Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 20. mars 2002 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Inge Ryan (SV): «En rekke kommuner har etablert offentlig servicekontor, og flere står på trappene for etablering. Mange kommuner opplever dessverre at de statlige etater viser liten entusiasme for å delta i offentlige servicekontor. Det gjelder både i forhold til økonomiske bidrag og utplassering av oppgaver.

Hva vil statsråden gjøre for at alle statlige etater deltar med engasjement og økonomiske bidrag når kommunene ønsker at de skal delta aktivt i offentlig servicekontor?»

Statsråd Victor D. Norman: Som jeg har redegjort for tidligere her i Stortinget, bl.a. i mitt svar på spørsmål fra representanten Anne Helen Rui den 27. februar, legger jeg stor vekt på at offentlige servicekontorer og elektronisk forvaltning skal fungere effektivt som brukerrettede inngangsporter til offentlig forvaltning på tvers av etater og forvaltningsnivåer, og da på tvers av både stat og kommune.

Mitt departement har nå sendt ut brev til alle landets kommuner og offentlige etater for øvrig, hvor vi inviterer til å søke om økonomisk støtte til offentlige servicekontorer og andre prosjekter som har som mål å etablere slike brukerrettede inngangsporter til det offentlige. Vi har i den sammenheng lagt vekt på å signalisere en rekke ulike elementer og kriterier som kan legges til grunn for utviklingsarbeidet, og som skal bidra til et mangfold av ulike modeller og løsninger som er tilpasset de lokale forhold og de ulike brukergruppers behov.

Hvor godt vi vil lykkes med å få frem det ønskede mangfold av modeller og løsninger, vil vi få en indikasjon på når vi innen mai måned mottar søknadene om økonomisk støtte til prosjektene. Vi vil behandle søknadene raskt og følge dem opp så fort som mulig.

Når det gjelder de statlige etatene, er mitt inntrykk at de er i ferd med å prioritere arbeidet med å utvikle en mer kundevennlig og serviceorientert tjenesteyting i førstelinjen. Både Skattedirektoratet, Arbeidsdirektoratet og Rikstrygdeverket utvikler informasjons- og tjenestepakker for enklere og forberedende saksbehandling innenfor de respektive tjenesteområder i tilknytning til lokale servicekontorer. I de kommunene hvor det ennå ikke er konkrete planer om offentlige servicekontorer, kan det også være aktuelt med andre samarbeidsløsninger, f.eks. mellom trygde- og ligningsetaten. Det arbeides også aktivt med å tilby tjenester fra flere andre statlige tjenesteområder, som fri rettshjelp, tjenester i tilknytning til Statens vegvesen, osv.

For å lykkes med dette arbeidet tror jeg at vi i begrenset grad bør komme med detaljerte pålegg ovenfra. Prinsippet bør være lokalt ansvar og lokal frihet også når det gjelder statlige etater. Vi bør heller stimulere til ulike lokale samarbeidsmodeller for kommunale og statlige tjenester tilpasset de lokale forhold. Men det må samtidig være slik at både kommunale og statlige etater i dette arbeidet må ta utgangspunkt i brukernes behov. Og dersom dette ikke er tilfellet, er jeg innstilt på å ta initiativ til at de statlige etatene blir instruert om å delta mer aktivt i arbeidet med offentlige servicekontorer der det er nødvendig for å få gode brukerrettede tilbud. Men først ønsker vi altså å bruke oppmuntringsveien.

Inge Ryan (SV): Jeg takker for svaret.

Statsråd Norman nevnte dette med instruksjon, og det tror jeg kanskje kan bli nødvendig. Jeg har gleden av å reise rundt og snakke om offentlige servicekontor til ulike instanser og kommuner, og får stadig tilbakemelding på at statlige etater – jeg vil ikke si at de er blankt avvisende – er svært, svært tilbakeholdne med å bidra til å få i gang offentlige servicekontor. På den ene sida går det på at de ikke vil bidra med økonomi, men det andre er at de skylder på et regelverk som er for komplisert til at de kan legge inn en del av tjenestene sine i offentlige servicekontor. Mitt spørsmål til Victor Norman blir derfor: Er statsråden villig til å se på regelverket dersom det er et problem for å kunne delta i offentlige servicekontor? For det andre: Er han villig til å instruere alle statsetatene om at de skal delta dersom kommunene ber om det?

Statsråd Victor D. Norman: På det siste spørsmålet er svaret nei. Utgangspunktet kan ikke her være om kommunene ønsker statlig medvirkning, men om det er hensiktsmessig ut fra brukernes behov. Jeg vil bare instruere i de tilfellene hvor det er nødvendig for å få et bedre brukerrettet tilbud.

Det gir for så vidt også svaret på det første spørsmålet, om jeg er villig til å gjøre noe med reglene. Jeg er ikke villig til å gjøre noe med reglene for å fremme offentlige servicekontor, men vi er veldig opptatt av å gjøre noe med reglene for å gjøre offentlig tjenesteytelse enklere og bedre for brukerne. I den forbindelse vil jeg spesielt peke på det store arbeid som nå gjøres med gjennomgang av området arbeid, trygd og sosiale tjenester, som skal gi enklere regler, bedre virkemidler, og som på den måten også vil legge til rette for en samling av de lokale tjenestetilbudene på tvers av statlige og kommunale etater på et område som er særlig viktig for brukerne.

Inge Ryan (SV): Problemet er følgende: Ofte, særlig i de små kommunene, er det kommunen som er den store aktøren i offentlige servicekontor, og så har man spredte innslag av statlige tjenester. Trygd er vanlig i de fleste kommuner, ikke alle. Vi har likning, politi og enkelte andre statlige tjenester i begrenset grad. I enkelte kommuner har f.eks. lensmannen en dag i uka, likningskontoret tre dager i uka, osv. Det gjør at det er kommunen som blir den store pådriveren for å få dette til, og så opplever man på de små plassene at de statlige etatene finner det hensiktsmessig ikke å delta fordi man nærmest er på vei ut av det området. Som distriktspolitiker syns jeg det er viktig at man klarer å holde denne typen tilbud også i små kommuner, og derfor blir det ekstra viktig at statlige etater deltar i offentlige servicekontor i små kommuner. Ser statsråden at det er nødvendig at man ser på disse små kommunene med litt andre øyne, slik at man sikrer at man har det minimumstilbudet i offentlige servicekontor som disse etatene kan bidra med?

Statsråd Victor D. Norman: Som jeg sa tidligere, er vi opptatt av å få løsninger som er tilpasset de lokale behovene, og jeg ser helt klart at behovene er andre i små kommuner enn i store kommuner. Men vi er også opptatt av at servicekontorer skal bli noe annet og mer enn et offentlig informasjonskontor, og derfor er vi ikke så opptatt av at det skal spenne over alle etater. Vi er mer opptatt av at det skal spenne over forvaltningsnivåer og de etatene som er relevante for brukerne i en spesiell sammenheng. I den forbindelse vil nok jeg i forhold til de søknadene som kommer inn, gi høyere prioritet til steder hvor man kanskje avgrenser servicekontorers arbeidsområde når det gjelder temaer, og til gjengjeld satser mer på at det skal gå på tvers av forvaltningsnivåene. I de tilfellene tror jeg forholdene ligger godt til rette for et nært samarbeid mellom kommunene og de statlige etatene.

: