Stortinget - Møte onsdag den 6. november 2002 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 22
Per Ove Width (FrP): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:
«Trafikken på E18 gjennom Vestfold har hittil i år økt med ca. 10 pst. Fortsetter denne utviklingen, vil det allerede om fem år gå i gjennomsnitt 30 000 kjøretøyer på tofeltsstrekningen mellom Gulli og Langåker hvert døgn. Det er dobbelt så mange kjøretøyer som er Vegvesenets krav for firefelts motorvei. Med de bevilgninger som foreligger i dag, vil det ta elleve år å få denne veistrekningen ferdig.
Hvilke tiltak vil statsråden sette inn før trafikken gjennom Vestfold kollapser helt?»
Statsråd Torild Skogsholm: Trafikkveksten på strekningen Gulli–Langåker har så langt i år vært på 8 pst. Det er en veldig stor økning. Trafikkveksten de siste ti årene har vært på om lag 4 pst. pr. år. Også dette er mye.
I gjeldende handlingsprogram 2002–2011 for utbygging av stamvegnettet er det på E18 i Vestfold prioritert utbygging til firefelts motorveg på strekningen Kopstad–Gulli og Langåker–Bommestad. Oppstart av disse to parsellene er planlagt i inneværende planperiode 2002–2005. Disse sakene vil bli lagt fram for Stortinget så snart nødvendige avklaringer foreligger. Strekningen Gulli–Langåker ligger ikke inne i handlingsprogrammet. Prioritering av denne parsellen må vi komme tilbake til i stortingsmeldingen om Nasjonal transportplan 2006–2015, som skal behandles i Stortinget våren 2004.
Det er ikke tvil om at det er stort behov for å bygge ut E18 i Vestfold. Både den store trafikken og behovet for en mer trafikksikker veg gjør det naturlig å gi E18 høy prioritet når Nasjonal transportplan skal behandles i Stortinget.
Per Ove Width (FrP): Det ble nevnt 8 pst. økning i trafikken på gjeldende veistrekning. Sannheten er egentlig enda verre. Gjennom nordfylket er økningen 11,5 pst., og det fortsetter bare å øke. At trafikken på E18 gjennom Vestfold på et tidspunkt vil kollapse, slik jeg har nevnt tidligere, er hevet over enhver tvil. Det er i dag antakeligvis den mest trafikkerte veistrekningen i landet. Paradoksalt nok er det slik at når deler av E18 nå har fått firefelts standard, og folk ser at de kommer fram uten ulykker, gjør det at trafikken øker, naturligvis.
På den firefelts veistrekningen som nå er åpnet, har det ikke skjedd en eneste dødsulykke, og det kan jo gi noen hver en aha-opplevelse. Kynisk sett er det svært samfunnsøkonomisk å ha en firefelts motorvei. Men der veien stopper, står vi bom fast. Jeg er litt forundret over at statsråden ikke har et lengre perspektiv – et kortere perspektiv også – på hvordan dette skal løses, hvordan man skal oppfylle planene i Nasjonal transportplan.
Statsråd Torild Skogsholm: I mitt svar redegjorde jeg for hvilken plass denne vegstrekningen hadde fått, eller rettere sagt hvilken plass den ikke hadde fått, i oppfølgingen av transportplanen.
Vi er rimelig enige om at det er behov for å gjøre noe på E18 i Vestfold. Vi har god erfaring nettopp på trafikksikkerhetssiden med at vi har bygd en firefelts veg. Tidligere var trafikkulykkene et svært stort problem i Vestfold. Heldigvis har vi sett en positiv utvikling i så måte.
Så er det slik at vi må gå steg for steg når vi driver med vegbygging – så også her. Men jeg er selvfølgelig svært interessert i at vi skal se på E18 når vi jobber videre med den videre planlegging av utbyggingen av E18 i Vestfold, og at vi ser nettopp på denne parsellen som det ble vist til.
Per Ove Width (FrP): Ja, det er en positiv utvikling når det gjelder firefelts motorvei, det er riktig. Men der det ikke er firefelts motorvei, er det ingen positiv utvikling, kanskje snarere tvert imot. At behovet er prekært, er helt klart, og det er, som sagt, bare et tidsspørsmål når trafikken vil stoppe helt opp. Og det vi gjør, er egentlig bare å flytte korken lenger og lenger sydover, for der vi går over til tofelts vei, er det fortsatt stopp.
Jeg hadde lyst til å spørre statsråden litt om utviklingen når det gjelder bomløsning i Vestfold. Fremskrittspartiet er absolutt ikke interessert i bommer. Men det er det andre partier som i høy grad er, og ikke minst statsrådens eget parti, etter det jeg kan forstå. I Vestfold har det vært en tautrekking om hvordan bomplasseringen skal være, og den avgjørelsen ligger til slutt i statsrådens hender. Jeg vil gjerne spørre statsråden om hun kan gi en liten utredning om det nå.
Statsråd Torild Skogsholm: Det er viktig å ta trafikksikkerheten på alvor, som det her ble vist til. Og så lenge vi ikke har en firefelts motorveg på hele denne strekningen, slik vi er enige om at vi ønsker, må vi løpende se på andre typer tiltak som kan ivareta sikkerheten. Det vil løpende bli vurdert både i Vestfold og andre steder, for det er helt riktig at trafikksikkerheten er viktig, og den må vi gjøre hva vi kan for å ivareta.
Når det gjelder bomplassering, vil jeg ikke ha tid til å gi en utredning om hvor plasseringen bør være. Jeg har fått en forespørsel fra fylket om det forslaget som har kommet derfra, og jeg ser nå på det som foreligger, og går igjennom det i forhold til de faglige anbefalinger og retningslinjer som eksisterer.