Stortinget - Møte onsdag den 23. januar 2002 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 15
Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Kenneth Svendsen til samferdselsministeren, vil bli tatt opp av representanten Thore A. Nistad.
Thore A. Nistad (FrP): Jeg vil få stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:
«I Norge har det i stadig større tempo blitt etablert bompengestasjoner for å finansiere veibygging som bilistene allerede har betalt gjennom avgifter til staten. I VG 7. januar d.å. kommer det frem at bompengeselskapene, i tillegg til avgiften, tar skyhøye gebyrer hvis bilisten ikke har med seg penger. Dette gjelder ofte for bilførere som ikke har kunnskap om at det er en bompengestasjon i området.
Vil statsråden sørge for at disse urettferdige gebyrene blir fjernet?»
Statsråd Torild Skogsholm: Problemstillingen har som kjent vært forelagt Justisdepartementet, som mener at det ikke foreligger hjemmel for å ilegge tilleggsgebyr for kunder som ikke kan betale nøyaktig beløp på myntautomaten, og ordningen med tilleggsavgift vurderes derfor som ulovlig.
Jeg er kjent med at Vegdirektoratet har tilskrevet alle vegkontorer med sikte på å oppheve ordningen med tilleggsgebyr umiddelbart. Jeg forutsetter også at bilister som har passert gjennom bomstasjonen fram til dette tidspunkt, plikter å betale bompengeavgiften, men ikke tilleggsgebyret. Har bilføreren i et slikt tilfelle allerede betalt tilleggsgebyret og kan bevise det ved kvittering eller på annen måte, kan dette kreves tilbake.
Thore A. Nistad (FrP): Jeg er for så vidt fornøyd med at det blir gjort noe med tilleggsgebyret.
I VG står det om en annen, lignende sak. Nå skal det bli grønt lys for myntautomater, men det vil fungere på følgende måte: Om du har for høyt beløp, men mynter: putt på, ta imot kvittering og krev beløpet tilbake på nærmeste Esso-stasjon. Har du bare sedler eller for lite mynter, trykk på knappen og få dermed tre dagers utsatt betaling. Dette minner nærmest om en parodi. Men så står det videre at ifølge samferdselsministeren derimot er det ikke så uforståelig. Mener virkelig samferdselsministeren at dette er en brukbar og moderne metode for bilister i dagens Norge?
Statsråd Torild Skogsholm: Mitt departement har skrevet til Vegdirektoratet og bedt om en vurdering av fleksible betalingsordninger. Dette regner jeg med det kommer et svar på.
Det representanten her refererer til, er en form for fleksible løsninger. Jeg syns faktisk ikke det er uforståelig. Og det som er et viktig aspekt her, som er viktig for forbrukeren, er at vi må finne løsninger som er rimelige også. Ja, det er viktig både at forbrukeren forstår betalingssystemet, og at det er smidige løsninger. Men det er også viktig at vi holder kostnadene nede, for jeg vil tro at forbrukeren ikke er tjent med at vi fordyrer bompengeinnkrevingen med f.eks. å ta manuell betaling, som er veldig fleksibelt. Så her må vi ha en balansegang. Men mitt mål er at vi skal finne fleksible, gode og forståelige løsninger for forbrukeren.
Thore A. Nistad (FrP): Jeg blir nesten helt matt når jeg hører på en del av svarene. Statsråden kommer jo fra det private næringsliv. Det er egentlig bare å gå rett ut på gaten eller hvor som helst, så kan man få kjøpt en vare på en automat eller på andre måter. Det private næringslivet har allerede i dag mange enkle metoder hvor man bl.a. får tilbake vekslepenger. Hvorfor skal det da være så innmari vanskelig når man plutselig kommer inn i byråkratiet?
Statsråd Torild Skogsholm: Da vil jeg med stor glede vise til systemet i Trondheim, hvor man har slike fleksible løsninger. Man har registrert veldig få – personlig har jeg ikke registrert noen – klager på systemet i Trondheim. Det er veldig fleksibelt, og det består av over 20 ubemannede stasjoner. Så det er mulig å få til slike løsninger. Som sagt, forholdet til den enkelte forbruker er viktig, og vi skal finne de beste løsningene, men vi må hele tiden være bevisst på at vi ikke skal fordyre løsningene. Det er min utfordring, og det kommer jeg til å jobbe for.