Stortinget - Møte onsdag den 20. februar 2002 kl. 10
President: Jørgen Kosmo
Spørsmål 20
Presidenten: Dette spørsmålet, fra Anne Helen Rui til fiskeriministeren, vil bli besvart av landbruksministeren på vegne av fiskeriministeren.
Anne Helen Rui (A): Jeg har følgende spørsmål til statsråden:
«8. juni 2001 vedtok Stortinget å avbemanne alle fyr langs norskekysten.
Er Kystverkets vedtak om å etablere en teststasjon på Stavernsodden fyr et vedtak som statsråden ikke kan overprøve?»
Statsråd Lars Sponheim: Stavernsodden fyrstasjon er et innseilingsfyr, opprettet i 1855, automatisert og avbemannet i 1984. Det er av Riksantikvaren tatt inn i Nasjonal verneplan for fyrstasjoner. Eiendommen ligger i sammenheng med Citadelløya med verneverdig bebyggelse og festningsanlegg.
Etter avbemanningen har Stavernsodden fyr vært utleid til funksjonærforeningen ved Meteorologisk institutt. Foreningens medlemmer har pusset opp og restaurert bebyggelsen, slik at denne er i meget god stand.
Ved de aller fleste – 25 av 31 – av de fortsatt bemannede fyrstasjonene foretas det meteorologiske observasjoner. I takt med planen om avbemanning av fyrene, som Stortinget vedtok 8. juni 2001, vil det være nødvendig å finne andre metoder for slike meteorologiske observasjoner. På denne bakgrunn søkte Det norske meteorologiske institutt i brev av 12. juni 2001 om å få leie Stavernsodden fyrstasjon for å etablere en teststasjon som ledd i etableringen av gode og driftssikre målesystemer som kan erstatte de meteorologiske observasjonene fra fyrstasjonene. Meteorologisk institutt har opplyst at man her vil konsentrere seg om metoder/utstyr som kan kompensere for bortfall av visuelle observasjoner samt for automatisering. Det vil bli lagt spesiell vekt på å evaluere utstyrets stabilitet over tid og hvilket tilsyn som trengs for å få gode resultater. Både for Kystverket og Meteorologisk institutt er det en uttrykt målsetting og i samsvar med de føringer som er gitt, å finne gode løsninger med sikte på fortsatt meteorologiske observasjoner ved avbemanning av de fyrstasjonene som i dag utfører slike observasjoner. Dette vil også komme allmennheten til gode mer generelt ved at det som resultat av testvirksomheten på Stavernsodden fyr fortsatt vil være mulig å foreta pålitelige værobservasjoner på de ytre deler av kysten. Fiskeridepartementet anser ikke at dette er i strid med avbemanningen av fyr.
Ved behandlingen av Dokument nr. 8:52 for 2000-2001, om opprettelse av et fond for bevaring av festninger og andre militærhistoriske bygninger, fattet Stortinget bl.a. følgende vedtak:
«Stortinget ber Regjeringen utrede ulike ordninger for organisering av eierskap og forvaltning av eiendommer, bygg og anlegg av historisk verdi.»
Arbeids- og administrasjonsdepartementet har iverksatt et forprosjekt, Vern av statens kulturhistoriske eiendommer. Politikk for statlig eierskap. Her er også forslaget i St.meld. nr. 28 for 2000-2001, Fyrstasjonene – posisjon og betydning i en moderne navigasjonsinfrastruktur, om at Fiskeridepartementet og Miljøverndepartementet utreder alternative forvaltningsformer for fredede fyrstasjoner som ikke lenger benyttes som navigasjonshjelpemiddel, eller som av andre årsaker kan avhendes, tatt inn.
Anne Helen Rui (A): Jeg takker for svaret. Vet statsråden om det virkelig er slik at den nye teststasjonen ikke kan ligge på land nær ved, eller er det slik at kostnadene for Det norske meteorologiske institutt er mer vesentlig enn allmennhetens rett til tilgjengelighet til Stavernsodden fyr?
Statsråd Lars Sponheim: Det er slik at Det norske meteorologiske institutt har fått godkjenning til å gjennomføre dette testingsprosjektet, som nettopp skal gjøre det mulig å gi værobservasjoner ikke bare på dette fyret, men på 25 av de andre fyrene som i dag er bemannet, og hvor det gjøres. En trenger å skaffe seg kunnskap for å kunne fortsette å gjøre værobservasjoner uten at fyrene er bemannet – og når det står skrevet i mine papirer, får jeg tro at det er tilfellet. Jeg har i alle fall ikke kompetanse eller grunnlag for å overprøve det. Men jeg vet jo hva som ligger bak spørsmålet, det går på bruken av de øvrige eiendomsmassene osv. Det er klart at dette er en situasjon hvor det fortsatt må være mulig å ha en dialog, f.eks. med lokale myndigheter, hvis man har andre planer for hvordan den framtidige disponeringen av disse områdene skal være, f.eks. ved å inngå leieavtaler og gjøre det tilgjengelig for allmennheten mens en har nødvendige prosedyrer for å gjennomføre Stortingets vilje omkring takst og salg. Det må være mulig, vil jeg tro – om jeg kan få tilføye for egen regning – å finne fram til gode kombinasjoner der man tar hensyn både til allmennhetens behov og meteorologenes behov for å måle og se på været.
Anne Helen Rui (A): Da takker jeg statsråden veldig mye for svaret.
Det er også min mening at Det norske meteorologiske institutt egentlig er en serviceorganisasjon for det norske folk. Jeg vil også tro at det vil være mulig å forhandle seg fram til en annen form for avtale om sambruk av noen av bygningene på Stavernsodden fyr, i alle fall på sommerstid. Hvis jeg tolker statsrådens andre svar rett, er statsråd Sponheim langt på vei enig med meg i at det kanskje bør la seg ordne i framtida.
Statsråd Lars Sponheim: I samsvar med Stortingets vedtak er det slik at her er det lagt veldig nøye prosedyrer for framtidig salg av disse fyrstasjonene, hvor det skal ligge en takst til grunn, og hvor nettopp statlige, fylkeskommunale eller kommunale institusjoner skal prioriteres og hvor allmennhetens behov selvsagt må være hovedsiktemålet. Fiskeridepartementet, som forvalter dette på vegne av staten, har ikke anledning til å gå utover stortingsvedtaket. Hvis man skal under takst, eller gjøre dette veldig billig, må man tilbake til Stortinget for å be om hjemmel for det. Det står ettertrykkelig i mine papirer at Fiskeridepartementet ikke direkte kan overdra Stavernsodden fyrstasjon til kommunen uten at nettopp disse prosedyrer jeg nevnte, følges. Inngåelse av en leieavtale er imidlertid mulig i påvente av en endelig beslutning. Da tror jeg litt av spørrerens intensjoner og settestatsrådens mening møtes her.
Presidenten: Da går vi tilbake til spørsmål 9.