Stortinget - Møte onsdag den 6. mars 2002 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 5
Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Bendiks H. Arnesen til justisministeren, vil bli besvart av næringsministeren som rette vedkommende.
Bendiks H. Arnesen (A): Jeg vil stille følgende spørsmål til statsråden:
«Et offentlig utvalg har foreslått å fjerne beredskapslagrene for matvarer som korn, mel og sukker i Nord-Norge. I dag dekker disse lagrene ti måneders forbruk, mens utvalget mener at det er tilstrekkelig med et lager som holder til ti dagers forbruk, og at staten kan overføre ansvaret for dette til den private dagligvarehandelen.
Anser statsråden den foreslåtte ordningen som forsvarlig?»
Statsråd Ansgar Gabrielsen: Utgangspunktet for at Nærings- og handelsdepartementet og Landbruksdepartementet under den forrige Bondevik-regjeringen nedsatte et utvalg for å se på forsyningsberedskapen av dagligvarer i Nord-Norge, var en erkjennelse av at dagens beredskapsopplegg fortsatt i for stor grad er basert på trusselbildet fra den kalde krigens dager. Ettersom det sikkerhetspolitiske trusselbildet endres, må også vår beredskapspolitikk gjøre det. Forutsetningene for beredskapsarbeidet er også endret gjennom at logistikkmønstrene og næringsstrukturen i primærnæringene, foredlingsindustrien og dagligvarenæringen endres. Utvalget har derfor bl.a. vurdert behovet for beredskapslagrene av mel og korn til i alt ti måneders forbruk og av sukker til 30 dagers forbruk, som representanten Arnesen tar opp.
Prosjektgruppens anbefalinger er en kombinasjon av tiltak som skal skape robusthet i den ordinære logistikkstrukturen, planverk for ressursoppbygging i varslingstiden før et mulig invasjonsangrep og nedbygging av lagre som var tilpasset tidligere krisescenarier og næringsstrukturer.
Prosjektrapporten er nå ute på høring hos berørte parter. Justisdepartementet skal snart fremlegge en stortingsmelding om samfunnssikkerhet. Jeg vil legge vekt på høringsuttalelsene og behandlingen av stortingsmeldingen om samfunnssikkerhet før jeg tar endelig stilling til oppfølgingen av utvalgsrapporten, som representanten viste til.
Bendiks H. Arnesen (A): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg har lyst til å si at de lagrene som er i landsdelen, er godt spredd og tar hensyn til de store avstandene som er der oppe. Det kan ikke være tvil om at et område med så store avstander og så hardt klima er ganske sårbart i en krisesituasjon. Jeg tenker ikke bare på trusler om invasjon og krig, men på andre krisesituasjoner som kan oppstå i en landsdel med slike avstander. Jeg ser derfor på disse lagrene som en god forsikring for befolkningen og synes ikke at de innsparingene man ønsker å oppnå, står i forhold til den usikkerhet som nå skapes hos folk. Så jeg er glad for at statsråden vil vurdere dette nøye framover.
Men jeg har lyst til å spørre en gang til: Hvis man skal ha slike beredskapslagre, kan det være riktig å overlate til dagligvarehandelen å ha en slik form for beredskap?
Statsråd Ansgar Gabrielsen: Som jeg sa, har altså utvalget avgitt en rapport, og jeg forutsetter at de som satt i dette utvalget, var kjent med det som representanten påpeker, om avstandene i Nord-Norge, om klima og om alle stedlige forhold, og selvfølgelig den endringen som har vært i strukturen hva gjelder grossist- og detaljistleddet.
Det er ingen tvil om at beredskapen i sin alminnelighet i tidligere tider i stor grad var basert på at vi hadde mange grossister. Nå er logistikksystemene slik at varene stort sett er på veiene. Jeg har en fortid i næringslivet, i fiskeindustrien. Jeg husker godt da jeg som ungdom kjørte rundt på Østlandet med trailer og leverte til 20-30 uavhengige grossister. Nå er det snart ikke et lager. Nå leverer man direkte til butikk. Det er noe av det som er det bakteppet som vi lever med.
Utvalgsarbeidet kommer til å være litt reflektert i den meldingen som kommer fra justisministeren. De relevante innvendingene som kommer fra alle høringsinstansene, skal jeg selvfølgelig ha til overveielse når en til sjuende og sist skal fremme en sak om dette. Vi er i hvert fall enige om at beredskapen må være tillitvekkende for den befolkningen den er satt til å skulle betjene.
Bendiks H. Arnesen (A): Jeg føler en viss beroligelse ved det statsråden sier. Men jeg registrerte i avisen Nordlys for en tid tilbake at lederen i Sårbarhetsutvalget, Kåre Willoch, gav uttrykk for bekymring dersom lagrene skulle bli helt nedlagt og det bare skulle være forsyning for ti dager. Så jeg ber statsråden om å følge dette nøye og ta hensyn til de innspill som kommer fra landsdelen selv. Den kjenner best hvor skoen trykker, som har den på, og som bor i området.
Statsråd Ansgar Gabrielsen: Jeg kan i hvert fall forsikre om at alle relevante innspill og alle bekymringer man måtte ha i landsdelen, skal bli vel ivaretatt. At også Kåre Willoch er bekymret, er jo i seg selv egnet til bekymring. Så også det innspillet skal jeg selvfølgelig ta med i vurderingen.
Presidenten: Vi går til spørsmål 23.