Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 13. februar 2002 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Olav Gunnar Ballo (SV): Jeg har følgende spørsmål til helseministeren:

«I Dagsavisen den 2. februar 2002 meldes det om planer for kraftige kutt innen barne- og ungdomspsykiatrien i Oslo. Barne- og ungdomspsykiatrien er et vedtatt satsingsområde som del av den vedtatte opptrappingsplanen for psykiatri.

Hva vil statsråden gjøre for å sikre at opptrappingsplanen følges, slik at helseforetakene bidrar til en styrking og ikke en svekkelse av barne- og ungdomspsykiatrien?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Opptrappingsplanen for psykisk helse skal realiseres i tråd med Stortingets vedtak. Statlig overtakelse av spesialisthelsetjenesten kommer midt i opptrappingsperioden, og dette legger til rette for en målrettet innsats i utviklingen og omstruktureringen av psykisk helsevern. Jeg har gjennom styringsdokument til de regionale helseforetakene pålagt dem å prioritere gjennomføringen av opptrappingsplanen generelt, og en satsing på psykisk helsevern for barn og unge spesielt. Det er også gjort klart at de øremerkede tilskuddene skal komme i tillegg til helseforetakenes egenfinansiering av psykisk helse og ikke erstatte denne. Dette vil bli fulgt opp overfor foretakene gjennom året.

Opptrappingsplanen for psykisk helse omfatter styrking av tilbudet både i kommunene og i spesialisthelsetjenesten. En utbygging av tjenester i kommunene er avgjørende for å gi barn og unge et godt tilbud og for å redusere etterspørselen etter spesialiserte tjenester. Departementet har bedt kommunene fordele minst 20 pst. av innsatsen og de øremerkede midlene til barn og unge. Selv om opptrappingsplanen omhandler både tiltak for barn og unge og voksne, er det behov for å utarbeide en samlet strategi for satsingen på barn og unges psykiske helse. Jeg er ikke fornøyd med det tilbudet vi har i dag. Det er ikke godt nok mange steder, og de totale ressurser utnyttes ikke alltid på best mulig måte for dem det gjelder. Dette er bakgrunnen for at jeg nå har igangsatt arbeidet med en ny strategi. Vi er også i gang med å se på sammenhengen i det samlede tjenestetilbud i regionene, og at tjenestetilbudet skal utvikles mer uavhengig av fylkesgrensene.

Styringsbudskapet til kommunene og til de regionale helseforetakene er klart, og jeg legger til grunn at styrene ved de regionale foretakene følger opp dette. Ved en så stor overgang som nå skjer innen spesialisthelsetjenesten, vil det være en usikkerhet knyttet til den samlede budsjettsituasjonen. Stortinget er kjent med at det vil skje en gjennomgang av budsjettsituasjonen i tilknytning til revidert nasjonalbudsjett.

Når det gjelder oppslaget i Dagsavisen og i andre medier, henger det i stor grad sammen med situasjonen for det tidligere Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri og den situasjonen som har utviklet seg ved overføringen av senteret til Oslo kommune i 1999. En av forutsetningene for overføringen var at senteret i større grad skulle yte tjenester til befolkningen i Oslo. I denne situasjonen bekrefter Helse Øst at det med basis i Stortingets budsjettvedtak er lagt vekt på å videreføre behandlingsomfanget som er etablert i 2001, at det legges vekt på effektivisering gjennom produktivitetsforbedrende tiltak. Helse Øst har forsikret meg om at de følger opp opptrappingsplanen for psykisk helse, men at budsjettsituasjonen er krevende. Jeg har bedt om en nærmere redegjørelse for de aktivitetsmessige og budsjettmessige realiteter. Det er en omfattende utfordring en står overfor, og jeg vil følge opp arbeidet for å sikre at opptrappingsplanen gjennomføres, og at de vedtatte målene nås.

Olav Gunnar Ballo (SV): Dagsavisen har hatt flere oppslag knyttet til psykiatrien og manglende psykiatritilbud. Det var et oppslag lørdag den 26. januar som gjaldt en konkret sak. Jeg skjønner at helseministeren vil finne det vanskelig å gå inn på konkrete saker, men det var en ganske grundig beskrivelse i forhold til en ungdom som ender opp med å ta livet sitt etter at han ikke har fått noe behandlingstilbud, eller behandlingstilbudet har vært så kortvarig at han har vært inn og ut av institusjoner.

Jeg mener at den beskrivelsen som var gitt der, avdekker spesielt to forhold. Det er manglende forståelse knyttet til en eventuell bruk av rusmidler, og at man skal ha den samme retten til behandling om så årsaken skulle være bruk av rusmidler. Jeg skal ikke si at det var tilfellet i den konkrete saken, men man opplever altså at helsepersonell kan ha en avvisende holdning med bakgrunn i at man mistenker at rusmidler kan være en årsak til at det utløses psykoser. (Presidenten klubber.)

Det andre forholdet er at ca. 90 pst. av innleggelsene er akuttinnleggelser. Det er for liten kapasitet når det gjelder sengeplasser. Ser helseministeren at man må finne løsningene på disse to problemstillingene: bedre sengekapasitet pluss at psykoser utløst av rusmidler også må bli inkludert i psykiatrien?

Presidenten: Jeg er nok nødt til å trekke fra den ekstra tiden representanten brukte, ved hans neste tilleggsspørsmål!

Olav Gunnar Ballo (SV): Unnskyld, president! Tilgi meg!

Statsråd Dagfinn Høybråten: – og legge til den tiden til svareren?

Presidenten: Det går som planlagt!

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg har ikke anledning til å gå inn i enkeltsaker på denne måten, men la meg prinsipielt slå fast følgende: Da opptrappingsplanen ble vedtatt i Stortinget i 1998, var utgangspunktet svikt i alle ledd i psykiatrien, og vi vet at barne- og ungdomspsykiatrien ikke var noe unntak. Det var snarere en sterk bekreftelse på denne beskrivelsen av tjenesten.

Nå er vi i gang, nå ser vi at flere barn og unge får hjelp raskere. Men vi er på ingen måte fremme. Det er fortsatt svikt i mange av leddene. Kapasiteten er ikke godt nok utbygd, og den er ikke godt nok fordelt mellom spesialisttjenesten og de mer lavterskelpregede tiltakene. Det skal i hvert fall være helt klart fra min side at barn og unge er meget høyt prioritert, ja kanskje høyest prioritert når det gjelder gjennomføringen av opptrappingsplanen.

Ellers må jeg bare kort si at rett til behandling gjelder også mennesker med rusproblemer.

Presidenten: Kort tilleggsspørsmål.

Olav Gunnar Ballo (SV): Det man ser i forhold til de ulike helseforetakene, er at man kan gjøre vedtak eller skissere løsninger som går helt på tvers av Stortingets vedtatte overordnede planer. Et eksempel på det er nettopp psykiatriplanen. Stortinget har vedtatt en opptrappingsplan for psykiatrien som innebærer en kraftig styrking, ikke minst når det gjelder barne- og ungdomspsykiatrien. Etter mitt og SVs syn synliggjør dette et behov for at Regjeringen legger fram for Stortinget langsiktige overordnede helseplaner – man kan godt kalle det en nasjonal helseplan med godkjenning via Stortinget – som helseforetakene så faktisk må forholde seg til. Det betyr at selv om de skal ha handlingsrom for å kunne finne ulike tilnærminger for å løse det som er en vedtatt oppgave, kan de umulig ha et handlingsrom for å gå sine egne veier med hensyn til de løsningene. Er helseministeren innforstått med tanken på en slik overordnet handlingsplan?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Nå har vi på dette området faktisk en overordnet handlingsplan vedtatt av Stortinget, og jeg har redegjort for hvordan jeg meget konkret i styringsbudskapet til de regionale foretakene har pålagt dem å følge opptrappingsplanen og sikre at det blir en opptrapping, og at man ikke erstatter egeninnsats med opptrappingsmidler. Dette skal helseforetakene redegjøre for.

Det er ikke noe nytt at det i en budsjettprosess kommer opp forslag som innebærer kutt både her og der. Det som er avgjørende, er hvordan det samlede tilbudet i regionen utvikles, og det skal være en opptrapping i tråd med Stortingets forutsetninger.

Presidenten: Vi går da tilbake til spørsmålene 2 og 3.

: