er veldig godt fornøyd med statsrådens svar. Jeg ser at vi har en statsråd som er ekte opptatt av denne problematikken. Jeg nøyer meg med det og slutter her. Jeg vil bare ønske statsråden en riktig god jul, og så håper jeg at det blir et godt nytt år for arbeidet for barn og unge i Norge.
Statsråd Laila Dåvøy: En riktig god jul til representanten, og takk for et meget godt spørsmål.