Stortinget - Møte onsdag den 29. mai 2002 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 3
Gjermund Hagesæter (FrP): Eg har følgjande spørsmål til finansministeren:
«I delar av EU vil det allereie frå vinteren 2003 bli introdusert nye og tilnærma svovelfrie miljødrivstoff. Statoil og Shell investerer no tungt på Mongstad-raffineriet for å kunne produsere bensin etter desse krava allereie frå vinteren 2003. Denne miljøvenlege bensinen kostar imidlertid 12–15 øre meir pr. liter å produsere.
Vil statsråden i budsjettet for 2003 foreslå nødvendige avgiftskutt som sikrar at denne bensinen ikkje vert dyrare for forbrukaren enn det tilsvarande drivstoff kostar i dag?»
Statsråd Per-Kristian Foss: EU arbeider for tiden med et nytt drivstoffdirektiv. Det er enighet om at kravet til svovelinnhold i autodiesel og bensin skal være maksimum 10 p.p.m. – parts per million – og at et slikt såkalt svovelfritt drivstoff skal være tilgjengelig på markedet fra 2005.
Svovelfritt drivstoff finnes allerede på markedet i flere EU-land. Ifølge Norsk Petroleumsinstitutt kan norske oljeselskaper levere slik svovelfri autodiesel fra 2003. Norsk Petroleumsinstitutt har bedt om en skattefordel for svovelfri autodiesel og anslår det nødvendige avgiftsincentivet til 7 øre pr. liter. Med en slik skattefordel vil, ifølge instituttet, nesten hele det norske markedet kunne bli dekket med svovelfri diesel i løpet av de første månedene i 2003.
På tilsvarende måte vil det kunne være mulig å stimulere til en overgang til svovelfri bensin. Mongstad-raffineriet begynte ved årsskiftet arbeidet med et nytt anlegg for fjerning av svovel fra bensin. Dette anlegget vil, ifølge Statoil, være klart for produksjon våren 2003 og vil da kunne levere bensin med maksimum 10 p.p.m. svovel.
I forbindelse med budsjettet for 2003 vil jeg i samarbeid med miljøvernministeren vurdere om det er hensiktsmessig å innføre et avgiftsincentiv for svovelfritt drivstoff. I denne sammenheng er det bl.a. viktig å vurdere om miljøgevinstene ved en overgang til svovelfritt drivstoff står i forhold til kostnadene ved en slik overgang.
Gjermund Hagesæter (FrP): Eg takkar finansministeren for svaret. Eg tolkar det slik at han er positivt innstilt til å gjere noko med dette.
Eg trur at dette er eit godt tiltak. Eit økonomisk incentiv her vil vere eit godt miljøbidrag, det vil også kunne gjennomførast utan nokon spesiell motstand i opinionen, og det vil ikkje ha nokon dramatiske negative verknader. Etter dei opplysningane eg har, er det snakk om 12–15 øre.
Eg ser eg at det har kome ein ny type motor – det stod i Dagbladet på søndag – som gjer at ein ved å bruke slik svovelfri bensin også vil bruke 30 pst. mindre bensin. Ein får altså mindre forureining pr. kvantum bensin som er forbrukt, men ein får også bilar som brukar mindre bensin.
Mitt tilleggsspørsmål er: Kan ikkje finansministeren vere litt meir konkret på om han kan komme med lovnader om incentiv i samband med dette?
Statsråd Per-Kristian Foss: Bilmotorer har jeg i grunnen ikke så mye greie på, men jeg legger spørrerens opplysninger til grunn og synes det er bra om vi kan få bilmotorer som også er billigere i drift – akkurat det har jeg litt greie på.
Så var det det konkrete spørsmålet, om jeg kan være mer konkret på hva Regjeringen kommer med i budsjettet for 2003. Nei, det vil jeg ikke være, verken på dette eller andre områder. Det tror jeg det er lang og hevdvunnen praksis for i regjeringers forhold til Stortinget. Jeg tror det er klokt.
Men representanten har rett når han oppfatter meg som positiv.
Gjermund Hagesæter (FrP): Eg må jo innrømme at heller ikkje eg har særleg greie på bilmotorar. Men dette er ei opplysning som har stått på trykk, og då går ein i alle fall i utgangspunktet ut frå at den er riktig.
Eg beklagar at vi ikkje kan få ein konkret lovnad her no. I og med at dette heng i lufta, vil det skape utryggleik framgjennom for oljeselskapa om dei skal satse på dette på den norske marknaden. Faktum er i alle fall at dersom ein ikkje kan få avgiftsincentiv for denne miljøvenlege bensinen, vil den vere vanskeleg, for ikkje å seie heilt umogleg å få selt på den norske marknaden. Då kjem vi altså i den situasjonen at vi produserer miljøvenleg bensin i Noreg som er så mykje dyrare å selje dersom ein ikkje får avgiftsincentiv, at vi må eksportere 100 pst. og ingen nytte får av den i Noreg. Det beklagar eg.
Statsråd Per-Kristian Foss: Jeg tror ikke det er grunnlag for å beklage noe i denne saken, for mitt inntrykk er at oljeselskapene arbeider med sikte på å gjøre disse nye drivstofftypene, av både diesel og bensin, tilgjengelig på markedet uansett.
Men jeg ser poenget, at det ville være en fordel om det prismessig sett ikke ble mindre gunstig å bruke det miljøvennlige drivstoffet. Det har jeg uttalt meg positivt om. Det viktige er vel ikke hva finansministeren sier i mai, men hva Regjeringen og Stortinget vedtar til høsten, med virkning for 2003.