Stortinget - Møte onsdag den 6. mars 2002 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 8
Jorunn Ringstad (Sp): Eg skal få stille følgjande spørsmål til justisministeren:
«Ifølgje oppslag i media går ei arbeidsgruppe som er sett ned av Justisdepartementet, inn for å leggje ned alle kystradiostasjonane, med unntak av hovudredningssentralane i Bodø og Sola. Kystradioen representerer ein viktig tryggleiksfaktor for fiskerinæringa og anna maritim verksemd. Forslaget har derfor skapt sterk uro blant folk langs kysten.
Vil statsråden sørgje for at kystradiostasjonane blir oppretthaldne?»
Statsråd Odd Einar Dørum: Som ansvarlig minister for samordning av norsk redningstjeneste er jeg svært opptatt av at vi har en godt fungerende redningstjeneste.
En god redningstjeneste er avhengig av tilfredsstillende kommunikasjonstilgang. En viktig ressurs i denne sammenheng er kystradioene. I dag har vi ni bemannede kystradiostasjoner i Norge, herunder en på Svalbard. Bruk av mobiltelefon og kommunikasjon over satellitter har gradvis medført en reduksjon i den kommersielle trafikken til Kystradioen. Nød- og sikkerhetstjenesten er derfor blitt Kystradioens primæroppgave.
Den generelle teknologiske utviklingen er i dag kommet så langt at det er naturlig å vurdere muligheten for å videreutvikle nød og sikkerhetstjenesten til sjøs ved å automatisere noen kystradiostasjoner.
Jeg har i likhet med representanten Ringstad også registrert en viss bekymring blant kystbefolkningen etter at den nevnte rapporten ble lagt fram.
Rapporten har vært ute på en bred høring, og mitt departement arbeider for tiden med å sy sammen alle høringsuttalelsene og utarbeide et beslutningsunderlag. Jeg vil derfor ikke her og nå komme med noen endelig anbefaling om hvorledes den kystradiostrukturen skal se ut. Derimot kan jeg med sikkerhet si at jeg ikke vil gå inn for en løsning som på noen måte skal svekke dagens nød- og sikkerhetstjeneste til sjøs.
Jorunn Ringstad (Sp): Eg forstår av svaret frå statsråden at han ikkje er villig til å gå særleg djupt inn i problemstillingane, men eg har lyst til å streke under at dette er eit spørsmål som opptek folk langs kysten svært sterkt. Og eg reagerer litt når statsråden peikar på at mobiltelefonen på ein måte skal vere litt av framtidas løysing. Vi veit alle at forholda for mobiltelefon er veldig varierande, så det er vel ikkje noko vi kan stole på.
Det er òg verdt å nemne at dagens ni desentrale kystradiostasjonar har investert 55 mill. kr i nytt teknisk utstyr, som skal takast i bruk i løpet av året. Det er vel ikkje grunn til å tru at statsråden og eg er ueinige om at kystovervaking er eit svært aktuelt tema, ikkje berre på grunn av småbåttrafikk og fiskebåtar, men òg sett i lys av den varsla oljetransporten frå Nord-Russland. Vil statsråden sjå kva høve han har til å utnytte ressursane som kystradiostasjonane står for, og eventuelt bidra til å styrkje nettopp den rolla kystradiostasjonane har hatt og har i dag?
Statsråd Odd Einar Dørum: Nå var min henvisning til mobiltelefon ikke en analyse av framtidige løsninger. Det var en beskrivelse, hvor jeg sa at bruk av mobiltelefon og kommunikasjon over satellitter gradvis har medført en reduksjon i den kommersielle trafikken til Kystradioen pr. i dag.
Så gikk jeg ikke inn på den framtidige løsningen rett og slett av den grunn som jeg nevnte, at den har vært ute på en bred høring, og vi bearbeider dette nå til et beslutningsunderlag. Det er helt rett som representanten sa, jeg har ikke tenkt å gå dypere inn i det utover det jeg har slått fast, og som jeg gjerne gjentar, at jeg ikke vil gå inn for en løsning som på noen måte svekker dagens nød- og sikkerhetstjeneste til sjøs. Det sier jeg fordi jeg akkurat som representanten har mange sterke opplevelser av hva sikkerheten betyr langs kysten vår.
Jorunn Ringstad (Sp): Eg takkar for svaret.
Eg vil berre peike på at kystradiostasjonane overvaker eit stort tal nødkanalar. Med tanke på infrastruktur kan vel Noreg mest samanliknast med Canada og Storbritannia, som begge i dag har ca. 20 kystradiostasjonar. Det er vurdert ut frå risiko og effektiv bruk av ressursar.
Etter det eg kjenner til, har ikkje brukarane vore inne i arbeidet som arbeidsgruppa har utført, og faginstansane utgjer mindretalet i arbeidsgruppa. Det er òg svært delte meiningar om økonomien i det fleirtalet i arbeidsgruppa går inn for.
Sjølv om statsråden no ikkje vil gå inn på konklusjonar, har eg lyst å stille spørsmålet: Vil statsråden før han konkluderer i denne saka, syte for at økonomien i fleirtalet sitt forslag blir grundig vurdert? Det er ikkje grunn til å endre noko som fungerer godt. Vil statsråden òg syte for at det blir gjennomført ei grundig risikovurdering der òg brukarane blir trekte inn?
Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg vil ikke gå inn på detaljer av min håndtering av saken når den kommer så langt, annet enn at jeg vil være sikker på at de spørsmål som skal stilles, er vurdert, og det vil være helt selvsagt at økonomi er en del av det. Det er det jo for alle som skal ha ansvar for å forvalte de budsjetter som står til rådighet, så det vil jeg gå inn i. Og fordi jeg ikke har gått inn i dette, gav jeg ikke noe annet svar enn det jeg gav, nemlig at det er en sak jeg vil gå inn i med de ulike sider som hører spørsmålet til.