Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 16. januar 2002 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Bendiks H. Arnesen (A): Jeg stiller følgende spørsmål:

«Flyrutetilbudet fra Tromsø til Oslo er betydelig svekket ved at både SAS og Braathens har kuttet ut sine formiddagsruter. Dette får store konsekvenser for både Tromsø-området og for Finnmark.

Kan det være aktuelt for statsråden å pålegge selskapene å ha et tilstrekkelig antall avganger til og fra områder av landet hvor avstandene er så store og hvor det ikke er alternative reisemåter, eller hva annet kan statsråden gjøre for å rette på denne uholdbare situasjonen?»

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg er helt enig med representanten Arnesen i at flyrutetilbudet mellom Tromsø og Oslo ble svekket da både SAS og Braathens kuttet formiddagsrutene på strekningen ved årsskiftet.

Jeg kan ikke akseptere et såpass mye dårligere ruteprogram for Tromsø, og dermed for hele Nord-Norge. Derfor har Samferdselsdepartementet vært i kontakt med SAS og fått løfte om en snarlig løsning ved at SAS vil sette inn en ny flyavgang på ruten i det aktuelle tidsrommet på formiddagen allerede fra 28. januar.

Det at strekningen Tromsø–Oslo fikk en uforholdsmessig lang periode på dagen uten flyforbindelse, regner jeg som utilsiktet fra flyselskapenes side, noe også viljen til å sette inn en ny flyavgang på strekningen tyder på.

Det er derfor etter min vurdering ikke grunnlag for å gå inn med statlige pålegg overfor flyselskapene som flyr på stamrutenettet, for å sikre et minste antall avganger.

Jeg vil imidlertid nøye følge den videre utviklingen i saken, fordi dette er av stor betydning for folk og næringsliv i Nord-Norge.

Bendiks H. Arnesen (A): Jeg takker statsråden for svaret, og jeg er veldig glad for at saken nå ser ut til å løse seg.

Men det må være lov å spørre om selskapenes oversikt når rutekutt kan skje så tilfeldig og til så stor skade som tilfellet er her. Jeg undrer meg på om ikke selskapene forstår at sånt har betydning for en masse mennesker og næringsliv i store geografiske områder i landet vårt. Selv om dette nå rettes opp, har det allerede gjort skade, det må vi være klar over.

Jeg har lyst til å spørre om statsråden vil gå nye runder med selskapene for å få dem til å gjøre noe med flyrutetilbudet internt i Nord-Norge, som også er dårlig lagt opp i forhold til de behov som næringslivet og innbyggerne har.

Statsråd Torild Skogsholm: Det kan virke litt underlig at denne situasjonen oppstod på denne ruten, men det har nok sammenheng med en litt spesiell situasjon rundt årsskiftet. Årsaken til at situasjonen med nedlagt formidddagsrute oppstod, var ifølge SAS at det ikke var koordinering mellom SAS og Braathens forut for rutekuttene, og at de dermed ikke visste om hverandres kuttplaner. Fordi rutekuttene ble planlagt før oppkjøpet av Braathens, ville en sånn type informasjonsutveksling også være i strid med konkurranselovgivningen. Det er forklaringen på hvorfor dette skjedde.

Jeg er opptatt av at man skal ha gode flytilbud i denne landsdelen også. Jeg kommer til å følge nøye med på det som skjer framover på stamrutenettet, som er det vi snakker om her akkurat nå, fordi vi ser en konkurransesituasjon som er endret i forhold til tidligere.

Bendiks H. Arnesen (A): Jeg takker for at statsråden vil følge dette opp. Jeg må understreke at det ikke er antallet ruter alene som er avgjørende, men hvilken tid på dagen flyene går, slik at næringsliv og øvrig befolkning kan gjøre seg nytte av tilbudet og slipper store ekstraomkostninger som følge av dårlig ruteplanlegging. Så jeg takker statsråden for svaret og håper at man følger dette opp så fort som mulig.

: