Stortinget - Møte onsdag den 6. november 2002 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 12
Christopher Stensaker (FrP): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til utviklingsministeren:
«Riksrevisjonen gir hard kritikk av NORADs rutiner for utdeling av bistandsmidler, og at organisasjoner har fått penger i strid med regelverket. Daglig leder av Atlas-alliansen medgir at de har fått overført penger før det var skrevet formell samarbeidsavtale med NORAD, og sier til Nationen at det er mulig dette ikke er i henhold til boka. Dette er kritikkverdig.
Hva vil statsråden gjøre for å få bedre kontroll med tildeling av bistandsmidler?»
Statsråd Hilde Frafjord Johnson: Riksrevisjonen har påpekt mangler i NORADs forvaltning av bistanden til Bistandsnemnda og Atlas-alliansen. Dette er et uttrykk for at gjeldende regelverk og retningslinjer ikke har vært fulgt i denne konkrete saken. Dette er meget uheldig. Dette er derfor blitt fulgt opp fra min side.
Utenriksdepartementet har tatt initiativ overfor NORAD for å sikre en forbedring av saksbehandlingsrutinene i forhold til regler og retningslinjer. Dette er bl.a. tatt opp i forbindelse med UDs styring av NORAD.
NORAD har selv tatt grep og skal etter planen i løpet av høsten 2002 ferdigstille nye interne retningslinjer for forvaltningen av tilskudd til frivillige organisasjoner. I tillegg utarbeides det nå en instruks for saksbehandlingen som skal erstatte den gjeldende håndbok for forvaltning av tilskudd til frivillige organisasjoner.
Fra og med 2003 vil avtalene med norske frivillige organisasjoner bli erstattet av flerårige samarbeidsavtaler. I de nye samarbeidsavtalene vil bl.a. krav til mål, resultater, regnskap og revisjon i enda større grad enn tidligere integreres. I tillegg vil det i de nye avtalene bli lagt inn en forutsetning om forvaltningens og Riksrevisjonens kontrolladgang.
Det er behov for en gjennomgang av paraplyorganisasjoner som har avtaler med NORAD. Utenriksdepartementet har derfor tatt initiativ til å få gjennomført en uavhengig evaluering neste år av denne samarbeidsformen. Dette omfatter f.eks. organisasjoner som Bistandsnemnda og Atlas-alliansen.
Når det gjelder kontrollen med tildeling av bistandsmidler generelt, er den god. En rekke søknader behandles, og betydelige midler forvaltes, uten at Riksrevisjonen har funnet grunn til kritikk. De funn Riksrevisjonen her har gjort, tilhører derfor helt spesielle unntakstilfeller. Dette er kritikkverdig. Men vi har allerede tatt de nødvendige grep for å sikre en fullt ut tilfredsstillende forvaltning. Jeg har full tillit til at NORAD ser alvoret i dette og vil følge opp på en skikkelig måte. Dette vil vi også i oppfølgingen ha en løpende dialog med NORAD om.
Christopher Stensaker (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.
Jeg er glad for at det tas grep for å tette eventuelle hull som må være i dette systemet. Jeg mener at norske skattebetalere har krav på at kontrollen er slik at det ikke kan stilles spørsmål ved bruk av bistandsmidler. Jeg kan godt forstå frustrasjonen til de mange som synes det er merkelig at det gis bistand til diktaturstater og land der myndighetene bruker penger på våpen i stedet for mat til en sultende befolkning.
Vil utviklingsministeren bidra til at det stilles strengere krav til land som mottar bistand, med hensyn til hva landet selv bruker penger på og bidrar med overfor egen befolkning?
Statsråd Hilde Frafjord Johnson: Jeg vil bare presisere at det nok ikke var noe hull som man måtte tette i NORAD, men en feil som er i saksbehandlingen. Jeg tror ikke vi finner mange hull i NORAD. De gjør en god jobb og har god kontroll med midlene. Men slik kan feil skje, og det har jeg sagt er uheldig.
Når det gjelder norske skattebetaleres penger, er jeg meget enig med representanten i betydningen av at midlene forvaltes på en ordentlig og skikkelig måte, og at det gir resultater i form av bekjempelse av fattigdom for dem som trenger det mest. Det jobber jeg med hver dag, og det gjelder også hvilke krav vi stiller til de landene vi samarbeider med. Det er faktisk slik at det ikke lenger er diktaturstater som hører til norske samarbeidsland. De aller fleste har gjennomgått frie, demokratiske valg. De aller fleste har gjennomgått tøffe politiske og økonomiske reformer, og de aller fleste har opplevd at belønningen for de tøffe økonomiske og politiske reformene har vært redusert bistand. Norge har ikke vært med på det. Vi stiller opp.
Når det så gjelder land som vi mener fremdeles har en vei å gå – jeg var i et av disse landene i forrige uke, Angola – er det ingen tvil om hvilke krav vi stiller. Vi har gitt sterke og klare føringer i forhold til angolanske myndigheter om betydningen av at de oljeinntekter landet har, kommer befolkningen til gode og nå etter krigen blir brukt til bekjempelse av fattigdom.
Christopher Stensaker (FrP): Jeg takker for svaret.