Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 13. mars 2002 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Karita Bekkemellem Orheim (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til statsministeren:

«Gjennom media er Stortinget blitt kjent med at statsministeren ønsker å bevilge 4,5 mill. kr til en type verdikommisjon i skolen. Statsministeren oppgir som årsak til sitt verdiprosjekt at vi er vitne til en forvitring i det norske samfunnet hva gjelder moral og anstendighet.

Kan statsministeren utdype hvorfor nettopp Kristent Pedagogisk Forbund skal være ansvarlig, og hva slags verdier verdiprosjektet skal fokusere på?»

Statsminister Kjell Magne Bondevik: Regjeringen vil bidra til å styrke verdiformidlingen i skolen. Det er slått fast i Sem-erklæringen.

Verdiene skolen bygger på, er fastsatt i opplæringsloven § 1-2 «Formålet med opplæringa». Verdiene skal gjennomsyre alle fag og aktiviteter.

Flertallet av fagene i grunnskolen har emner om ulike verdispørsmål. Dette er grunnlaget for arbeidet med verdier i skolen. Arbeidet med å etterleve verdiene foregår i undervisningen, i skolegårdene og i skolefritidsordningen. Hver skole må ha en felles strategi for å skape et godt læringsmiljø der verken mobbing, vold, rasisme eller annen problematferd blir godtatt.

Med utgangspunkt i Sem-erklæringen har Læringssenteret fått i oppdrag å utvikle prosjektet «Verdier i skolehverdagen» for å sette særlig verdiformidling og verdibevissthet i skolen og i lærebedrifter i fokus. Skolene skal selv formulere verdimålsettinger som skal prege skolehverdagen og realisere dem gjennom et bredt samarbeid.

Det er også flere andre verdipregede prosjekter i skolen, som f.eks. kjøreregler mot rasisme, om skolemekling, tiltaksprogram mot mobbing og veiledning om sosial kompetanse.

Kristent Pedagogisk Forbund har fulgt arbeidet med verdier i skolen, og har latt seg inspirere til å søke om penger til et verdiprosjekt kalt «Verdier i skolens og barnehagens hverdag». Forbundet er en faglig medlemsorganisasjon for førskolelærere og lærere med 2 200 pedagoger.

Dette er altså ikke statsministerens verdiprosjekt. Det er ikke en type verdikommisjon i skolen, som spørreren antydet. Det er et prosjekt som dette forbundet har søkt om midler til, og som Regjeringen i så måte støtter – ett av flere prosjekter. Prosjektet vil bli et supplement til det helhetlige arbeidet med verdier, både når det gjelder mål og virkemidler, bl.a. fordi det ser barnehage og skole i sammenheng. Læringssenteret har fått i oppdrag å samordne dette verdiprosjektet med sine egne satsinger. Kristent Pedagogisk Forbund får støtte av Utdannings- og forskningsdepartementet med 500 000 kr for 2002 og 250 000 kr fra Barne- og familiedepartementet. Utdanningsdepartementet yter for øvrig ca. 14 mill. kr til ulike verdiprosjekter med ulike initiativtakere. Dette prosjektet er tenkt å gå over tre år med et totalbeløp på 4,5 mill. kr.

Prosjektet er et grasrotprosjekt. Ideer og praktisk utforming skal skje i de skoler og de barnehager som selv ønsker å delta i prosjektet. Lærere, førskolelærere, foreldre og barn skal være hovedaktører. Målet er å få til et samarbeid med mange aktører: frivillige organisasjoner, tros- og livssynssamfunn, foreldre osv.

Målet for prosjektet er ifølge forbundet at det skal ha sin forankring og basis i kristne og humanistiske verdier, slik disse er beskrevet og tolket i lover, lære- og rammeplaner for skole og barnehage, og det skal ha sitt tyngdepunkt i samfunnets fellesverdier.

Karita Bekkemellem Orheim (A): Statsministeren mener nok at den beste – kanskje ikke den mest suverene, men den beste – til å formidle de riktige verdiene til våre barn og unge er nettopp denne organisasjonen, siden han selv har gått oppsiktsvekkende høyt på banen i denne saken. Alle som har vært i regjering, vet at det er et påtrengende behov for at partiets organisasjon kjenner seg igjen i den politikken som blir utøvd av den sittende regjering. Jeg vil spørre statsministeren om dette ikke, hvis han skal være helt ærlig, smaker mer av indremedisin til sine egne enn et prosjekt som er liv laga for den norske skolen. Og hvorfor har ikke lærerorganisasjonene, med sin kompetanse og alle de behovene for ressurser vi ser, fått disse pengene for å bruke dem til en type verdidebatt i den norske skolen?

Presidenten: Presidenten vil ikke motsette seg at statsministeren er helt ærlig.

Statsminister Kjell Magne Bondevik: Jeg skal være helt ærlig. Når det gjelder de andre lærerorganisasjonene, har departementet gått gjennom de søknader som foreligger, og har ikke funnet at disse lærerorganisasjonene har søkt. Og det må jo være de som søker, som får penger til et prosjekt. For det andre spør representanten om dette er indremedisin. Svaret på det er nei. Forbundet har søkt som en av flere aktører, og det har levert et prosjekt som disse to departementer mener er faglig godt begrunnet, helt i tråd med skolens formålsparagraf. Det kunne være interessant å høre om representanten Karita Bekkemellem Orheim mener at en organisasjon, fordi den er kristen, er diskvalifisert. Er den diskvalifisert til å kunne søke om å få penger til et prosjekt i en skole som faktisk bygger på det samme verdigrunnlag?

For øvrig kan jeg også opplyse representanten om at prosjektet for «Verdier i skolens hverdag» har vært initiert fra partikollegaer av Bekkemellem Orheim, sosialdemokratiske partier, i Sverige og Danmark.

Presidenten: Ønsker spørsmålsstilleren ytterligere oppfølging?

Karita Bekkemellem Orheim (A): Det gjør jeg, president, og jeg ber også om forståelse for at jeg, når jeg først har statsministeren foran meg, vil benytte anledningen til å stille spørsmål og ikke gi svar.

Jeg har jo opplevd at Bondevik blir veldig sår når vi våger å stille til dels kritiske spørsmål fra opposisjonen. Og jeg kan ikke helt dy meg – jeg har jo selv erfart Bondeviks og ikke minst hans egen partileders rolle når de er i opposisjon – jeg håper at ikke statsministeren i framtiden også vil legge seg på den litt harselerende og nedlatende tonen vi av og til opplever fra partiets leder. Men så til et konkret spørsmål: Vi ser at det er marginale beløp til utsatte grupper i vårt samfunn som ikke får sin tilslutning i denne regjeringen, og da tenker jeg på et oppslag i VG forrige uke om gruppen transseksuelle. Det er veldig lett å trekke på smilebåndet av det, men dette handler om svake grupper som sliter i hverdagen. Derfor mener jeg at det blir et paradoks at vi har 4,5 mill. kr til den typen verdiprosjekter, mens vi ikke har penger til bevilgninger til marginale grupper.

Statsminister Kjell Magne Bondevik: Jeg er ikke sår for dette i det hele tatt – jeg forsvarer det med stor frimodighet. Dette prosjektet får altså 750 000 kr i år av en totalbevilgning på 14 mill. kr som også går til andre verdipregede prosjekter. Representanten Bekkemellem Orheim tilla meg også det synspunktet at de beste til å drive slikt arbeid – ifølge statsministeren – er Kristent Pedagogisk Forbund. Jeg mener at de kan være en av flere, og det er litt underlig å registrere at andre synes å mene at de skal være diskvalifisert – de som er søkere – og mener at det skulle gå til dem som ikke har søkt i det hele tatt. Departementet har forholdt seg til en søknad, og mener at den er faglig godt begrunnet, og dette, sammen med fem-seks andre verdipregede prosjekter som får 14 mill. kr, gjør etter mitt syn at 750 000 kr faktisk ikke er noe å rope så veldig høyt over seg for. Så dette har ikke noe med sårhet eller indremedisinsk politikk å gjøre. Jeg ber om at jeg blir tatt på de svarene jeg har avlevert, og ikke blir tillagt oppfatninger av representanten Bekkemellem Orheim.

Når det gjelder den konkrete søknaden hun refererte til, kjenner jeg ikke til behandlingen av den. Det antar jeg i tilfelle vil være under et annet departement og en annen bevilgning enn denne. Det får jeg i tilfelle undersøke nærmere.

Presidenten: Presidenten vil nå ta opp spørsmålene 19, 22 og 25.

: