Stortinget - Møte onsdag den 6. mars 2002 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 35
Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Hans Seierstad til miljøvernministeren, vil bli tatt opp av representanten Inger S. Enger.
Inger S. Enger (Sp): Jeg tillater meg å spørre miljøvernministeren om følgende:
«Kjerneområdet for jerv i Sør-Norge skal oppheves med virkning fra 1. april 2002. Det er til dags dato ikke kommet signaler på hvordan forvaltningen skal skje når kjerneområdet oppheves.
Hva er Regjeringens politikk på dette området etter 1. april?»
Statsråd Børge Brende: Jeg takker for spørsmålet. Det gir jo også anledning til å presentere det vi har tenkt å gjøre i forhold til å følge opp Stortingets vedtak på dette punktet. Det kan jo være hyggelig når representanten Enger tar opp et spørsmål knyttet til rovvilt, at hun kan få et uttømmende svar i forhold til hvor det ligger nå. Jeg har forstått at representanten ikke alltid har vært like fornøyd med de svarene jeg har gitt på disse spørsmålene, men vi får se hva vi får til i dag.
Regjeringen Stoltenberg vedtok etter fullmakt fra Stortinget å oppheve kjerneområdet for jerv i Sør-Norge med virkning fra 1. april 2002. Vedtaket ble formidlet til Stortinget i budsjettproposisjonen for 2002. Vedtaket innebærer at jerv skal forvaltes med utgangspunkt i et bestandsmål på 10-15 årlige ynglinger i hele Sør-Norge.
En opphevelse av kjerneområdet for jerv i Sør-Norge innebærer endringer i virkemiddelbruken i jerveforvaltningen. Jeg vil legge vekt på å etablere overgangsordninger basert på de rammer som ligger i budsjettproposisjonen.
Departementet arbeider nå med å konkretisere de ulike elementene i en ny forvaltning av jerv i Sør-Norge. Forvaltning av en liten bestand av jerv over et større område i hele Sør-Norge, uten kjerneområde, stiller strenge krav til presisjon i forvaltningen. Det vil derfor fra departementets side bli lagt til rette for at nødvendige forvaltningsverktøy og datagrunnlag foreligger før en forsøksordning med ny jervenemnd iverksettes.
Konkret innebærer dette at bestandsovervåkingssystemet for jerv skal gjennomgås og tilpasses en ny forvaltningsmodell med et vesentlig større geografisk utbredelsesområde, og det skal utvikles modeller for uttak av individer i fåtallige jervebestander.
Videre bør jakten i tråd med budsjettproposisjonen i sterkere grad rettes mot områder med betydelige skader, slik at den skadereduserende effekten forbedres.
Lokal forankring av forvaltningen av jerv i Sør-Norge bør etter min vurdering også sikres gjennom fortsatt utprøving av ordninger der de mest berørte kommuner gis mulighet til å forestå eller bistå i konkrete forvaltningsoppgaver. Dette kan gjelde iverksetting av betingede fellingstillatelser, organisering av arbeidet med forebyggende tiltak, bruk av lokale fellingslag, og deltakelse i bestandsovervåking.
Dette vil bli fulgt opp, og Stortingets forutsetninger fra i fjor vil også ligge til grunn gjennom opphevelsen av det tradisjonelle kjerneområdet fra 1. april.
Inger S. Enger (Sp): Det er veldig fint at man her er opptatt av dette, men det skal tilpasses en ny modell, sier statsråden, og det er også snakk om forebyggende tiltak, uten at man er konkret på det. Dette begynner nå å haste fordi vi har lamming i disse dager, små dyr skal i mai ut på beite, og folk som skal ha dette som levebrød, er bekymret for dyrene sine. Det har altså ikke kommet noe konkret, men det er mange tiltak som på en måte står på vent. Det er min opplevelse av det når jeg hører statsråden her.
Jeg har nesten lyst å nevne at i 2000 ble det utbetalt erstatning i 91 kommuner. I 2001 gjaldt dette 110 kommuner, så vi ser at jerven sprer seg veldig, og det er derfor viktig at man får konkrete tiltak. Man venter altså på det. Og da må jeg nesten be statsråden konkretisere hva han mener – hva han konkret vil gjøre for å redusere tap av dyr som skal på beite allerede nå i vår.
Statsråd Børge Brende: Jeg oppfatter representanten Enger i retning av at hun også står fast ved det som var Stortingets vedtak i fjor høst, nemlig at noen kjerneområder skal oppheves. Hvis representanten er bekymret for at jerven kan spre seg utover et større område, kan det også være en følge av en oppheving av et kjerneområde. Jeg bare gjør oppmerksom på det. I et kjerneområde skal man jo forvalte innenfor en sone. Hvis jeg forstår representanten rett, så holder også Senterpartiet fast ved opphevelsen av kjerneområdet. Det er klart at det skaper noen nye utfordringer, og det skal vi prøve å følge opp så godt som overhodet mulig. Men da går det ikke an å bruke som argument at man er bekymret over at flere kommuner blir omfattet av jerveskader. Poenget med opphevelsen av kjernesonen er jo at Stortinget følte at det var en urimelig tøff belastning på disse kommunene, ikke minst i Engers eget hjemfylke, Oppland, som da skulle stå for forvaltningen i hele området. Det Regjeringen nå prøver, er å levere på dette så godt som mulig. Men representanten påpeker jo selv de dilemmaer vi er inne i her, at når vi skal oppheve et område, så strekker det seg over et større.
Inger S. Enger (Sp): Jeg vil gjerne følge opp dette. Mitt poeng var at spredningen skjedde lenge før vi fikk opphevet kjerneområdet. Jeg ser godt problematikken som Brende her nevner, men det viser jo nettopp at det er svært viktig å gå inn med sterke tiltak som gjør at tapstallet kan reduseres. Tapstallet for sau var i 2001 13 571 dyr, og det er etisk uforsvarlig. Derfor er det helt nødvendig at departementet går inn med klare og raske «rådgjerder» for å redusere dette.
Jeg må be statsråden være enda mer konkret enn han har vært når det gjelder å komme med tapsreduserende tiltak.
Statsråd Børge Brende: Jeg er ikke uenig i at det forebyggende arbeidet er meget viktig. Når vi skal legge frem helheten i dette, vil det være et viktig element.
Men som også Enger er klar over, ligger det et dilemma i det som Stortinget har vedtatt, nemlig at man skal ha aktive utmarksnæringer kombinert med rovdyr. Det vil alltid kunne oppstå skader, men vi skal begrense dem så mye som mulig, og det må være en del av dette opplegget. Det finnes mange gode innspill knyttet til dette, og dem vil vi komme med når vi legger frem denne saken.