Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 20. november 2002 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Olav Gunnar Ballo (SV): «Ved Ullevål sykehus meldes det om overkapasitet innen hjertekirurgi, samtidig som det nå foretas 1 200 kirurgiske inngrep ved Feiringklinikken årlig. Operasjonene ved Feiringklinikken finansieres over offentlige helsebudsjetter, og nevnte situasjon bidrar dermed til dårlig samlet ressursutnyttelse, siden Ullevål er pålagt en beredskap som ikke kan reduseres, på tross av overkapasitet.

Vil statsråden gjennomføre tiltak for å motvirke denne situasjonen?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Først vil jeg slå fast at jeg på pasientenes vegne synes det er meget tilfredsstillende at det ikke er ventetid til hjerteoperasjoner i det sentrale østlandsområdet. Kapasiteten på planlagt behandling av hjertesykdommer er med andre ord god i Helse Øst. Det er imidlertid en utfordring for helseregionen å sikre god utnyttelse av kapasiteten, samtidig som pasientens frie sykehusvalg skal ivaretas.

Helse Øst har nylig gjennomført en utredning av kardiologi som en del av sitt prosjekt for gjennomføring av en ny helseforetaksstruktur og funksjons- og oppgavefordeling i regionen. Faggruppen som utredet kardiologi, har gitt en anbefaling om at Ullevål universitetssykehus må få økt sin aktivitet på operasjoner, dette bl.a. for å vedlikeholde sine universitetsfunksjoner. Det er anbefalt en økning opp til 800 hjerteoperasjoner – fra et nivå på ca. 500 – i tillegg til lungekirurgien ved Ullevål. Å få et tilstrekkelig volum på behandlingen er grunnleggende for opprettholdelse av kvalitet, både på behandlingen, på undervisning og på spesialisering.

Helse Øst har etter loven «sørge for»-ansvaret for innbyggerne i de fem fylkene i helseregionen. Det innebærer en oppfølging av at pasientene faktisk får det behandlingstilbudet de har krav på. Dette ivaretas gjennom eierskapet til de offentlige helseforetakene og gjennom forhandlinger og avtaler med private sykehus og tjenesteleverandører om hvilke tjenester som skal leveres, i hvilket omfang og til hvilken pris. De regionale helseforetakene har ansvar for å gi et godt behandlingstilbud til pasientene og tilrettelegge for pasientens rett til fritt sykehusvalg. Samtidig skal det tas hensyn til at private aktører skal være et viktig og nødvendig supplement og korrektiv til den offentlig eide spesialisthelsetjenesten. Med bakgrunn i de premisser vedrørende hjertekirurgien som ble gitt fra flertallet i sosialkomiteen ved behandling av St.prp. nr. 59 for 2001-2002 i vår, vil departementet i sin styringsdialog med de regionale helseforetakene følge opp dette.

Olav Gunnar Ballo (SV): Vi registrerer nå at sykehusene gjennom helseforetakene sliter med økonomien, og at en rekke omstillingsprosesser er i gang. Konsekvensen av at man også sliter med økonomiske problemer knyttet til hjertekirurgien ved Ullevål kan bli at man i en konkurransesituasjon, eksempelvis med Feiringklinikken, begynner å miste fagfolk, og man trenger faglig utfordring, man trenger den utviklingen, både i retning av spesialitet og for å vedlikeholde den.

Ut fra tall som jeg har fått fra Ullevål, tjener enkelte hjertekirurger ved Feiringklinikken 92 000 kr i uken på hjertekirurgi der. Det betyr at hvis en hadde jobbet bare der, kunne en ha tjent opp mot et par millioner kroner i løpet av et halvt år. Det er klart at dette virker demoraliserende og derekrutterende i forhold til spesialisthelsetjenesten ved offentlige sykehus, og det betenkelige er at det er offentlige midler som brukes.

Vil helseministeren bidra til tiltak som kan virke utjevnende, slik at man ikke mister fagfolk fra det offentlige og inn i andre institusjoner, som er konsekvensen av den typen ulik betaling?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Det er ikke helseministeren som forhandler om lønnen for legene ved Feiringklinikken. Derfor skal jeg avstå fra å gå inn i en vurdering av deres lønnsnivå. Det problemet som representanten Ballo der peker på, får være sykehuseierens problem.

Når det er sagt, mener jeg bestemt at Helse Øst, ut fra sitt «sørge for»-ansvar, har de mulighetene de trenger for å sikre en god fordeling av pasientene og samtidig ivareta pasientenes frie sykehusvalg. Begge deler er viktig. Jeg vil se til gjennom styringsdialogen at det skjer med utgangspunkt i de føringer som Stortinget la ved behandlingen av St.prp. nr. 59 i vår.

Olav Gunnar Ballo (SV): Jeg vil understreke at jeg og også SV er veldig glad for at man har en kapasitet innenfor hjertekirurgi som gjør at man unngår ventetid. Samtidig er vi opptatt av at ressurser må brukes på en slik måte at flest mulig får behandling og på et hensiktsmessig nivå. Men hvis midlene i stor grad brukes til skyhøye avlønninger til helsepersonell, vil man i prinsippet kunne behandle færre for de samme summene.

Det man også ser ved Feiringklinikken, er utbygging av en rehabiliteringsavdeling, uten noen form for offentlig godkjenning, parallelt med at både sykehus med rehabiliteringsavdelinger og rehabiliteringssentra for øvrig sliter med dårlig økonomi. Helseministeren kan godt ha den holdningen at det er helseforetakenes oppgave å avtale avlønning. Men samtidig må helseministeren se det overordnede ansvaret han har for at midlene brukes på en riktig måte, slik at ikke det offentlige gjennom sine midler undergraver offentlig virksomhet.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg er glad for at representanten Ballo ser det positive i at hjertekøene er fjernet og at pasientene får behandling langt raskere enn tidligere. At pasientene i stor grad foretrekker behandling ved en privat klinikk som er offentlig finansiert, synes ikke jeg gir grunn til uro.

Men det er viktig å sørge for at vårt universitetssykehus, Ullevål, har tilstrekkelig pasientgrunnlag til å ivareta sine viktige funksjoner. Vi har altså et statlig regionalt foretak som både har ansvaret for avtalene og tilskuddene til den private klinikken og som eier og driver universitetssykehuset Ullevål. På dette grunnlag mener jeg at det må være mulig for Helse Øst å gripe tak i dette. Det har de gjort gjennom den utredningen av kardiologien som de har gjennomført. Jeg vil følge med på hvordan de tar tak i dette, slik at både hensynet til pasientenes frie sykehusvalg og hensynet til at vi skal ha et slagkraftig universitetssykehus på Ullevål blir ivaretatt.

: