Stortinget - Møte onsdag den 20. februar 2002 kl. 10
President: Jørgen Kosmo
Spørsmål 34
Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Per Roar Bredvold til forsvarsministeren, vil bli besvart av samferdselsministeren på vegne av forsvarsministeren.
Per Roar Bredvold (FrP): Jeg ønsker å stille forsvarsministeren følgende spørsmål, som jeg skjønner vil bli besvart av samferdselsministeren:
«Heimevernet i Drammen leier 22 biler til sin HV-øvelse. Tidligere har de lånt biler fra andre militære avdelinger. Nå er mange militære kjøretøyer enten skrotet eller solgt, slik at dette ikke er mulig i alle tilfeller.
Leie av sivile biler er sikkert riktig og praktisk, men ser statsråden at en altfor stor reduksjon av antall kjøretøy kan svekke Forsvarets evne til raskt å utføre sine oppdrag m.m.?»
Statsråd Torild Skogsholm: Heimevernet er oppsatt med svært få kjøretøyer i sin fredsorganisasjon. Ved all aktivitet i fredstid, utenom den daglige rutinemessige tjeneste, må Heimevernet leie eller låne kjøretøyer. Det økte behovet for kjøretøyer i fredstid oppstår som regel i forbindelse med heimevernsøvelser. Dette innebærer at det økte kjøretøybehovet i fredstid er av relativt kort varighet. De investeringer som vil være nødvendige for å ha en stor permanent kjøretøykapasitet i fredstid, lar seg derfor vanskelig forsvare.
Tidligere kunne Heimevernet låne kjøretøyer gratis fra Hæren i forbindelse med øvelsesvirksomhet. Forsvaret legger nå vekt på at reelle driftskostnader skal synliggjøres. Dette gjennomføres bl.a. ved at Forsvaret har tatt i bruk internprising. Det betyr at Heimevernet må betale Hæren, eller øvrige forsvarsgrener, for å anvende deres kjøretøyer i forbindelse med øvelser. Som følge av dette har Heimevernet vurdert ulike alternativer for å dekke sitt behov for kjøretøyer i forbindelse med øvelsesvirksomhet. Heimevernet har kommet fram til at det er mest kostnadseffektivt å leie kjøretøyer fra sivile bilutleiefirmaer.
Dagens løsning svekker ikke Heimevernets beredskap i en eventuell krise- eller krigssituasjon. I slike situasjoner er Heimevernets behov for mobiliseringskjøretøyer forutsatt dekket ved at rekvisisjonsloven kommer til anvendelse. Ved et bestemt beredskapstiltak gis Forsvaret fullmakt til å ta i bruk nevnte lov. Forsvaret rekvirerer da de sivile kjøretøyer man har behov for i henhold til krigsoppsetningsplanene.
Forsvaret for øvrig har i hovedsak en meget god dekning av sitt kjøretøybehov, også i tilfelle krise eller krig. En rekke av de kjøretøyer som vil være relevante å anvende i slike situasjoner, er nå på lager.
Kostnadene forbundet med å ta disse kjøretøyene inn og ut av lager for en HV-øvelse, er betydelige. Nå som internprising i økende grad er tatt i bruk i Forsvaret, vil Heimevernet bli belastet disse kostnadene dersom de ønsker å bruke kjøretøyene i sine øvelser. Det er dermed mer kostnadseffektivt å leie inn kjøretøyer fra sivile firmaer.
Forsvaret har således ivaretatt sitt behov for tilgang på kjøretøyer der dette er nødvendig for raskt å kunne utføre sine oppdrag.
Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker for et godt og fyldig svar, som gir god forståelse for hvorfor man gjør som man gjør.
Men som gammel militær synes jeg fortsatt at det på en militærøvelse skal være militære biler, med militære farger. Når man ser på all den skrotingen som foregår av militære kjøretøyer – jeg kan bare nevne beltevogn BV 202, 2 200 kjøretøyer skrotes, vi har Landrovere, Volvo-jeeper, diverse lastebiler etc. som blir solgt på auksjon for en rimelig pris – synes jeg at noen av disse kjøretøyene kunne vært overlatt til HV-distrikter. Eller man kunne gjort som man gjorde før, at befal/soldater i Heimevernet fikk mulighet til å kjøpe utdankede – hvis man kan bruke det ordet i en positiv betydning – militære kjøretøyer for en billig sum mot at kjøretøyene skulle være med på HV-øvelser i så og så mange år framover, altså at den enkelte soldat/offiser tok vare på bilen og brukte den på øvelser. Kan dette være noe å tenke på videre, slik at vi får grønne farger på de kjøretøyene som er med på en øvelse? Jeg tror det vil bety ganske mye for sivilbefolkningen at man ser at det er militære øvelser.
Statsråd Torild Skogsholm: Det er lite aktuelt for Heimevernet å overta gamle kjøretøyer som Hæren skroter. Selv om erverv av kjøretøyene i et slikt tilfelle vil være kostnadsmessig gunstig, vil en slik løsning medføre høye driftsutgifter pr. kjøretøy for Heimevernet, fordi vedlikeholdsmassen blir liten. Dette vil være i strid med Forsvarets målsetting om å kontrollere og redusere driftsrelaterte utgifter.
Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker nok en gang for svaret.
Jeg skjønner at HV som organisasjon – militær enhet – ikke er interessert i dette. Men da går jeg tilbake til det jeg tenkte på i mitt forrige tilleggsspørsmål, om HV-soldater/offiserer kan overta utdankede – fortsatt i en positiv betydning – militære kjøretøyer til en veldig billig sum mot at de vedlikeholdes av den enkelte, at det belastes den enkeltes eget budsjett, ikke Forsvarets, og dermed kan kjøretøyene brukes på HV-øvelser, som i dette tilfellet. Jeg skjønner at Forsvaret skal spare penger, og jeg skjønner at man skal gjøre dette effektivt og enkelt, og at det å leie inn biler i mange tilfeller kan være veldig praktisk – og økonomisk også. Men jeg synes fortsatt at på en militær øvelse skal det være militære kjøretøyer.
Statsråd Torild Skogsholm: Effektivitet innenfor Forsvaret er viktig i fredstid så vel som i krise og krig, og det er rammen rundt det temaet vi snakker om nå. Når det gjelder kjøp av kjøretøyene som er utrangerte, er det et synspunkt som jeg gjerne tar med meg til forsvarsministeren som et innspill, som jeg ikke vil kommentere nærmere. Men jeg tar det med meg til forsvarsministeren.
Presidenten: Spørsmål 35 er behandlet tidligere, etter spørsmål 16.
Sak nr. 1 er dermed ferdigbehandlet.