Stortinget - Møte onsdag den 29. mai 2002 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 10
Åslaug Haga (Sp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til helseministeren:
«Statlig overtakelse av sykehusene synes å bli en ulykke for pasientene. Eksempel: I Akershus er byggingen av Follo sykehus utsatt på ubestemt tid eller skrinlagt og Akershus Universitetssykehus på Lørenskog er i en økonomisk forfatning som vil redusere behandlingskapasiteten betydelig. Helseministeren lener seg på helseforetakene og tillater at sykehusene blir ren butikk uten hensyn til pasientene.
Når vil statsråden gripe inn overfor denne utviklingen?»
Statsråd Dagfinn Høybråten: La meg starte med å ta klar avstand fra de premisser og de påstander som ligger til grunn for spørsmålet, at det nå skjer en negativ utvikling uten at jeg og Regjeringen griper inn med nødvendige tiltak.
Jeg minner om at det er en helt sentral begrunnelse for sykehusreformen at de regionale helseforetakene og helseforetakene skal settes i stand til bedre å kunne bruke tildelte ressurser i samsvar med helsepolitiske mål. Det er overhodet ikke snakk om noe frislipp i forhold til kommersielle mål. Fra Stortingets side og fra regjering og departement settes det helsepolitiske og samfunnspolitiske mål og resultatkrav, og det er dette som foretakene blir styrt og fulgt opp på. Jeg minner om at reformen har virket i fem måneder, og at det kanskje skal vises en viss tilbakeholdenhet med å felle en endelig dom, selv om mange har hatt sterke oppfatninger om reformen i forkant.
La meg gjenta, for at det ikke skal være noen tvil: Jeg har det samlede ansvaret for foretakenes tjenester, og det er intet i de ansvarsposisjoner som nå er etablert for foretakene, som rokker ved det.
Selv om reformen er i en tidlig fase og en del systemer skal gå seg til, er det viktig at foretakene også i etableringsfasen har økonomiske forutsetninger som er realistiske i forhold til de helsepolitiske målene. Det er bakgrunnen for at det er foretatt en full gjennomgang av foretakenes økonomiske situasjon, en gjennomgang som ligger til grunn for forslaget til Stortinget om en tilleggsbevilgning på nærmere 1,8 milliarder kr pluss en låneramme på 1 milliard kr. At Regjeringen satte ressursproblemstillingen på dagsordenen høsten 2001, at gjennomgangen av foretakenes økonomi nå er foretatt, og at forslaget om tilleggsbevilgning foreligger, er en aktiv oppfølging av målsettingen om at foretakene må ha rammer som er tilpasset helsepolitikkens mål.
I Regjeringens proposisjon er det dessuten gitt klare føringer for prioritering av behandlingstilbud til svake grupper, bl.a. mennesker med psykiske lidelser, og det er gitt klare føringer i retning av en mer desentralisert spesialisthelsetjeneste nærmere pasienten.
Åslaug Haga (Sp): La meg dvele litt ved Follo sykehus. Statsråden kunne ha valgt å legge til grunn at Helse Øst skulle ta Follo sykehus som utgangspunkt, og at det skulle bygges. Jeg syns det er uforståelig at helseministeren har valgt å nullstille Follo sykehus, ikke minst fordi det sykehuset var ment å skulle fylle en viktig rolle innen psykiatrien.
Som helseministeren utmerket godt vet, er det stor underdekning med hensyn til psykiatriske plasser i Akershus, og spesielt i Follo. Hvordan mener helseministeren at det psykiatriske tilbudet i Follo skal dekkes når han gjennom de prioriteringene som er lagt i forhold til Helse Øst, har valgt å legge Follo sykehus på is?
Statsråd Dagfinn Høybråten: La meg korrigere den fremstilling som representanten Haga nå gir av denne saken. For det første er det slik at det ved Sentralsykehuset i Akershus, som nå heter Ahus, foregår en omfattende forprosjektering med sikte på utbygging av et helt nytt sykehus. Departementet har nylig gitt den faglige godkjenning av hovedfunksjonsprogrammet. Vi avventer nå resultatet av forprosjektet, og spørsmålet om bevilgning til oppstart vil komme opp i forbindelse med budsjettbehandlingen for 2003. Den saken er det fullt trykk på.
Når det gjelder Follo sykehus, har det regionale helseforetaket, som nå har ansvaret for sykehustilbudet både i Akershus og i de andre østlandsfylkene, valgt å se utbyggingen av Follo sykehus og utbyggingen av sykehustjenestene i Østfold i sammenheng før de går videre i det planarbeidet som fylkeskommunene på begge sider av fylkesgrensen har lagt ned et utmerket forarbeid i. Og det synes jeg faktisk at de som har ansvaret både for å bygge ut tjenestene og for å drive dem, skal få anledning til. Den respekt må jeg ha for de ansvarsposisjoner som er etablert av Stortinget gjennom foretaksloven. Det betyr ikke at jeg ikke vil ta et ansvar for å utvikle tjenestene for befolkningen både i Follo og i Østfold og i resten av Akershus. Det ansvaret vil jeg ta, men det skal være forankret i det regionale foretaket som faktisk både skal bygge og drive.
Åslaug Haga (Sp): Ja, det er greit nok, det, at planene skal være forankret. Men poenget er at her var det gjort et grundig arbeid fra fylkeskommunen og fylkespolitikernes side, og det kunne man ha valgt å ta som utgangspunkt i stedet for å la Helse Øst begynne på null.
Men et litt annet aspekt av spørsmålet mitt er: Når sykehusene drives som butikk, vil pasientene bli vurdert ut fra om de er lønnsomme eller ikke? Eldre mennesker som ofte har en rekke sykdommer samtidig, blir altså dårlig butikk i det systemet som er etablert.
Mitt spørsmål til helseministeren blir da: Hvordan vil han sikre at eldre mennesker behandles fullt ut i det etablerte sykehusmarkedet?
Statsråd Dagfinn Høybråten: Nå skal jeg ikke foregripe mitt svar på det neste spørsmålet i denne spørretimen, som bl.a. går på eldre pasienter.
Men igjen må jeg si at påstandene sitter ganske løst hos representanten Haga. At sykehusene drives som ren butikk, hvor har representanten Haga det fra? Sykehusene drives ut fra et lovfestet ansvar hvor man skal sørge for forsvarlige helsetjenester til befolkningen i regionen. Det er ikke snakk om profittbasert virksomhet. Det at vi har et finansieringssystem som belønner det å behandle flest mulig pasienter, er ikke et uttrykk for profitt! Det er et uttrykk for at det faktisk skal være slik at sykehusene skal premieres for å få unna køene, og ikke slik det var før, hvor de faktisk ble belønnet når de hadde lange nok køer.
Jeg vil, i likhet med representanten Haga, være på vakt overfor alle trekk i utviklingen som kan dra i retning av et mer kommersialisert helsevesen. Men som karakteristikk av det sykehusvesen vi har i dag, treffer representanten Hagas formuleringer svært dårlig.