Stortinget - Møte onsdag den 6. november 2002 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 3
Bjørn Jacobsen (SV): Eg tillèt meg å stille følgjande spørsmål til utanriksministeren:
«I skuggen av den såkalla krigen mot terror ser vi fleire eksempel på brot mot menneskerettane verda over. Russlands krigsovergrep mot Tsjetstjenia er eit slikt eksempel. Gisselaksjonen i Moskva viser at terroren spreier seg snarare enn gjev seg, trass i stor aktivitet i krigen mot terror. Tsjetsjenarane ønskjer forhandlingar med Russland via sin forhandlingsleiar.
Kva for initiativ tek Regjeringa for å få i stand forhandlingar mellom Russland og den folkevalde tsjetsjenske presidenten, Aslan Maskhadov?»
Utenriksminister Jan Petersen: Fra norsk side har vi fordømt gisseltakingen i Moskva på det sterkeste. Det finnes ingen sak som rettferdiggjør slike handlinger, som fremstår som terrorisme av det mest alvorlige slaget. Vi må også huske på at gisseltaking i Russland ikke er noe ukjent virkemiddel for tsjetsjenske separatister. I juni 1995 ble mer enn 1 000 personer holdt som gisler i et sykehus i Budjonnovsk i Stavropol-regionen, og i januar 1996 ble et annet sykehus okkupert i Kizljar i republikken Dagestan. Også ved disse tilfellene ble et stort antall uskyldige sivile drept.
Forhåpentligvis vil man aldri lykkes i å få internasjonal sympati for sine politiske målsettinger ved bruk av slike virkemidler.
Når det gjelder situasjonen i Tsjetsjenia, ligger den norske holdningen fast: Det er av avgjørende betydning at man gjennom kontakt og forsoning legger grunnlaget for en politisk bilegging av denne tragiske konflikten. Den fastlåste situasjonen viser at det nå mer enn noen gang er nødvendig med dialog. Fra norsk side vil vi fortsette å bruke de anledninger vi har, i bilaterale og multilaterale fora, til å oppfordre til en slik dialog. En politisk løsning må finnes innenfor rammen av Den russiske føderasjon.
Russland er en sentral alliert i den internasjonale kampen mot terrorisme, og Russland har selvsagt en legitim rett til å bekjempe terror på sitt eget territorium. Samtidig er det viktig å understreke at bekjempelse av terrorisme ikke må stå i motsetning til respekt for menneskerettighetene. Det var blant de saker jeg tok opp med min russiske kollega under vårt møte i Moskva 3. oktober. Fra norsk side vil vi fortsette å følge menneskerettighetssituasjonen i Nord-Kaukasus nøye.
Kampen mot terrorisme må føres på bred front og med mange virkemidler. Blant virkemidlene er også økt innsats for demokratisk og sosial utvikling. Fra norsk side er vi opptatt av den humanitære situasjonen i Nord-Kaukasus, og vi har i år bevilget ca. 20 mill. kr til prosjekter og tiltak i den forbindelse.
Bjørn Jacobsen (SV): Eg takkar utanriksministeren for svaret.
Den tsjetsjenske verdskongressen som var samla i København, samla seg heilt om å fordømme terrorhandlingar, også gisseltakinga i Moskva. Etter SVs syn er dette eit signal frå tsjetsjenarane om at ein ønskjer sterkt å få slutt på overgrepa i Tsjetsjenia.
Noreg får Putin på besøk snart. Det er då naturleg å ta opp Tsjetsjenia-spørsmålet og andre dokumenterte brot på menneskerettane i Russland. På kva måte vil utanriksministeren gjere dette?
Utenriksminister Jan Petersen: Jeg er litt usikker på hva det siste spørsmålet gikk på, for jeg personlig skal – ikke minst – ha et møte med utenriksminister Ivanov i den anledning, og det vil være naturlig å fortsette vår dialog fra tidligere om disse spørsmålene. Jeg legger stor vekt på at når vi uttaler oss om Tsjetsjenia og menneskerettigheter, er det nettopp fordi det også har vært et engasjement fra norske myndigheter tidligere. Det er ikke fordi vi nå har hatt et gisseldrama i Moskva. På det punktet må det være meget tydelig at terrorisme av den typen ikke må lønne seg, og vi må sørge for å gi våre kommentarer på en slik måte at ikke gisseltakerne og terroristene får det inntrykk at det kan lønne seg.
Derfor er det viktig for meg å si at vi vil fortsette vår dialog, slik som vi har hatt det før, på dette området. Jeg tror det er viktig at Norge, som tidligere, snakker nettopp om disse menneskerettighetsbruddene.
Bjørn Jacobsen (SV): Eg takkar igjen for svaret.
Litt om folkeretten oppi dette: Folkeretten med sitt forbod mot bruk av makt er jo lov og rett mellom statar. Vi har i tillegg menneskerettane, som dreg inn enkeltindividets rettar. Eigentleg snakkar vi om gode, gamle dydar som anstendigheit og folkeskikk, som vi heilt tydeleg ser at den russiske staten manglar i si behandling av Tsjetsjenia-spørsmålet.
Eg har lyst til å spørje utanriksministeren om korleis han vurderer dei handlingane som den russiske staten driv med i Tsjetsjenia, i forhold til å skape større respekt for folkeretten og menneskerettane.
Utenriksminister Jan Petersen: Det er selvsagt slik at når Norge har snakket om disse spørsmålene tidligere og vært tydelig på det, er det fordi vi mener at her er det viktige ting å kritisere. Det er jo det som ligger i bunnen for dette engasjementet.
Presidenten: Spørsmålene 28 og 29 vil nå bli behandlet.