Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 20. mars 2002 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Per Erik Monsen (FrP): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til finansministeren:

«I dag er det forholdsvis store kostnader ved å kjøpe momspliktige varer fra utlandet ved at et relativt høyt tollgebyr pålegges alle pakker. Prosessen for å få pakken gjennom tollsystemet er langvarig og dyr, og den bør forenkles. I fjor startet en prosess hos NHD, SD og FIN for å forenkle systemet. I ordinær spørretime 24. januar 2001 sa daværende samferdselsminister at det var Regjeringens mål å iverksette disse forenklingstiltakene senest innen 2001.

Hva er status?»

Statsråd Per-Kristian Foss: I dag tilbys elektronisk fortolling til næringslivet hele døgnet. Toll- og avgiftsetatens fortollingsløsning for næringslivet, det såkalte TVINN-systemet, er imidlertid mindre egnet for privatpersoner, fordi løsningen er relativt kostbar for importører med liten import. Den er også relativt komplisert, og kravene er til dels regulert i internasjonale avtaler. Hvis privatpersoner skal importere varer i dag, kan man enten deklarere gebyrfritt ved å møte opp på nærmeste tollkontor med relevante dokumenter eller få en speditør til å foreta fortolling av varen på vegne av seg. Hvis varene kommer via Posten, vil man motta en forespørsel fra Posten om de skal foreta fortolling, eller om man selv vil gjøre det. Alle som foretar slik deklarasjon, i dette tilfellet Posten, tar gebyr for fortollingstjenesten. Varesendinger med en verdi på under 200 kr er som kjent fritatt for avgifter, og skal således ikke fortolles.

Det er pr. i dag ingen land, etter det vi kjenner til, som tilbyr elektroniske fortollingsløsninger for privatpersoner.

Jeg har som siktemål at det så snart som mulig bør innføres en forenklet elektronisk fortollingsløsning som er egnet for privatpersoner. Toll- og avgiftsdirektøren er nå i ferd med å legge til rette for dette. Det vil senest skje fra 1. januar 2003.

Per Erik Monsen (FrP): Posten tar 149 kr i fortollingsgebyr. Fortollingsgebyret innebærer en prisøkning på 37,25 pst. på en vare til 400 kr, i tillegg til momsen. Dette er i og for seg en konkurransevridning til ugunst for e-handel. Om det er så komplisert å få til en forenkling av tollrutiner, mener ikke finansministeren da at hensynet til e-handel, og ikke minst hensynet til forbrukeren, tilsier at det vil være riktig å vurdere å øke grensen for momsfritaket? Og i tillegg: Hva er statsrådens syn på det prinsipielle i at forbrukerne må betale et betydelig gebyr for å betale en avgift til staten?

Statsråd Per-Kristian Foss: Dette er to nye spørsmål, som ikke var inkludert i det opprinnelige. Jeg svarte ja på spørrerens opprinnelige spørsmål, som jeg forstår særlig gjaldt privatpersoner.

Om fortollingsgebyret er for høyt eller ei, ligger det ikke under mitt departement å avgjøre. Det vil jeg anbefale at man tar opp på annen hensiktsmessig måte.

Når det gjelder momsgrensen, har departementet ingen planer om å endre den grensen, som relativt nylig er fastsatt av Stortinget – så vidt jeg husker med bredest mulig tilslutning, også fra spørrerens parti.

: