Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 20. november 2002 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Inga Marte Thorkildsen (SV): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til finansministeren:

«Vestfold-kommunen Re sitt investeringsfirma Nordea Finans har nå, etter påtrykk fra kommunen, solgt ut sine aksjer i det franske oljefirmaet TotalFinaElf. Dette skjer etter avsløringer om at firmaet er under etterforskning for barnearbeid og tvangsarbeid i Burma. Oljefondet har investert 2,2 mrd. kr i dette selskapet, i tillegg til at selskapet har engasjementer på norsk sokkel.

Vil Regjeringen la avsløringene få følger for Norges forhold til TotalFinaElf?»

Statsråd Per-Kristian Foss: Finansdepartementet er ansvarlig for forvaltningen av Statens petroleumsfond, og jeg vil derfor konsentrere meg om å svare på den del av spørsmålet som gjelder Petroleumsfondet. Olje- og energiministeren er som kjent ansvarlig for virksomheten på norsk sokkel.

Petroleumsfondet investeres i land som Norge har omfattende samhandel med. Selskapene må etterfølge den nasjonale lovgivningen i de landene de opererer.

For å sikre at Petroleumsfondets investeringer ikke er i strid med folkeretten, ble den såkalte uttrekksmekanismen for fondet etablert i fjor. Regjeringen har opprettet et råd som skal vurdere folkerettslige spørsmål etter henvendelse fra Finansdepartementet. Dette rådet hadde i vår til vurdering spørsmålet om en investering gjennom Petroleumsfondet kunne innebære brudd på de folkerettslige forpliktelsene når det gjelder menneskerettigheter. Rådet pekte på at enkelte konvensjonsbestemmelser gir en internasjonal aktivitetsplikt, og at det ikke kunne utelukkes at investeringer i selskaper med virksomhet som omfattes av slike bestemmelser, kunne være i strid med folkeretten. Dette gjelder FNs barnekonvensjons bestemmelser om seksuell utnyttelse av barn og salg av barn samt ILOs konvensjon nr. 182 om barnearbeid.

På grunnlag av Folkerettsrådets vurderinger varslet Regjeringen i revidert nasjonalbudsjett for i år at en systematisk ville undersøke om det er selskaper i porteføljen – til Petroleumsfondet – med virksomhet i strid med bl.a. disse konvensjonene. Finansdepartementet er i ferd med å inngå avtale med en ekstern konsulent som skal filtrere porteføljen – altså gjennomgå med sikte på å anbefale en utluking – for selskaper som er rammet av disse folkerettsbestemmelsene som jeg har referert til. Dette vil bli gjennomført fra årsskiftet.

Hvis TotalFinaElf har en virksomhet som rammes av ovennevnte konvensjoner, vil selskapet bli vurdert utelukket innenfor uttrekksmekanismen for fondet.

Regjeringen har nylig på grunnlag av Stortingets anmodning opprettet et offentlig utvalg som skal foreslå etiske retningslinjer for Statens petroleumsfond. Dette utvalget skal avgi sin rapport før sommeren 2003. Rapporten vil så bli sendt på høring. På grunnlag av bl.a. utvalgets rapport og høringsuttalelsene vil Regjeringen legge frem sak for Stortinget våren 2004.

Inga Marte Thorkildsen (SV): Jeg takker for svaret.

Det jeg da lurer på, er: Vil Regjeringa eventuelt ta noen skritt før dette utvalget starter jobben sin? For Regjeringa er jo også uavhengig av dette og kan ta skritt på egen hånd. Og når vi har en statsminister som er såpass engasjert i Burma, og det viser seg at tvangsarbeidet og barnearbeidet som dette spesifikke firmaet har benyttet seg av, nettopp har foregått i Burma, lurer jeg på om det kunne tenkes at statsministeren vil komme høyt på banen før dette utvalget begynner å jobbe.

Statsråd Per-Kristian Foss: Det er jo sjelden jeg får spørsmål om hvorvidt statsministeren vil komme høyt på banen. Men hvis spørsmålet er ment rettet til finansministeren, vil jeg svare at Regjeringen vil, som jeg nettopp har svart i mitt innlegg, gjennomføre en såkalt filtrering av porteføljen, altså gjennomgang av selskaper der Petroleumsfondet har investeringer, med sikte på å se om det er noen av disse som bryter de folkerettslige forpliktelser vi har innenfor bl.a. Barnekonvensjonen og ILO-konvensjonen om barnearbeid. Så svaret på spørsmålet er ja. Vi avventer ikke dette utvalgets utredning før vi gjennomgår porteføljen med sikte på også disse områdene.

Inga Marte Thorkildsen (SV): Jeg regner i så fall med at hvis det viser seg ut fra den etterforskningen som nå foregår i Frankrike, at TotalFinaElf har benyttet seg både av tvangsarbeid og barnearbeid, noe bl.a. ILO, som er FNs eget organ, har avdekket, vil Regjeringa gå direkte inn og si: Vi aksepterer ikke at det norske oljefondet investeres i dette firmaet, fordi vi mener at det norske folk skal slippe å bli stilt indirekte ansvarlig for overgrep mot barn og mot arbeidere i andre land.

Statsråd Per-Kristian Foss: Jeg vil understreke at Finansdepartementet ikke har noe grunnlag for å si om TotalFinaElf bryter retningslinjene pr. i dag. Det som nå foreligger, er en etterforskning. Kun resultatet av dette vil kunne gi forvissninger om man faktisk bryter internasjonale folkerettslige konvensjoner, og da vil Regjeringen gå frem på den måten som er beskrevet i revidert nasjonalbudsjett, altså gjennom uttrekksmekanismen.

: