Stortinget - Møte onsdag den 19. juni 2002 kl. 10

Dato: 19.06.2002

Dokumenter: (Innst. S. nr. 254 (2001-2002), jf. Dokument nr. 8:119 (2001-2002))

Sak nr. 3

Innstilling fra forsvarskomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Odd Roger Enoksen om at Evjemoen leir snarest mulig overføres til Evje og Hornnes kommune med et vedlikeholdsfond

Talere

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Etter ønske fra forsvarskomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til hver gruppe.

Videre vil presidenten foreslå at det ikke blir gitt anledning til replikker etter de enkelte innlegg, og at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

Presidenten får se om han treffer bedre på ordføreren denne gangen. Saksordfører, Leif Lund, er første taler.

Leif Lund (A) (ordfører for saken): Jeg er imponert over treffsikkerheten til presidenten!

Kort fra saksordfører i denne saken:

Jeg føler at saken på en måte er todelt. Vi avviser Dokument nr. 8:119 fra Odd Roger Enoksen om at Evjemoen leir overføres til Evje og Hornnes kommune med et vedlikeholdsfond. Men samtidig har vi registrert under behandlingen at kommunen på en måte har våknet igjen der nede og har sendt et brev der komiteen blir bedt om på nytt å vurdere det tilbud som kommunen fikk 22. mars 2002, og som den sa nei til i forbindelse med en overtakelse av leiren.

Jeg håper statsråden tar initiativ overfor Forsvarsbygg, slik at de kan opprettholde tilbudet av 22. mars. Det står komiteen bak, men vi vil ikke bifalle vedlikeholdsfondet, som representanten Enoksen foreslår.

Odd Roger Enoksen (Sp): Evje og Hornnes kommune er en av de kommunene i landet som har blitt aller mest berørt av den forsvarsomstillingen som vi nå er i gang med. Jeg tror jeg må si at kommunen har ikke våknet nå, som saksordfører sa. Kommunen har drevet et aktivt og engasjert arbeid helt fra vedtaket om nedleggelse av Evjemoen leir ble gjort, for å få til et omstillingsarbeid, bl.a. et omstillingsarbeid basert på å utnytte de lokaliteter og de muligheter som ligger i Evjemoen leir. På den bakgrunn kan jeg veldig godt forstå Evjemoens engasjement. Jeg skulle selvfølgelig i utgangspunktet ha ønsket at mitt opprinnelige forslag hadde fått tilslutning for å gi et håndslag til et lokalsamfunn som er sterkt berørt.

Når ikke det er mulig, er jeg likevel fornøyd med at det er en så nær som enstemmig komite, med unntak av Fremskrittspartiet, som ber statsråden på nytt å se på mulighetene for at Evje og Hornnes kommune kan få deler av leiren, eller at man kan gå igjennom situasjonen for kommunen på nytt.

For meg er det imidlertid ikke tilstrekkelig å håpe på at stasråden tar initiativ, slik som saksordfører var inne på. Jeg forventer at statsråden tar et initiativ i tråd med det som er flertallets innstilling. Jeg kunne gjerne ha tenkt meg å få en kommentar fra statsråden om hva hun akter å gjøre i saken videre framover.

Kjetil Bjørklund (SV): Saken om Evjemoen har prinsipielle sider ved seg ved at et flertall på Stortinget, utenom SV, har godkjent at det skal selges forsvarsarealer for 2,5 milliarder kr. Det betyr at for hver eiendom som gis bort vederlagsfritt, må dette tas inn igjen ved høyere priser på andre eiendommer. SV er av den oppfatning at mange av de eiendommene Forsvaret skal selge, har stor verdi som friareal for befolkningen i ulike landsdeler, og at disse eiendommene bør avhendes til en lav pris til stat eller kommune.

Videre mener SV at en del av de eiendommene som kan egne seg til lokale kulturformål, boligformål osv., bør avhendes til kommuner eller organisasjoner til en lav pris.

Jeg vil også gjenta det forslaget som har vært framme i media de siste dagene, om å bruke eiendommer til sosial boligbygging. Alt dette tilsier at det kan være vanskelig å oppnå så store inntekter fra eiendomssalg som Stortinget har lagt til grunn, og det kan være grunn til å ta saken opp på prinsipielt grunnlag senere.

SV går inn for innstillingen slik den foreligger.

Gunnar Halvorsen (A): Jeg er ikke uenig med noen av talerne. Jeg vil bare minne om at Evjemoen leir var den som var mest berørt da vi i fjor behandlet St.meld. nr. 45 for 2000-2001. Det var 240 arbeidsplasser på Evjemoen som ble fjernet med et pennestrøk, og det utgjorde bortimot 20 pst. av arbeidsstyrken i en liten kommune. Kommunaldepartementet økte prosentandelen som staten skulle delta med i videreutvikling for å få Evje og Hornnes kommune til å fungere, til 80 pst. Det er svært bra, og det er alle enig i.

Så til dette med at kommunen stod på og ville ha et vedlikeholdsfond på 100 mill. kr. Det var vel delvis på bakgrunn av en rapport som var utarbeidet. Jeg forstår det slik at en var kommet til det punktet at det nesten var en forståelse mellom staten og kommunen om at det fondet kunne være på ca. 50 mill. kr. Så hadde Evje og Hornnes kommune et møte med statsministeren, og det ble avvist, sannsynligvis på et prinsipielt grunnlag, å ha et vedlikeholdsfond. Det er jeg enig i. Hele stortingskomiteen er enig i at det å tilføre Evje og Hornnes kommune et vedlikeholdsfond, vil av prinsipielle grunner være galt.

Så er spørsmålet, som ble reist av Kjetil Bjørklund: Hva er leiren verdt? Skaper dette presedens? Sannsynligvis er leiren svært lite verdt. Noe vil den være verdt, men en skal ikke glemme at det er store vedlikeholdsutgifter. Det er vernede bygninger som vil kreve store utgifter på lang sikt. Jeg tror derfor at dette som Stortinget nå gjør, er en håndsrekning til Evje og Hornnes kommune, som jeg føler at de bør ta imot. Nå får de på ny en sjanse til å få leiren vederlagsfritt, slik brevet av 22. mars 2002 indikerer. Jeg vil iallfall anbefale Evje og Hornnes kommune å ta imot det.

Jeg vil bare til slutt følge opp spørsmålet fra representanten Enoksen og be forsvarsministeren om å svare på det spørsmålet som han stilte, om hun er enig i og vil ta et initiativ overfor kommunen for å få vurdert dette på nytt, eller iallfall på en positiv måte ta imot Evje og Hornnes kommune hvis de ber om et møte på bakgrunn av dette vedtaket.

Per Roar Bredvold (FrP): Bare noen korte bemerkninger: Evjemoen leir har ca. 240 arbeidsplasser og skal nedlegges. Det er klart at det er viktig for en kommune å skape vekst når man mister såpass mye. Da kan én mulighet være at man gir bort leiren til en kommune, men det kan selvfølgelig også være andre forslag til hvordan man skal løse dette. Det vi gjør i denne saken, vil også bli retningsgivende for hva vi gjør med andre leirer, som f.eks. Haslemoen. Der er det ca. 160 arbeidsplasser i en forholdsvis liten kommune.

Vi har sagt at vi skal selge militære installasjoner, eiendommer etc. for drøye 2 milliarder kr. Det må vi stå for, og det må vi gjøre, slik bl.a. representanten for SV sa i sitt innlegg. Derfor blir denne saken såpass viktig og såpass prinsipiell i forhold til hva vi gjør nettopp med Evjemoen, at jeg ønsker å få en nærmere utredning om det fra statsråden.

Statsråd Kristin Krohn Devold: Til et spørsmål som er stilt et par ganger i salen her, vil jeg bare kort bemerke at dersom Evje og Hornnes kommune ønsker å ha en ny dialog med Forsvarsbygg, som håndterer spørsmålene rundt det tilbudet som er fremsatt av Forsvarsbygg, vil jeg være positiv til å bidra til å bringe partene sammen for å se om det går an å finne en løsning.

For øvrig er jeg glad for at komiteens flertall har det syn som de har på generelt grunnlag i innstillingen.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 3.

Votering i sak nr. 3

Komiteen hadde innstillet:

Dokument nr. 8:119 (2001-2002) – forslag fra stortingsrepresentant Odd Roger Enoksen om at Evjemoen leir snarest mulig overføres til Evje og Hornnes kommune med et vedlikeholdsfond – bifalles ikke.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.