Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 23. januar 2002 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 27

Presidenten: Dette spørsmålet, fra Torbjørn Andersen til miljøvernministeren, vil bli besvart av kommunal- og regionalministeren på vegne av miljøvernministeren.

Torbjørn Andersen (FrP): Jeg har et spørsmål til miljøvernministeren som jeg skjønner vil bli besvart av kommunal- og regionalministeren på vegne av miljøvernministeren, som er bortreist.

«Miljøvernministeren har nylig sørget for å stanse en høyst tiltrengt oppmykning av regelverket for kjøring med snøscooter. Dette er stikk i strid med hva et stortingsflertall har uttalt. Høyres egne representanter i Distrikts-Norge raser og er oppgitt over sin egen statsråd i denne sak. Fornuftig bruk av snøscootere, i både næringsmessig og rekreasjonsmessig sammenheng, er positivt. Utviklingen på området viser et akutt behov for et mer lempelig og tidsmessig regelverk.

Vil statsråden revurdere sitt syn?»

Statsråd Erna Solberg: På vegne av miljøvernministeren vil jeg få lov til å gi følgende svar:

Miljøvernministeren har i brev av 11. januar dette år til Stortingets presidentskap gitt uttrykk for at grunnlaget for å gjennomføre endringer i den nasjonale forskriften for motorferdsel for tiden ikke er til stede. Det er flere grunner til dette.

Det endringsforslaget som har vært på høring, har blitt møtt med en rekke motforestillinger. Det er viktig at den høringsrunden som er gjennomført, blir tatt på alvor. Når det er kommet viktige innvendinger, må det være riktig å ta hensyn til disse. Særlig pekes det på en del problemer som forslaget kunne medføre i forhold til håndhevingen av regelverket.

I brevet til Stortinget er det lagt vekt på at det under den forrige regjeringen ble igangsatt en forsøksordning med planstyrt motorferdselforvaltning i åtte kommuner. Gjennom forsøket vil det bli utprøvd om denne modellen kan gi bedre forutsigbarhet, mindre arbeidsmengde og mindre ulovlig ferdsel. Forsøket har en ramme på tre år og vil bli evaluert av Norsk institutt for naturforskning. Miljøvernministeren synes det er riktig å få frem erfaringer fra forsøket før man går inn på endringer i den nasjonale forskriften.

Beslutningen om ikke å endre forskriften nå vil ikke bli revurdert før forsøket er gjennomført.

I Sem-erklæringen slår Regjeringen fast at hovedprinsippet om forbud mot motorferdsel i utmark skal opprettholdes. Lokale forskrifter som fraviker dette hovedprinsippet, skal ikke medføre fare eller ulemper for andre interesser. I dette ligger det at Regjeringen generelt er skeptisk til å liberalisere motorferdselregimet.

Torbjørn Andersen (FrP): Jeg takker statsråden for svaret som hun gav på vegne av miljøvernministeren.

Jeg og mange med meg har reagert med den største undring på miljøvernministerens håndtering av denne saken, for nevnte miljøvernstatsråd har i denne saken suverent satt til side ønsket fra Stortinget, fra lokaldemokratiet og fra næringslivet i distriktene – og fra flere av Høyres egne velgere rundt omkring i Norge.

Lokalpolitikere og andre som bor i distriktskommunene, har ønsket sterkt et mer fleksibelt regelverk på dette området. Og så kommer det en Høyre-statsråd – av alle – som bedriver det reneste overformynderi når det gjelder dette. Hvordan i all verden får man det overformynderiet som statsråden utøver her, til å harmonere med god Høyre-politikk? Er denne form for detaljstyring og formynderi noe vi må belage oss på vil kjennetegne Høyres politikk i fremtiden?

Statsråd Erna Solberg: Som politiker må man alltid veie ulike hensyn opp mot hverandre.

Det har vært en høringsrunde om et nytt regelverk basert på de ønskene som har fremkommet i Stortinget. Man har hatt sterke innsigelser når det gjelder en del av områdene. Samtidig har man i åtte kommuner igangsatt et prøveprosjekt, hvor man delegerer ansvaret for forvaltningen. Dette er en strategi for å kunne vurdere hvem som skal ha forvaltningsansvaret for regelverket i fremtiden.

Man har altså vurdert innsigelsene som så store at man vil se resultatene av forsøksvirksomheten før man eventuelt endrer forskriften. De vil man, så vidt jeg vet, se om to og et halvt år – dette med forbehold, da det ikke er mitt ansvarsområde som statsråd. Prøveprosjektet er allerede i gang og har pågått i et halvt år. Innenfor rammen av disse tre årene vil man få en mulighet til en ytterligere endring – dersom det skulle vise seg at resultatene av forsøksprosjektet tilsier det, og dersom det fremdeles er et sterkt ønske i Stortinget om det.

Torbjørn Andersen (FrP): Jeg har merket meg svaret.

Jeg vil bare opplyse statsråden om at Høyre i april 2000 foreslo at den enkelte kommune skulle få avgjørende myndighet til bl.a. å opprette et snøscooterløypenett. Nå sier Høyre det stikk motsatte. Avgjørelsen er derfor sterkt i strid med alt – etter hva jeg kan se – Høyre har gjort og uttalt i denne saken tidligere. Dette er en sentralisert formynderpolitikk som Fremskrittspartiet slett ikke kan godta, og som jeg mener er helt forkastelig. Denne saken tilhører definitivt den lokaldemokratiske arena, slik jeg ser det. Men det sitter altså en Høyre-statsråd i tjukkeste Oslo som – i suveren forakt for det lokale selvstyre i Distrikts-Norge – neglisjerer både Bygde-Norge og Stortingets intensjoner fullstendig.

Ser ikke kommunalminister Solberg det lokaldemokratiske aspektet ved denne saken? Er ikke dette en sak som også hun mener bør være meget godt egnet til å bli ivaretatt nettopp av det kommunale selvstyret?

Statsråd Erna Solberg: Jeg ser at dette inneholder elementer for det lokale selvstyre, ut fra det faktum at man må veie ulike interesser mot hverandre, også den interessen det lokale næringsliv f.eks. måtte ha av at dette gjøres kontrollert. Det kan ellers gå ut over reiselivsvirksomheten, for noe av det man søker i Norge, er ro og fred – og ikke motordur – på de stedene man oppholder seg.

Man har ikke sagt nei til det Høyre tidligere har foreslått. Det man har sagt nei til, er å gjøre det akkurat nå – når man tross alt har et forsøk i åtte kommuner som nettopp går på hvordan man lokalt skal forvalte denne ordningen. Når man har evaluert forslaget, vil man kunne gå tilbake igjen og vurdere om dette skal være hovednorm. Det må være en av forutsetningene for i det hele tatt å ha et forsøk.

Da vi gikk inn i en regjering basert på tre partier, gjorde vi noen kompromisser partiene imellom. I ett av de kompromissene som er nedfelt i Sem-erklæringen, slås det fast at hovedprinsippet om forbud mot motorferdsel i utmark skal opprettholdes. Det har miljøvernministeren fulgt opp, og man vil så avvente resultatene av de åtte forsøkene.

Presidenten: Vi går da tilbake til spørsmålene 1 og 2.

: