Stortinget - Møte onsdag den 13. mars 2002 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 22
Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg har et spørsmål til vår ærede sosialminister:
«I åtte av ti av de nærmere tusen trygdesaker som en erfaren rettshjelper og jurist har gjennomgått, er det oppdaget feil i saksbehandlingen. I noen tilfeller har brukerne tapt hundretusener av kroner over flere år. Regelverket er komplisert, og klienter får ikke sine rettigheter etter loven.
Hva vil statsråden bidra med for å rette på forholdene?»
Statsråd Ingjerd Schou: I en artikkel i Moss avis 7. mars i år hevder en jurist at i åtte av ti saker som han har til behandling, har det vært feil i saksbehandlingen. Etter det jeg har fått opplyst fra fylkestrygdekontoret i Østfold, dreier dette seg om uføresaker. Det vil i hovedsak si saker om uførepensjon, men kan også omfatte yrkesskade, grunn- og hjelpestønad.
Jeg vil få understreke at omgjøring av saker normalt skjer som følge av klage eller anke, og enten av fylkestrygdekontoret selv eller i Trygderetten.
Fylkestrygdekontoret i Østfold behandlet i 2001 32 000 saker, hvorav 2 413 var uførepensjonssaker. Av disse ble 334 saker påklaget. Fylkestrygdekontoret omgjorde 101 saker, og 155 saker gikk videre til Trygderetten, som omgjorde 32. I disse sakene er det fremskaffet nye opplysninger gjennom nye legeerklæringer.
I en kvalitetsundersøkelse på uføreområdet i Østfold gjennomgikk man 200 saker. I rapporten konkluderes det med at 99,4 pst. av innvilgelsessakene er korrekte, og videre at 100 pst. av avslagssakene er korrekte. Når det gjelder fastsettelse av uføregraden, er man imidlertid uenig i 2,6 pst. av sakene.
I Østfold er det fremmet krav om gjenopptakelse fra den samme juristen i 43 saker. Dette er stort sett gamle uførepensjonssaker fra 1960-, 1970- og 1980-tallet. Sakene dreier seg i hovedsak om tidspunktet for når uførepensjon skal innvilges.
Fylkestrygdekontoret i Østfold har i brev av 8. mars 2002 til den aktuelle juristen Geir Myhrvold uttalt at man etter gjennomgang av sitt statistikkmateriale vanskelig kan se at trygdeetaten har gjort feil i åtte av ti saker. Samtidig har man bedt om en nærmere dokumentasjon av påstanden fra juristen. Noen slik dokumentasjon har trygdekontoret ikke fått.
På denne bakgrunn vil jeg ta avstand fra påstanden om at trygdeetaten i Østfold har gjort feil i åtte av ti trygdesaker. På den annen side er dette vanskelige saker, og én feil er én for mye.
Jeg kan opplyse at trygdeetaten arbeider kontinuerlig med ulike tiltak for å bedre kvaliteten på uføresaker.
Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg takker statsråden for hovedsvaret.
Det virker i utgangspunktet betryggende, men likevel. Denne juristen har vært ansatt i trygdevesenet og har jo veldig bastante oppfatninger om dette. Han går ut og sier at i enkelte tilfeller kan personer ha tapt midler i hundretusenkronersklassen. I et oppslag i Moss Avis sier også fylkestrygdedirektøren følgende:
«Ut fra vårt regnskapssystem har vi funnet at vi har måttet betale saksomkostninger i litt over 100 av trygdesakene som Geir Myhrvold har tatt opp. Det er langt mindre enn 800 saker som han hevder å ha funnet feil i.»
Det forekommer altså en del feil. Det kan også utledes av hovedsvaret. Jeg håper at dette nå følges opp videre, slik at vi kan være rimelig sikre på at de fleste og, som statsråden sa, helst alle får den rett de har krav på i disse sakene.
Statsråd Ingjerd Schou: Jeg kan bare bekrefte at dette er et arbeid som trygdeetaten arbeider med hver eneste dag, og som vi også har organisert bedre og annerledes enn før.
For øvrig oppfattet jeg ikke at det var noe ytterligere spørsmål i representantens innlegg, og jeg anser utgangspunktet for spørsmålet som besvart.
Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg takker for det tilleggssvaret.
I hovedsvaret til meg sier statsråden at fylkestrygdekontoret har sendt et brev 8. mars i år til den aktuelle juristen for å få en gjennomgang av vedkommendes materiale, og at man ikke har mottatt noen slik dokumentasjon. Men det er ikke mange dagene siden 8. mars, så jeg synes ikke det er noe argument man kan bruke. Hvis vedkommende jurist har gått gjennom 1 000 saker, må han trenge litt lengre tid på å få gi svar. Vil statsråden vie denne saken interesse etter at svaret er ankommet trygdekontoret?
Statsråd Ingjerd Schou: Forutsatt at postgangen fungerer slik den skal, mottar jeg selvfølgelig brev og vil besvare det på ordinær måte. Men utgangspunktet for spørsmålet fra representanten Hedstrøm var en påstand om at her forelå det en feil i åtte av ti saker, og det er ikke tilfellet. Men selvfølgelig, én feil er én for mye, og dette er et område som vi arbeider med å være nitide, riktige og korrekte på. Så jeg kommer fortsatt til å ha oppmerksomhet innenfor dette feltet.