Stortinget - Møte onsdag den 18. desember 2002 kl. 10
President: Jørgen Kosmo
Spørsmål 16
Steinar Bastesen (Kp): Jeg har et spørsmål til olje- og energiministeren:
«Arbeidsplassene i oljesektoren er viktige forutsetninger for et variert arbeidsmarked i mange lokalsamfunn i Distrikts-Norge. Det har i mediene vært hevdet at mange av oljeselskapenes landbaser skal legges ned til tross for at disse basene var forutsetninger for at selskapene fikk drive leting og utvinning. Særlig utsatt er basene i Nord-Norge.
Hva vil statsråden gjøre for å påse at myndighetenes forutsetninger om landbasestrukturen etterleves?»
Statsråd Einar Steensnæs: Myndighetenes etablerte mål for lokaliseringspolitikken har vært at virksomheten skal styres ut fra et helhetlig og langsiktig perspektiv, samtidig som utvidelse av oljevirksomheten skal gi positive ringvirkninger for de nærliggende områder på fastlandet.
En rekke baser er etablert langs hele kysten. Målet må være å opprettholde eller øke aktivitetsnivået, slik at livskraftige miljøer kan sikres ved langsiktig drift. Ved enkelte baser har det i noen tid vært en utfordring å opprettholde aktivitets- og sysselsettingsnivået, og en må erkjenne at økt aktivitet ved basene i Nord-Norge vil måtte komme fra økt letevirksomhet og nye utbygginger i tilliggende områder.
Olje- og energidepartementet arbeider som kjent med en utredning når det gjelder konsekvenser av helårig petroleumsaktivitet i de nordlige havområder fra Lofoten og nordover. Utredningen forventes oversendt Regjeringen i løpet av høsten 2003 og vil legges til grunn for den videre politiske behandlingen av spørsmålet om betingelser og forutsetninger for helårig petroleumsvirksomhet i området. De konklusjoner som trekkes på bakgrunn av denne utredningen, vil derfor gi viktige føringer for framtidig aktivitetsnivå ved eksisterende baser. Når det gjelder Hammerfest, vil imidlertid utbyggingen av Snøhvit sikre etableringen av et bærekraftig basemiljø i Finnmark.
Det har fra myndighetenes side de siste år vært ført en aktiv tildelingspolitikk, med påfølgende leting. Bortsett fra Ormen Lange har man dessverre ikke den siste tiden gjort funn som forsvarer selvstendig utbygging med tilhørende basestruktur. For Ormen Lange har en ennå ikke konkludert med hensyn til utbyggingsløsning, og det vil være opp til Stortinget å fatte den endelige beslutningen.
Regjeringen er opptatt av spørsmålet om basestrukturen, slik at petroleumsvirksomheten skal fortsette å gi positive ringvirkninger for de nærliggende områdene på fastlandet. Vi må også erkjenne at for å sikre langsiktig drift og styrking av levedyktige miljøer ved basene er en helt avhengig av et godt ressursgrunnlag. Spørsmålet om lokalisering av baser vil også i framtiden underlegges politisk behandling hvor Stortinget vil bli trukket inn.
Steinar Bastesen (Kp): Jeg takker statsråden for svaret. Det er ikke betryggende.
Det har vært skapt en del uro rundt basen i Brønnøysund, rundt basen i Sandnessjøen og rundt basen i Harstad, og de vet ikke i dag om det fortsatt blir drift eller ikke. Statsråden har ikke i dag i Stortinget kunnet bekrefte at de basene fortsatt vil eksistere. Vi vet av erfaring at mer og mer av oljen og gassen blir ført sørover i rør. Er det meningen at det skal legges rør langs hele kysten oppover, og at basene i Nord-Norge skal nedlegges?
Statsråd Einar Steensnæs: Til det siste spørsmålet: Svaret er absolutt nei. Det må ganske store funn av olje og gass til, og i dette tilfellet gjelder det gass når det er snakk om rør, for at det skal kunne svare seg med lange transportledninger langs kysten. Som kjent er Snøhvit-feltet bygd ut ved hjelp av en LNG-løsning.
Når det gjelder basene i Nordland fylke, som Bastesen refererer til, har departementet for sin del ikke noen intensjon om at aktiviteten skal reduseres. Tvert imot, jeg legger stor vekt på at den kan opprettholdes. Men som jeg sa i mitt svar: Aktiviteten ved basene er en funksjon av hvor vellykket boring og leting er i Norskehavet, og det er derfor avgjørende at vi får nye funn, slik at aktiviteten kan holdes oppe, og at vi eventuelt kan lykkes med nye driftsbaser i Nord-Norge. Det vil Nord-Norge ha stor nytte og glede av. Det har de også forventninger om, og det er rimelig.
Steinar Bastesen (Kp): Jeg takker statsråden for svaret.
Jeg er fullstendig klar over at lange transporter er vanskelige, men det er ikke umulig. Jeg har, av personlige årsaker, prøvd å få være med på en realistisk oljevernøvelse ute ved Norne-feltet.
Jeg er fullstendig klar over at utbygging av nye felt må baseres på vedtak i departementet og i Stortinget. Basenes aktivitet må ta utgangspunkt i at det blir aktivitet i havet og nye oljeboringer. Det kan vi ikke stå her i Stortinget og forutsette, men jeg håper at statsråden kan bekrefte overfor dem som venter på en slik julegave, at det fortsatt vil bli aktivitet ved de basene som Stortinget har sagt at det skal være.
Statsråd Einar Steensnæs: Jeg har som sagt fra mitt ståsted ingen intensjon om å ville innskrenke basene på politisk grunnlag. Det er et ønske fra Olje- og energidepartementets side at både de to basene som finnes i Nordland allerede, i Sandnessjøen og i Brønnøysund, kan eksistere med god aktivitet, men at det også ved nye funn kan legges til rette for ytterligere aktiviteter på land. Det som skaper usikkerheten, er illustrerende for usikkerheten ved petroleumsvirksomheten. I dette teknikkens århundre har vi dessverre ikke kommet så langt at vi med tilstrekkelig sikkerhet kan finne de oljereservene som ennå er tilgjengelige på norsk sokkel, men som en trenger avansert seismikk og stor utviklet kompetanse for å kunne vurdere på en rett måte. Likevel har vi skuffelser. Det er ingen tvil om at de siste rundene så langt har vært en skuffelse og da også preger aktivitetsbildet i dag.