Stortinget - Møte onsdag den 13. februar 2002 kl. 10
President: Jørgen Kosmo
Spørsmål 21
Asmund Kristoffersen (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:
«Gjennomsnittsalderen på fergene i Norge er økende. I Møre og Romsdal er gjennomsnittsalderen på Møre og Romsdal Fylkesbåtar (MRF) sine 35 ferger nå 27,6 år, noe som betyr at det må bygges 3,5 ferger i snitt pr. år for at ikke alderen skal øke. Fergedirektøren i Vegdirektoratet har i brev fra november 2001 bl.a. sagt at MRF har landets eldste fergeflåte, og at MRF er det rederiet som har dårligst kapasitetsdekning i riksvegsambandene.
Hva vil statsråden gjøre med dette?»
Statsråd Torild Skogsholm: Gjennomsnittsalderen på riksvegferjene er ca. 20 år. Gjennomsnittsalderen på Møre og Romsdal Fylkesbåtars riksvegferjer er ca. 25,8 år.
I Nasjonal transportplan for perioden 2002-2011 er det lagt til grunn bygging av om lag 15 ferjer. Distriktssamband med gamle ferjer vil bli prioritert. Fornyelsen vil gjøre ferjemateriellet bedre tilpasset trafikken i flere samband, bl.a. ved økt kapasitet for store kjøretøy.
I de siste årene har byggeaktiviteten innen riksvegferjedriften vært høy. I perioden 1998-2001 ble det bygd 18 ferjer. I 2002 skal det leveres ytterligere seks nye ferjer. To av disse skal leveres til MRF, og dette vil gi betydelig bedring i standard og kapasitet i de aktuelle samband.
Møre og Romsdal har i dag landets eldste ferjeflåte og har til dels dårlig kapasitetsdekning i riksvegsambandene. Jeg mener investeringer i Møre og Romsdal bør prioriteres innenfor rammer og føringer gitt av Stortinget. Dette gjelder både nybygg og rokering av brukte ferjer som er bedre egnet for de aktuelle riksvegferjesambandene. Imidlertid gjør bl.a. hensyn til sikkerhet og fremkommelighet at det også i andre fylker er velbegrunnede krav til utskifting av gamle ferjer.
Asmund Kristoffersen (A): Jeg takker statsråden for svaret. Selv om jeg har forståelse for at statsråden ikke kan kvittere ut mange nok nye ferger til Møre og Romsdal, må det være et tankekors for alle oss som arbeider politisk, at vi må fortsette med millioninvesteringer for å oppgradere gamle ferger. Dessuten vet vi at gamle ferger krever større bemanning i forhold til nye kostnadseffektive ferger, som krever lavere bemanning. Fergeselskapet i Møre og Romsdal driver meget godt innenfor de rammene de nå har, så de fortjener bedre driftsmuligheter.
Mitt konkrete oppfølgingsspørsmål til det statsråden nå svarte, er: Hvilken plan har en for utskifting av ferger utover det som var nevnt her? For med bare to nye ferger neste år vil en fortsatt ha en økende alder på fergene i fergefylket vårt.
Statsråd Torild Skogsholm: Når man får to helt nye ferjer, vil etter mine beregninger gjennomsnittsalderen gå ned ganske dramatisk, siden gjennomsnittsalderen i utgangspunktet var ganske høy. Måten vi planlegger disse utskiftingene på, bygger på de overordnede planene som er behandlet i Stortinget. Den videre oppfølging i praksis skjer på grunnlag av det som ligger inne i de årlige budsjettene. Rammene er lagt, og på den måten har vi i mitt departement tenkt å følge opp.
Asmund Kristoffersen (A): Jeg er delvis fornøyd med svaret. Jeg ser at det er ting på gang som jeg er glad for.
Jeg har lyst til å utfordre statsråden på et beslektet problem knyttet til nybygging. I den nye regjeringens budsjettforslag heter det bl.a.:
«Regjeringen mener det bør satses på distribusjon og bruk av naturgass innenlands der dette gir miljømessig positive effekter, og vil derfor gi tilsagn om kontrahering av naturgassferjer i de samband som ligger til rette for dette.»
Vi har veldig mye gass utenfor Møre og Romsdal, noe er tatt i land og mye mer bør bli tatt i land til Møre og Romsdal. Erfaringene fra vår gassferge «Glutra» tilsier at NOx-utslippene er redusert med 80–90 pst. og CO2-utslippene tilsvarende med 20–25 pst.
Vil statsråden ta initiativ til bygging av flere gassferger i Norge, og spesielt til Møre og Romsdal?
Presidenten: Presidenten vil gjøre oppmerksom på at vi begynner å bevege oss et stykke bort fra hovedspørsmålet.
Statsråd Torild Skogsholm: Det er en rimelig kjent sak at jeg er opptatt av miljø, også når det gjelder ferjedrift. Jeg er interessert i miljøaspektet når det gjelder kjøp av nye ferjer, det være seg ferjer som går på tradisjonelt drivstoff, og ferjer som går på alternative drivstoff. Det er selvfølgelig interessant med gass i denne sammenhengen. Når jeg jobber videre med utfordringene i forhold til gassferjene, ser jeg selvfølgelig på miljøgevinsten i forhold til andre typer drivstoff, og også i forhold til økonomi. Derfor vil jeg ta med dette videre i vurderingene når vi ser på nyinnkjøp, om det er mulig, rimelig og riktig å satse på gassferjer.