Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 6. mars 2002 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Politiet i Elverum har siden midten av desember i fjor pågrepet og siktet 18 personer for bruk og besittelse av narkotika og beslaglagt mer narkotiske stoffer på denne tiden enn i løpet av de siste to år.

Hvordan vil statsråden bidra til at denne urovekkende kriminaliteten stoppes og reduseres til et minimum?»

Statsråd Odd Einar Dørum: I likhet med flere andre steder i landet er narkotikaproblemet i Elverum bekymringsfullt. Imidlertid skiller ikke Elverum seg spesielt ut, selv om det i den senere tid er gjort en del relativt store beslag av narkotika der.

Oppklaringsprosenten for narkotikasaker generelt ligger jevnt høyt, på ca. 90 pst. Dette har sammenheng med at omtrent alle sakene er initiert av politiet selv gjennom spaning, etterretningsarbeid og aksjoner mot bestemte miljøer og gjenspeiler økt politiinnsats. I den senere tid har Hedmark politidistrikt i tråd med sentrale direktiver økt innsatsen mot narkotikakriminaliteten. Innsatsen har vært mer målrettet, både mot bestemte personer og miljøer. Dette har gitt synlige resultater i beslagstatistikken. Dessuten er det en generell økning i narkotikamisbruket.

Det er bekymringsfullt at det generelt sett synes å være klare indikasjoner på negative utviklingstrekk når det gjelder ungdomsgruppers forhold til narkotika. Politiet registrerer at ungdom ofte bagatelliserer narkotikabruk. Politimesteren i Hedmark har for inneværende år prioritert det forebyggende arbeid spesielt rettet mot unge lovbrytere, samt bekjempelse av rusmiddelkriminalitet, vinningsforbrytelser og voldskriminalitet.

Jeg kan for øvrig opplyse at Regjeringen har nedsatt en statssekretærgruppe som i løpet av året skal legge fram tiltak på sentrale områder for å styrke arbeidet mot rusmisbruk. I tråd med Regjeringens satsing på barn og unge skal forebyggende tiltak være hovedoppgaven for å redusere misbruk og styrke den samlede, forebyggende innsatsen for å hindre nyrekruttering til rusmisbruk, spesielt narkotikabruk. Sentralt i denne forebyggende innsatsen er tiltak for å hindre at barn og unge debuterer tidlig med rusmidler. Politiet skal i vesentlig grad bidra til å hindre slik nyrekruttering ved bl.a. forebyggende tiltak gjennom tverretatlig samarbeid. Modellen med samordning av lokale tiltak, SLT-modellen, skal bl.a. brukes og gjennomføres nasjonalt i denne sammenheng. For å hindre rekruttering til narkotikamisbruk vil jeg legge opp til at politiet skal ha møte med elevenes foreldre i løpet av ungdomsskolen, fortrinnsvis i 8. klasse, om narkotikatruslene og foreldrenes ansvar. Vi skal ha en vedvarende innsats både nasjonalt og internasjonalt. Politiets etterretningsarbeid skal stå sentralt i arbeidet mot illegal narkotikainnførsel og -omsetning og organisert kriminalitet, for å bekjempe ulovlig innførsel, smugling, omsetning av narkotika, og for å avdekke bakmenn for den illegale innførselen. Dette skal skje i samarbeid med tollmyndighetene, og siktemålet er å redusere tilgang på og etterspørsel etter narkotika. I særlig grad skal oppmerksomheten og arbeidet rettes mot kriminalitet i forbindelse med ulike former for motedop, som designerdrugs, kokain/crack o.l., som særlig unge mennesker trekkes mot.

Til slutt nevner jeg at Politidirektoratet innen utgangen av mars inneværende år vil ha ferdigstilt en handlingsplan mot narkotika. Planen vil bli iverksatt i samtlige av landets politidistrikter. Dette, sammen med politimesterens prioriteringer for inneværende år, vil være viktige forutsetninger for en økt innsats for å snu utviklingen.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker for et fyldig og godt svar. Hvis alt i det svaret blir virkelighet, som jeg håper det skal bli, får vi håpe at det blir et minimum.

Da jeg stilte dette spørsmålet, tok jeg utgangspunkt i en artikkel om det som skjer på Elverum, men det er klart at dette kunne skjedd hvor som helst i Norge, og gjerne på mitt hjemsted, Flisa, så det er sagt. Det som skiller seg ut lite grann her, er at man har en oppklaring på 90 pst., som er veldig bra. Da skulle man tro at hvis man gav politi og tollvesen enda mer ressurser, skulle man få vekk dette. Det som viser seg i tilfellet Elverum, er at flesteparten av de 18 domfelte i narkotikasaker er gjengangere, det er folk som har gjort dette flere ganger før. Da har vi et stort problem. Hvordan vil statsråden løse det med gjengangere, for det ser liksom ikke ut til at de er blitt skremt?

Statsråd Odd Einar Dørum: Nå kan man være gjenganger på mange måter. Man kan være gjenganger fordi man begår kriminalitet i tillegg til narkotikamisbruket, som jo er forbudt. Det har jeg tenkt å komme tilbake til i forbindelse med ulike straffereformforslag. Men når det gjelder gjengangere i forhold til stoff, har vi et samarbeid mellom Justisdepartementet og andre departementer om å ha et godt behandlingstilbud. Hvis man først blir satt inn – hvis det er situasjonen – tror jeg det er viktig å få styrket det vi kaller § 12-soning, det at folk kan få hjelp for å komme ut av avhengigheten. Går vi bortenfor politiets innsats, som er svært viktig, og som jeg beskrev i mitt svar, har jeg som utgangspunkt at jeg tror det dør mange flere i Norge i dag av narkotika av mangel på tro på at det nytter, enn av heroin i seg selv. Så det er denne sammenhengen, som vil berøre samarbeidet mellom Justisdepartementet, Sosialdepartementet og Helsedepartementet, som er viktig. Dette vil Regjeringen komme tilbake til i forbindelse med forskjellige tiltak. Men jeg har i mitt hovedsvar valgt å fokusere på kriminalitetsbekjempelsen, slik som jeg nå har skissert den overfor representanten.

Per Roar Bredvold (FrP): I svaret sitt nevnte statsråden Tollvesenet. I en artikkel i Glåmdalen av 8. januar 2002 står det: «Stadig flere smugler vin, øl og sigaretter.» Det viser selvfølgelig også at man smugler stadig mer narkotiske stoffer. Hvis vi kan få et ekstra samarbeid med Tollvesenet og styrke dets ressurser, tror jeg det kan være med på å redusere det store omfanget av narkotiske stoffer som kommer inn.

Statsråd Odd Einar Dørum: Det er to forhold jeg vil kommentere – det ene er nasjonalt, og det andre er lokalt. Til det nasjonale først: Samarbeidet med Tollvesenet er viktig. Jeg har sett det i en rekke sammenhenger, og jeg er helt overbevist om at finansministeren er seg bevisst det ansvaret som ligger i å sørge for at Tollvesenet gjør en god jobb. Så er det en del lokale forhold også. Jeg kjenner ikke godt nok til situasjonen på Elverum, men jeg håper at folk som driver lokalt, bl.a. i forbindelse skjenkepolitikk, er seg bevisst at når noen får en skjenkebevilling lett, så skal de sannelig også bli fratatt den lett, for å si det på den måten. Ut fra min erfaring mange steder er det dessverre ikke slik. Det er et lokalt forhold som jeg bare kan observere og ytre meg om i denne sammenheng, men jeg er overbevist om at representanten Bredvold har bedre innsikt i akkurat disse lokale forholdene enn det jeg har.

: