Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte torsdag den 31. januar 2002 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning

Sak nr. 1

Debatt om arbeids- og administrasjonsministerens redegjørelse om modernisering, effektivisering og forenkling i offentlig sektor
(Redegjørelsen holdt i Stortingets møte 24. januar 2002)

Talere

Votering i sak nr. 1

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det satt frem to forslag. Det er

  • forslag nr. 1, fra Karin Andersen på vegne av Sosialistisk Venstreparti

  • forslag nr. 2, fra Odd Roger Enoksen på vegne av Senterpartiet.

Det blir anledning til å avgi stemmeforklaringer.

Eli Sollied Øveraas (Sp): Eg har merka meg at statsråden i sitt innlegg var samd i intensjonane i Senterpartiets forslag nr. 2, der vi ber Regjeringa leggje fram ein plan for utlokalisering av eksisterande og nye statlege verksemder frå Oslo.

Det er positivt, men det er verd å merke seg at statsråden også sa at det kunne bli vanskeleg med omsyn til tidsaspektet å leggje dette fram til revidert, som det står i forslaget frå Senterpartiet. Derfor vil eg gjere dette om til eit oversendingsforslag.

Når det gjeld forslaget frå SV, merka eg meg at statsråden også der var positiv. Det forslaget vil Senterpartiet støtte.

Karin Andersen (SV): Jeg har fått signaler fra et bredt flertall om at hvis det blir gjort en presisering av hva forslaget betyr, er det kanskje mulig å oppnå bred støtte for forslaget. Det dreier seg om begrepet «likelønn». Jeg vil da presisere at det dreier seg om likelønn for kvinner og menn, og ikke et ønske om et system der alle skal tjene like mye.

Presidenten: Det høres betryggende ut!

Sonja Irene Sjøli (H): Med de presiseringer som representanten Karin Andersen nå har gjort når det gjelder dette med likelønn, vil jeg anbefale representantene fra Høyre og Kristelig Folkeparti å stemme for forslaget.

Jon Lilletun (KrF) (fra salen): Venstre også!

Sonja Irene Sjøli (H) (fra salen): – Og Venstre, president!

(Munterhet i salen).

Presidenten: Hvis det er noen til stede fra Venstre, må de melde seg!

Trond Giske (A): Ja, det er fort gjort å glemme.

På vegne av Høyre … på vegne av Arbeiderpartiets gruppe vil jeg altså …

(Munterhet i salen).

Presidenten: Det må være grenser for tverrpolitisk enighet!

Trond Giske (A): Vi er så vant med å være det største partiet, hr. president!

På vegne av Arbeiderpartiets gruppe vil jeg også anbefale å stemme for SVs forslag – med den presiseringen som Karin Andersen gav.

Presidenten: Da er det ikke flere som føler behov for å forklare seg, og vi går til votering.

Forslag nr. 2, fra Odd Roger Enoksen på vegne av Senterpartiet, er omgjort til oversendelsesforslag, og innledningen endres til «Det henstilles til Regjeringen» osv. Forslaget lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen, senest i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2002, å legge fram en plan for utlokalisering av eksisterende og nye statlige virksomheter fra Oslo.»

Presidenten foreslår at forslaget oversendes Regjeringen uten realitetsvotering – og anser det som vedtatt.

Forslag nr. 1, fra Sosialistisk Venstreparti, tas opp til votering. Forslaget endres i henhold til den forklaring og presisering som Karin Andersen har gitt, og får følgende ordlyd:

«Stortinget ber Regjeringen sikre offentlig sektors evne til å rekruttere og beholde arbeidskraft gjennom likelønn for kvinner og menn og en offensiv lønns- og arbeidsgiverpolitikk.»

Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti bifaltes med 78 mot 16 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 19.18.14)

Presidenten: Presidenten vil foreslå at arbeids- og administrasjonsministerens redegjørelse om modernisering, effektivisering og forenkling i offentlig sektor vedlegges protokollen.

– Det er enstemmig vedtatt.