Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 16. januar 2002 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Presidenten: Dette spørsmålet, fra Harald T. Nesvik til sosialministeren, vil bli besvart av helseministeren på vegne av sosialministeren.

Harald T. Nesvik (Frp): Jeg vil få lov å stille følgende spørsmål til den ærede helseminister, som skal svare på vegne av sosialministeren:

«Etter en lovendring i 1999 skal trygdeytelser utbetales til mottakerens bankkonto. Trygdekontoret mottar opplysninger om kontonummer fra Skattedirektoratet og kan uten brukerens aksept benytte disse til overføring av trygdeytelser. En del av de konti trygdekontoret får opplysning om, er ikke vanlige brukskonti, men har begrensninger på antall uttak pr. år, eller er fra brukerens side kun beregnet til sparing.

Skal trygdemottakeren måtte akseptere at slike konti benyttes av trygden?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: En trygdemottaker skal ikke måtte akseptere at en konto med uttaksbegrensninger brukes til utbetaling av disse ytelsene. Etter § 3 i forskrift gitt 23. april 1999 kan mottakeren velge en annen utbetalingsmåte når kontoen har uttaksbegrensninger. Det samme gjelder når det er andre forhold som gjør det vanskelig å anvende kontoen som brukskonto.

Foreløpig er det heller ikke slik at kontonummer som innhentes fra Skattedirektoratet, kan brukes uten å spørre mottakeren. Før jul i fjor skjedde det imidlertid lovendringer som tok sikte på å legge forholdene til rette for dette. Forutsetningen er at det gis orientering ved skatteoppgjøret om at kontonumrene registrert i Skattedirektoratet også kan bli brukt til trygdeutbetalinger. Regler om bruk av kontonumrene uten å spørre kan eventuelt bli gitt i inneværende år.

For ordens skyld nevner jeg at mottakerne kan unngå problemet med sparekonti ved å opplyse om riktig kontonummer når de setter fram krav om ytelser. Det oppfordres til dette, og slike oppfordringer gis også til dem som var trygdemottakere da ordningen kom i 1999.

Jeg nevner til slutt at trygdeetaten etter gjeldende regler ikke kan kreve at en trygdemottaker oppretter konto, selv om utbetaling til konto er den vanligste og jeg vil si mest ønskelige måten utbetalinger skjer på i dagens samfunn.

Harald T. Nesvik (FrP): Jeg takker hjerteligst for svaret fra helseministeren. Dette virker veldig positivt, for det er faktisk en rekke personer, særlig eldre, som ønsker å få utbetalt trygdeytelsen, som tidligere, via giro. Man føler bl.a. den sikkerheten det gir, eller man har faktisk ikke andre konti enn en eventuell sparekonto. Så svaret fra helseministeren er oppløftende, og jeg ser fram til at dette følges opp i framtiden på en skikkelig måte.

Presidenten: Spørsmål 6 blir tatt opp etter spørsmål 20, og vi går nå til spørsmål 7.

: