Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 6. mars 2002 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 28

Inge Ryan (SV): Ja, det blir mange spørsmål til samferdselsministeren! Jeg har følgende spørsmål:

«Posten skal i henhold til konsesjonsvilkårene distribuere post til umiddelbar nærhet av der folk bor, minst tre ganger i uken, unntatt når «særlige geografiske forhold tilsier noe annet». I dag tolkes dette som mindre enn tre husstander pr. km vei. I konsesjonsreglene står det imidlertid ingenting om at lang vei eller spredt bebyggelse i seg selv er grunn nok til unntak.

Hva vil statsråden gjøre for å stramme inn Postens liberale tolkning av konsesjonsvilkårene, som bl.a. frustrerer innbyggerne i Flornes?»

Statsråd Torild Skogsholm: Kravene som stilles i konsesjonen til Posten angående utleveringssted og utleveringshyppighet, skal oppfylles.

Når det gjelder utleveringssted, skal posten utleveres til alle mottakeres postadresse, dvs. bosted/fysisk adresse. Posten kan i særlige tilfeller utlevere posten andre steder.

Posten og Post- og teletilsynet har utarbeidet retningslinjer for å presisere kravene som følger av konsesjonen knyttet til plassering av postkasser. Etter disse retningslinjene er færre enn tre husstander i gjennomsnitt pr. kilometer vei et slikt særlig tilfelle som gir grunnlag for unntak fra hovedregelen. I spredtbygde strøk kan posten i disse tilfellene utleveres i postkasser som er plassert mer enn 250 meter fra husstanden. Post- og teletilsynet har opplyst at det på bakgrunn av Postens rapporteringer ikke synes å være vesentlig flere husstander nå enn tidligere som har en avstand på mer enn 250 meter til sin postkasse.

Når det gjelder utleveringshyppighet, skal posten utleveres minst tre ganger i uken. Post- og teletilsynet kan imidlertid gi dispensasjon fra dette kravet når det er «umulig» eller «urimelig kostnadskrevende». Posten og tilsynet er for tiden i kontakt for å komme fram til en omforent og praktisk håndterbar forståelse av hva som skal regnes som umulig og urimelig kostnadskrevende. Posten har opplyst at det i 2001 bare var 13 av landets husstander som fikk utlevert post færre enn tre ganger pr. uke. 99,94 pst. av alle husstander får post seks dager i uken. Jeg har derfor vanskelig for å kunne karakterisere Postens praktisering av konsesjonsvilkårene på dette området som liberal.

Inge Ryan (SV): Noen av oss syns det er liberalt. Bare i Nord-Trøndelag er 70 husstander rammet av dette. Jeg vil sitere Pauline og Bård Kringen i Flornes, som jeg refererte til tidligere, som driver med svinekjøttproduksjon, skogbruk, jakt- og fiskeutleie og konsulent- og forlagsvirksomhet. De skriver følgende:

«Vårt største problem for fortsatt drift er Posten. For to år siden sluttet Posten med postdistribusjon til vår adresse, samtidig som vi mistet Landpostbudtjenesten. Post må hentes vel to km unna, pakker to mil unna og innlevering av tidsskrifter som vi utgir, tre mil unna.»

Syns ikke statsråden at den type rammebetingelser er krevende hvis man skal prøve å få til næringsvirksomhet i Distrikts-Norge?

Statsråd Torild Skogsholm: Posten er selv ansvarlig for å oppfylle de samfunnspålagte plikter for landet som helhet og finne fram til gode, effektive løsninger for posttjenesten i de enkelte områdene. Som kjent er det Post- og teletilsynet som fører kontrollen med at konsesjonskravene overholdes. Jeg har tillit til at tilsynet følger med på at Posten oppfyller disse konsesjonskravene som er satt knyttet til utlevering av post, også i spredtbygde strøk, og også i det området som det her er snakk om.

Når det gjelder Flornes, har Posten opplyst at det er fire av ca. 80 husstander som har utleveringspostkassen plassert etter reglene for særlige tilfeller. Videre er det fire husstander som har omdeling færre enn seks dager pr. uke. Disse har omdeling annenhver dag. Posten opplyser at det er svært få klager på omdelingstilbudet i Flornes. Det synes derfor som om det er et altoverveiende flertall, også i Flornes, som er fornøyd med Postens omdelingstilbud. Jeg er kjent med at der er et konkret tilfelle hvor spørsmålet om postkasseplassering har vært vurdert av Post- og teletilsynet. Konklusjonen til tilsynet er at det ikke forelå brudd på konsesjonsvilkårene.

Inge Ryan (SV): Jeg tror samferdselsministeren har helt rett i at de aller, aller fleste er fornøyd med Posten. Det tror jeg nok er korrekt. Men det er også noen som har bosatt seg slik at de ikke er fornøyd, og mitt spørsmål til statsråden helt til slutt er: Er det aktuelt å endre konsesjonsloven, eller kanskje det er mer rett å si konsesjonsreglene, at man strammer inn regelverket slik at det blir enda tydeligere hva man ønsker? Det vil si at uansett hvor man bor i landet, skal man få posten brakt hjem til seg innenfor de reglene som gjelder.

Statsråd Torild Skogsholm: Det er ingen aktuell problemstilling å endre konsesjonen slik som den er i dag. Men det er viktig likevel at vi klarer å komme fram til gode løsninger, slik at innbyggerne i dette landet opplever at de har et posttilbud som er rimelig også i forhold til de krav som konsesjonen setter. Konsesjonen er nettopp utformet på den måten at vi skal ha et slikt tilbud som ivaretar hensynet til landets innbyggere, i den grad det er forsvarlig å drive for Posten. Det er derfor vi også har Post- og teletilsynet som foretar sine vurderinger av om konsesjonen tilfredsstilles. Som sagt er tilbakemeldingene vi har fått, at det skjer her.

: