Stortinget - Møte onsdag den 6. mars 2002 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 3
Jan Arild Ellingsen (FrP): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:
«I en nylig utsendt pressemelding fra Justisdepartementet vises det til at soningskøene fortsetter å øke. Statistikken viser jevnt over en økning i hele landet. Et av problemene i så måte er etter det jeg har forstått, mangel på fengselsbetjenter.
Vil statsråden ta initiativ til at antall fengselsbetjenter som utdannes årlig, økes, slik at flere kan få gjennomført soning?»
Statsråd Odd Einar Dørum: Det medfører riktighet at soningskøene fortsetter å øke. I den pressemeldingen som representanten Ellingsen refererer til, redegjøres det for situasjonen. Av denne fremgår bl.a. at økningen i soningskøen er forårsaket av at den jevne, ordinære produksjonen av straffesaker i politi, påtalemyndigheter og domstoler overstiger den kapasitet kriminalomsorgen har til rådighet. Med fortsatt høy kapasitet i øvrige deler av straffesakskjeden vil økningen fortsette. Regionene Øst og Sør har hatt størst økning i soningskøene. Utnyttelsen av kapasiteten i fengslene har vært svært høy i 2001 og hittil i 2002. Ordinær soningskapasitet i denne perioden har vært 2 923 plasser.
Det er riktig at knapphet på utdanningskapasiteten for fengselsbetjenter har gitt uheldige utslag, delvis ved at mindre avdelinger har måttet stenge i kortere perioder, og delvis ved at andelen ufaglært arbeidskraft er bekymringsfull stor i mange anstalter. Antall fengselsbetjenter som utdannes, vil også være en rammebetingelse for arbeidet vårt med å utvide antall soningsplasser. Dette er en utfordring jeg som justisminister må ta alvorlig.
Vi har allerede økt det ordinære aspirantopptaket på Fengselsskolen til 150. Disse er ferdig utdannet i november i år, og ytterligere 150 vil bli uteksaminert i november 2003. I det første året av utdanningen, som primært består av en praksisperiode, vil de representere en ressurs for kriminalomsorgen.
For å imøtekomme behovet for tilstrekkelig antall etatsutdannede tjenestemenn besluttet man i desember i fjor å opprette en ekstra klasse på Fengselsskolen bestående av 15 fengselsaspiranter i tillegg til de seks ordinære klassene med til sammen 150 aspiranter. Disse 15 skal gjennomføre utdanningen ved Stavanger fengsel og Åna kretsfengsel. Aspirantene er nå tatt opp på skolen og vil tiltre 1 april i år. Ved planlegging av økt fengselskapasitet vil vi i planleggingsprosessen også ta inn behovet for økt bemanning med fagkompetanse og hvordan vi skal klare å gjennomføre det. Jeg vil derfor ikke utelukke at det vil bli ytterligere særordninger for klasser i tilknytning til Fengselsskolen. Det vil jeg komme tilbake til i budsjettsammenheng.
Jan Arild Ellingsen (FrP): Det er to vesentlige forhold som er avgjørende når det gjelder soningskøen. Det ene er fengselskapasiteten. I sitt svar viser ministeren til at den utnyttes særdeles høyt. Det andre er betjentsiden og de kvalitetene man har der.
På nyhetene i dag var det oppslag som viste at de som får lave straffer, faktisk har et problem med å få gjort opp for seg, fordi de prioriteres lavt. Og jeg ville tro at i mange sammenhenger er det faktisk de som har de laveste straffene, som har størst behov for å gjøre opp for seg. Således rammes de dobbelt av det systemet vi har i dag.
Jeg har ellers oppfattet at justisministeren er en person som ønsker å sette ord og handling sammen her, slik at man får gjort noe med disse tingene. Da blir mitt spørsmål: Hva har justisministeren konkret tenkt å gjøre for å ta ansvaret for de problemene som vi faktisk har i dag, og som dessverre ser ut til å være økende?
Statsråd Odd Einar Dørum: Som jeg har tatt opp tidligere på svar i spørretimen, var soningskøen for tolv år siden på 9 000. Den ble bygd ned til ca. 1 000 over en periode på fire–fem år. Nå har vi en soningskø som har vokst til ca. 2 000 – som jeg svarte på i en tidligere spørretime.
Det jeg allerede har gjort, er den ekstrainnsatsen som er knyttet til situasjonen i Rogaland, og jeg har sagt at jeg ikke vil utelukke at det også vil kunne skje framover. Men som de mange spørsmål som er knyttet til dette, henger dette sammen med naturlige budsjettsammenhenger – det er slik Stortinget kjenner det også – så det må jeg forbeholde meg retten til å komme tilbake til. Jeg erkjenner beskrivelsen, men når det først er soningskø, har vi en prioritering: punkt 1 varetekt, punkt 2 langvarige dommer pluss folk som har gjengtilhørighet, og punkt 3 vold. Det er rett og slett for å sørge for at kriminelle blir satt inn når det gjelder disse forholdene. Beskrivelsen av dem som da står i kø, er slik som representanten Ellingsen har gjort den.
Jan Arild Ellingsen (FrP): Det er jo i og for seg interessant å høre kommentaren fra justisministeren. Samtidig vil det være slik at totalen ikke blir bedre enn det Regjeringen er i stand til å gjøre, og da må man også søke allianser ute når man skal ha flertall for sine budsjetter. Og når ministeren har gått ut med nulltoleranse, gått høyt på banen med nulltoleranse, må det ligge noe bak her, det må være et apparat. Hvis ikke, står ministerens troende på noe tynn is her, etter min oppfatning. Jeg forventer iallfall her et svar og ønsker å utfordre ministeren. For det er vel slik at man faktisk mener noe med det når man går ut og sier at man ønsker å sette nulltoleranse på dagsordenen, som et begrep på at man ønsker å gjennomføre de nødvendige tiltakene for nettopp å kunne lykkes med en slik holdning.
Statsråd Odd Einar Dørum: Nå betyr nulltoleranse f.eks at man ikke kan bære våpen på åpen gate, bl.a. i bil. Det vil Stortinget få som sak ganske snart. Noe av nulltoleransen vil da bety at man blir satt i varetekt. Det er prioritert. Selvfølgelig vedkjenner jeg meg den uttalelsen.
Men når det gjelder alle sider ved straffesakskjeden, også kapasiteten i kriminalomsorgen og det å ha nok fagfolk, er det rene budsjettsaker, som jeg må komme tilbake til i de sammenhenger hvor det er naturlig.
Virkelighetsbeskrivelsen deler representanten Ellingsen og jeg.