Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 23. januar 2002 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Bendiks H. Arnesen (A): Jeg har følgende spørsmål til statsråden:

«I vel seks år har det gått to ukentlige transportfly fra Harstad/Narvik Lufthavn i Evenes til Japan med laks. Denne forbindelsen har vært av stor viktighet for oppdrettsnæringa i nord. I høst ble disse flyavgangene flyttet fra Harstad/Narvik Lufthavn til Gardermoen som følge av EUs miljøkrav.

Hva vil statsråden gjøre for å få denne viktige flytransporten tilbake til Harstad/Narvik Lufthavn?»

Statsråd Torild Skogsholm: Eksporten av norsk ferskfisk til Japan skjer for det meste med det russiske flyselskapet Aeroflot på oppdrag av norske fiskeeksportører.

Rutinemessig har Aeroflot hittil vært engasjert til å fly fra to til fire ganger i uken, alt avhengig av sesongen, og flygningene skjer normalt fra lufthavnene Banak, Evenes, Trondheim og Bergen. Flygningene har ofte hatt Harstad/Narvik Lufthavn, Evenes, som utgangspunkt, men med varierende hyppighet.

Aeroflot har benyttet russiskbygde fraktfly av en spesiell type til denne fiskefrakten. Denne flytypen hører imidlertid til den kategori fly som vil bli forbudt benyttet på flyplasser i hele EØS-området fra og med 1. april 2002, på grunn av for støyende motorer. Aeroflot har derfor – etter hva vi vet – valgt å gå til anskaffelse av DC-10 fraktfly for å kunne fortsette sine fraktoppdrag i Vest-Europa.

Samferdselsdepartementet er kjent med at Aeroflot har vurdert inn- og utflygingsforholdene på Harstad/Narvik Lufthavn, Evenes, for sine nyanskaffede DC-10 fraktfly, og at selskapet har kommet til at det er ønskelig å flytte fiskefraktoperasjonene til Gardermoen. Departementet antar at dette har sammenheng med de begrensninger som er knyttet til å utnytte lastekapasiteten. Gjeldende prosedyre for inn- og utflyging er tilpasset de topografiske forholdene rundt flyplassen og medfører at visse flytyper, bl.a. DC-10, ved avgang må ha redusert vekt.

Etter Luftfartsverkets vurdering er imidlertid de tekniske, operative, kapasitetsmessige og miljømessige forhold knyttet til selve flyplassanlegget ved Harstad/Narvik Lufthavn, Evenes, av en slik karakter at Aeroflots fiskefraktoperasjoner burde kunne fortsette ut fra Evenes selv med vektbegrensninger. Luftfartsverket understreker imidlertid at de selv ikke utfører bakketjeneste på sine flyplasser, og at losse- og lasteutstyr tilpasset den enkelte flytype således ikke hører inn under Luftfartsverkets ansvarsområde.

Som det framgår av mitt svar, synes det å være en kommersiell vurdering som ligger til grunn for Aeroflots beslutning om å benytte Oslo Lufthavn, Gardermoen, for sine operasjoner med DC-10 fraktfly. De nye støyforskriftene er allmenngyldige og gjelder alle flyselskap og lufthavner.

Bendiks H. Arnesen (A): Jeg takker statsråden for svaret, men jeg ble ikke så mye mer orientert om situasjonen med det svaret.

Det er jo slik at dette lakseflyet fra Evenes til Japan har vært et svært vellykket eksportopplegg av fersk laks fra Nord-Norge og har betydd mye for oppdretterne. Som mange andre forundres jeg over at også dette skulle bli sentralisert til Østlandet og Gardermoen. Så vidt jeg vet, har Harstad/Narvik Lufthavn svært lang rullebane, og dermed er den mer enn lang nok for å ta disse nye DC-10-flyene. Jeg er også kjent med at flyplassen har kapasitet i massevis til å ta disse flyene også i fortsettelsen. Geografisk sett ligger den slik til at det ikke skulle være noe problem, verken med støy eller annet. Jeg har lyst til å spørre statsråden: Hva har departementet konkret gjort med denne saken for å få denne transporten tilbake til Evenes?

Statsråd Torild Skogsholm: Som det har framkommet, er dette kommersielle løsninger. Dette er ikke løsninger som staten på noe vis har vært inne og styrt. Her har man funnet kommersielle løsninger, mellom dem som ønsker å eksportere fisk, og dette russiske flyselskapet. Det er et område som staten ikke har vært inne og regulert på noe vis, annet enn gjennom de miljø- og støyforskriftene som gjelder allment, og som ikke er spesielle, ikke på Evenes heller. Det var det som regulerte den forrige flytypen som Aeroflot brukte. Klarer man å komme fram til kommersielle løsninger nettopp med å fly videre på Evenes, også i en situasjon hvor man tilfredsstiller støy- og miljøkravene, er ingenting bedre enn det.

Bendiks H. Arnesen (A): Jeg gjentar at i disse seks årene som dette flyet har gått på Evenes, har det blitt fraktet 25 000 tonn laks, og det er klart at det betyr mye. Bare i år 2000 var eksportverdien for denne laksen på over 150 mill. kr. Jeg har lyst til å spørre: Kan statsråden tenke seg å gjøre det samme som hun gjorde i forhold til kuttene i flyrutene i Troms, ta kontakt med selskapene for å drøfte dette inngående for å fortelle hva dette betyr, og for å vise til at denne flyplassen har de nødvendige fasilitetene som skal til for å ta ned dette flyet også i fortsettelsen?

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg har svært varme følelser for den landsdelen det her er snakk om, og jeg er veldig interessert i at man skal lykkes næringsmessig, også med å eksportere fisk derfra. Men det er en stor forskjell på de rutene som vi snakket om når det gjelder persontransport, og denne type kommersielle løsninger for frakt av fisk, som er en kommersiell virksomhet i forhold til næringsvirksomhet. Dette er ikke rutefly. Dette er avtalt mellom næringen og dette flyselskapet. Slik er det alltid med næringstransport av denne karakter. Staten er ikke inne og regulerer på den måten. Jeg føler meg trygg på at næringen vil være opptatt av å finne gode løsninger for denne transporten sammen med flyselskapet, om det er Aeroflot eller andre selskap, gitt at de tilfredsstiller de krav som er satt til både sikkerhet og miljø.

: