Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 23. oktober 2002 kl. 10

Dato:
President: Kjell Engebretsen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten Per Roar Bredvold til forsvarsministeren, vil verta svara på av miljøvernministeren på vegner av forsvarsministeren.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg har ønsket å stille forsvarsministeren følgende spørsmål, som altså vil bli besvart av miljøvernministeren:

«NSB har sagt opp avtalen med Forsvarsdepartementet som gir militært personell rabatt på togreiser. I verste fall faller ordningen bort.

Hva vil statsråden gjøre for at militært personell fortsatt kan komme seg hjem og tilbake til sitt hjemsted på en rimelig økonomisk måte, sett i forhold til den økonomi den norske soldat har mens hun/han avtjener sin verneplikt?»

Statsråd Børge Brende: Det er riktig at NSB har sagt opp rabattavtalen med Forsvarsdepartementet med virkning fra 1. januar 2003. Departementet starter forhandlinger med NSB om en ny rabattavtale i slutten av denne måneden. Målsettingen er å ha en ny avtale klar i rimelig tid før gjeldende avtale utløper i slutten av dette året.

Billige kollektive transportmuligheter har alltid vært et godt tilbud som soldatene har satt stor pris på. Det er også mye som tyder på at bedre rabattavtaler og økt bruk av offentlig kommunikasjon har medført nedgang i antall trafikkdrepte og trafikkskadde soldater. Forsvarsdepartementet er derfor innstilt på å forhandle frem en best mulig rabattavtale for de vernepliktige, og jeg har tiltro til at også NSB vil ta sin del av ansvaret for å sikre en fortsatt gunstig rabattavtale.

Forsvarsdepartementet står foran en forhandlingssituasjon, og jeg ber derfor om forståelse for at jeg ikke kan gå nærmere inn på detaljer i denne saken på det nåværende tidspunkt.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker for svaret, som jeg i sin enkelhet tolker som positivt.

Grunnen til at jeg tok opp dette spørsmålet, var ønsket om å løfte soldatenes kår opp på stortingsnivå, da soldatenes ve og vel betyr mye for Fremskrittspartiet og undertegnede. Med en daglønn på drøyt 100 kr vil kostnadene for soldatene ved å komme seg hjem på perm og tilbake til tjenestestedet være av den største betydning. Dette handler selvfølgelig om sikkerhet for soldatene, men også – og ikke minst –om trivsel og livskvalitet. Det å komme seg hjem regelmessig er av den største betydning for den enkelte soldat, men jeg tror også dette vil avspeile seg i hvordan den militære tjenesten blir utført. Når man vet at soldaten i dag f.eks. må betale kr 118,50 på en reise tur-retur Oslo-Bergen med rabatt kontra hele 1 186 kr uten en avtale mellom NSB og Forsvarsdepartementet, sier det seg selv at uten en avtale blir hjemreise ikke mulig så mange ganger i løpet av tjenestetiden.

Statsråd Børge Brende: Jeg er helt enig med representanten Bredvold i at gode kår for dem som velger å avtjene, og som avtjener, verneplikten sin i Norge, er viktig. Derfor har da også Forsvarsdepartementet gått inn i disse forhandlingene med NSB etter at de sa opp avtalen, med sikte på å få til en god avtale for soldatene også i fortsettelsen. Det må være sånn at de som faktisk velger å gjøre en innsats for forsvaret av landet vårt, for å bidra til vernepliktsforsvaret, også må ha rammevilkår som er rimelige. Det å ha en grei ordning i forhold til rabatt på NSB synes jeg er ett element i dette.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker statsråden nok en gang for svaret, som underbygger viktigheten av at soldatene har rimelige måter å komme seg hjem og tilbake til tjenestestedet på.

Avtalen går ut 1. oktober, med tre måneders oppsigelse, dvs. 1. januar 2003. En avtale mellom Forsvarsdepartementet og NSB må derfor snarest – og det har vi for så vidt fått svar på – undertegnes, da usikkerheten med hensyn til hva som vil skje med de rabatter som er i dag, også vil avspeile seg i soldatenes hverdag. Den gamle avtalen, dvs. den gjeldende, er fra 1992, og jeg håper den nye blir tilnærmet lik den som er i dag, dvs. med store rabatter for militærpersonell som avtjener førstegangstjeneste.

Statsråd Børge Brende: Som jeg også sa i mitt første svar, jobber Forsvarsdepartementet med å forhandle frem en best mulig rabattavtale for de vernepliktige. Jeg har også tiltro til at NSB vil bidra i forhold til dette.

: