Stortinget - Møte onsdag den 23. januar 2002 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 1
Karl-Anton Swensen (Kp): Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til utenriksministeren:
«Som små kystnasjoner med store økonomiske soner i Nord-Atlanteren har Færøyene, Grønland, Island og Norge felles interesse av å sikre seg kontroll over de enorme naturressursene i sitt område. En slik kontroll vil være den beste garanti for en forsvarlig forvaltning av ressursene. Norske myndigheter har hittil ikke prioritert samarbeidet i Vestnorden.
Vil utenriksministeren gjøre noe for å styrke dette samarbeidet, og vil det bli vurdert en norsk tilslutning til Vestnordisk Råd?»
Utenriksminister Jan Petersen: Vestnorden omfatter Island og de selvstyrte områdene Færøyene og Grønland. Norge har gode og aktive bilaterale forbindelser både med Island, Færøyene og Grønland, og jeg er enig i at vi har viktige felles interesser å ivareta.
Vi har også et positivt samarbeid med Vestnorden i Nordisk Ministerråd. Fra norsk side har vi gitt aktiv støtte til Vestnordens ønske om å etablere et samarbeid med nærområdene i vest – Shetland, Orknøyene, Hebridene, Skottland og de østlige kanadiske provinser. I vårt program for Norges formannskap i det nordiske regjeringssamarbeid for i år vil vi overveie å forsterke dette samarbeidet i det nordatlantiske området. Et sentralt område er arbeidet med en koordinert og bærekraftig utvikling i Nordsjøregionen. Dette blir et viktig tema bl.a. når Norge arrangerer den femte Nordsjøkonferansen i Bergen i mars.
I tillegg deltar vi sammen med Island, Færøyene og Grønland i samarbeidskomiteen Nordisk Atlantsamarbeid – forkortet NORA. NORA finansieres av Nordisk Ministerråd og bidrar til å styrke samarbeidet på områder hvor vi har felles interesser. NORA kan gi forprosjektstøtte til delfinansiering av pilotprosjekter og utviklingsprosjekter innenfor prioriterte næringsområder, fortrinnsvis i regi av private bedrifter, men også til offentlige institusjoner. Prioriterte områder er havressurser og havmiljø, turisme, jordbruk, trafikk og kommunikasjon samt handel og industri.
Etter min mening har vi et omfattende og nyttig samarbeid med Vestnorden. Norge vil gjøre sitt for at dette skal fortsette, ikke minst i lys av de utfordringene representanten Swensen nevner i sitt spørsmål. Jeg vil også se på mulighetene for å utvide dette samarbeidet.
Når det gjelder spørsmålet om norsk tilslutning til Vestnordisk Råd, vil jeg minne om at dette rådet er et samarbeidsorgan for parlamentarikere fra Færøyene, Grønland og Island. En norsk tilknytning har derfor ikke blitt spesielt vurdert av Regjeringen.
Karl-Anton Swensen (Kp): Vestnordisk Råd er det viktigste samarbeidsforum mellom Færøyene, Island og Grønland, som det ble sagt her. Fra å være et samarbeidsorgan for parlamentarikere er det også en ramme for møter på regjeringsnivå mellom medlemslandene. I rådets charter står det bl.a. om rådets formål at bevaring og en kontrollert utnyttelse av landets levende ressurser er av betydning også for øvrige verdens forsyninger med næringsmidler.
Norge har en økonomisk sone som er sju ganger så stor som vårt landområde, og som grenser til de vestnordiske landenes økonomiske soner. De vestnordiske landene har derved en mulighet for sammen å kontrollere og forvalte store deler av det nordlige Atlanterhavet. Mener ikke utenriksministeren at et medlemskap i Vestnordisk Råd er minst like naturlig som vår deltakelse i Østersjøområdet? Norge grenser jo som kjent ikke til Østersjøen.
Utenriksminister Jan Petersen: Mitt poeng er at Vestnordisk Råd først og fremst er et parlamentarikerorgan. Og hvis jeg oppfattet det representanten Swensen nå sa, rett, sa han at et regjeringssamarbeid er en følgevirkning av at man er medlem i dette parlamentarikerorganet. Når det gjelder det spørsmålet, er det naturlig at det er Stortinget som sitter i førersetet. Men jeg vil understreke at det er viktig for oss å være i nær kontakt med land også i Vestnorden, fordi havet gir oss et felles problemområde. Jeg studerer gjerne dette spørsmålet nærmere. Men nettopp det poenget at det er Stortinget som her sitter i førersetet, gjør at jeg svarte som jeg gjorde.
Karl-Anton Swensen (Kp): Samtidig som man ser en generell nedtrapping av alle nordiske institusjoner, skjer det en oppbygging av alternative samarbeidsinstitusjoner i deler av Norden og i dets nærområder. Sverige, Danmark og Finland har vist sterk interesse for en oppbygging av Østersjøområdet, der også de baltiske stater er med.
I tillegg har vi problematikken rundt utslippene fra Sellafield, og de er en trussel mot livet i hele Nord-Atlanteren. Regjeringen har vist en veldig fast og god politikk når det gjelder utslippene fra Sellafield. Regjeringen har på bilateral basis vist en offensiv holdning overfor Storbritannia for å stoppe disse utslippene. Ser ikke statsråden at Vestnordisk Råd vil være et viktig forum for å legge et ytterligere press på Storbritannia i denne viktige miljøsaken?
Utenriksminister Jan Petersen: Jeg vil ikke uten videre si at vi ikke kan legge det nødvendige presset inn, slik som vi nå gjør bilateralt. Det viser seg jo at med den høye profilen som den sittende regjering har hatt, kan det kanskje bli noen løsninger. I hvert fall ser vi nå en viss imøtekommenhet fra britisk side. Det tyder på at vi på mange måter har funnet et spor. Om situasjon ville vært bedre med et eventuelt medlemskap i Vestnordisk Råd, tør jeg ikke si så veldig mye om.
Jeg vil gjerne understreke at vi også har et godt samarbeid med landene i sammenheng med Nordisk Råd, som på mange måter har vært vår ramme for samarbeid denne veien, og som har vist seg å være et meget verdifullt samarbeid denne veien. Men hvis det er slik at Stortinget ønsker å knytte seg nærmere opp til Vestnordisk Råd, vil alltids Regjeringen kunne greie å finne sin plass i dette samarbeidet.