Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 6. mars 2002 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Per Sandberg (FrP): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Politiet kontrollerer årlig 1,6 millioner biler.» – Her må jeg få lov til å rette, president, det skal stå «førere», ikke «biler». – «Dette skjer manuelt og krever store ressurser. Gründeren Per Lennart Johnsen fra Steinkjer har imidlertid utviklet et elektronisk system for denne typen kontroller, et system som vil være meget ressursbesparende for flere offentlige etater.

Kunne statsråden være villig til å igangsette et prøve- eller pilotprosjekt basert på Johnsens idé om elektroniske engangsoblater på norske kjøretøy?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Kan jeg først med presidentens tillatelse gi en liten tilleggsopplysning i forbindelse med en tidligere spørretime?

Presidenten: Det er akseptert.

Statsråd Odd Einar Dørum: Takk, president!

I forbindelse med spørsmål i spørretimen 6. februar 2002 vedrørende nedleggelse av forskolen på Hustad opplyste jeg at 40 stillinger ville bli videreført etter nedleggelsen. Det korrekte er imidlertid at ca. 30 stillinger videreføres.

Da går jeg over til spørsmålet fra representanten Sandberg.

Innledningsvis finner jeg grunn til å peke på at jeg som justisminister er takknemlig for ethvert godt forslag som kan virke ressursbesparende med tanke på de mange oppgaver som politietaten skal utføre.

Politiets trafikktjeneste legger beslag på betydelige ressurser innen politiet. Oppgavene spenner over et vidt register, fra kontroller på veiene til etterforskning og påtalemessig oppfølging av lovovertredelser.

I forhold til det forslag som representanten har vist til, er det gitt noe sparsommelige opplysninger. Ut fra det som foreligger av informasjon, er jeg imidlertid noe i tvil om dette forslaget vil være spesielt ressursbesparende i forhold til politiets oppgaver.

Politidirektoratet opplyser for øvrig at systemet etter deres oppfatning kun er basert på registrering og kontroll av om bileier bl.a. har betalt årsavgift og forsikringer. Når det gjelder politiets trafikkontroller derimot, retter de seg først og fremst mot fører av kjøretøyet. Sekundært blir kjøretøyet kontrollert.

Foruten justis- og politimyndigheten har også andre departementer og organer viktige oppgaver innen trafikksikkerhetsarbeidet. Samferdselsdepartementet og Vegdirektoratet har bl.a. gjennom sitt ansvar for vegloven og vegtrafikkloven et hovedansvar for vegtrafikksikkerheten.

Det kan for øvrig opplyses at jeg fra Samferdselsdepartementet den 4. mars 2002 har fått oversendt brev av 6. desember 2000, der det fremgår at vedkommende person var hos Vegdirektoratet den 2. november 2000 og demonstrerte systemet. I den forbindelse ble det bl.a. uttalt at en utprøving blant deler av bilparken vil bli vanskelig og ha begrenset verdi. Vegdirektoratet mente da at en slik utprøving som foreslått ikke var aktuell på det tidspunkt.

Per Sandberg (FrP): Jeg takker for svaret.

Ifølge Vegdirektoratets egne anslag kostet det i 2000 12,25 mill. kr å produsere og sende ut oblatene til bileierne. Hver forsendelse koster således 5,45 kr pr. stykk. Vi kan anta at følgekostnadene i hovedsak vil være timeverk knyttet til oppdateringskostnader, selve kjøretøykontrollene og hyppige databasebesøk. Toll- og avgiftsdirektoratet og Vegdirektoratet vil spare 12 mill. kr hvert år ved å ta i bruk elektroniske oblater. Vi vet at utekontroll av kjøretøy utført av norsk politi med dagens system viser at hvis avskiltingsbegjæringen og tyverimeldingen blir kontrollert på vanlig måte, vil dette forbruket være 2 minutter pr. kjøretøy ute og 2 minutter inne på operasjonssentralen. Hvis man legger til grunn at norsk politi kontrollerer 1,6 millioner førere som alle har hvert sitt kjøretøy, ville en besparelse på 2 minutter ute og 2 minutter inne pr. oppslag frigi 106 660 timeverk, eller nærmere 60 årsverk. På parkeringsplasser og parkeringshus kan 10–12 kjøretøy kontrolleres på ett minutt ved hjelp av Micro  Mark. Det vil si at her er det store ressurser å spare. Jeg hadde håpet at statsråden ville vært litt klarere i svaret på om man kan få i gang et pilotprosjekt.

Statsråd Odd Einar Dørum: En statsråd har et konstitusjonelt ansvar, og det prøver jeg å svare ut fra. Men jeg er selvfølgelig statsråd i en regjering også. Jeg hører jo at representanten reiser spørsmål som berører andre departementsområder. Jeg gav i svaret mitt uttrykk for det svar som jeg hadde grunnlag for å gi, men jeg vil selvfølgelig ikke motsette meg det hvis representanten kan sørge for at jeg får mer kunnskap om og innsikt i det spørsmålet han har reist, og jeg vil da på åpent grunnlag forbeholde meg retten til å vurdere det fritt.

Per Sandberg (FrP): Det takker jeg for. Det skal jeg selvfølgelig sørge for. Jeg kjenner jo statsråden såpass at når han sier det han sier nå, mener han også å følge det opp. Da, som vi sier på trøndersk, er det håp i hengende snøre. Jeg håper det var det statsråden antydet i dette tilfellet.

Som statsråden også var inne på, fikk faktisk Johnsen i 2000 klarsignal fra Justisdepartementet til å starte et pilotprosjekt for å finne ut i hvilken grad et elektronisk merkesystem vil være et godt hjelpemiddel for politiet. I 2001 ble systemet presentert for Finansdepartementet og henvist til Toll- og avgiftsdirektoratet. Året før ble transport- og registreringskontoret i Vegdirektoratet presentert systemet, som de ikke var noe særlig glad for. Nå kan det virke som om Vegdirektoratet også har et annet syn på dette, slik at det kanskje er mulig å nå fram med det.

Når det gjelder kostnadene ved dette, vil, ifølge Johnsen selv, et pilotprosjekt koste omkring 20 mill. kr. Mitt oppfølgingsspørsmål til statsråden blir da: Er det kanskje verdt å bruke 20 mill. kr på et prosjekt hvis resultatet vil vise seg å være korrekt i forhold til Johnsens egne beregninger?

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg tror ikke jeg skal foreta noen budsjettbehandling i en åpen spørretime, men jeg skal konstatere det jeg sa i sted. Jeg har ikke gitt noe løfte om hva jeg går inn for, men jeg har gitt et løfte om å lytte og sørge for at lyttingen blir kvalifisert. Det var det jeg svarte på i sted, og det gjentar jeg. Jeg synes at en idé har et krav på å bli vurdert, og vurdert i en sammenheng, og det gjentar jeg gjerne overfor representanten Sandberg i mitt tilleggssvar. Jeg har ikke gitt noe løfte om konklusjonen, men løfte om lytting, med kompetente mennesker, det er gitt.

: