Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 9. januar 2002 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Bjarne Håkon Hanssen (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Venstres parlamentariske leder, Trine Skei Grande, sier til Namdals-Avisa 22. desember 2001: «Det er uaktuelt å legge ned flyplassen i Namsos.» Hun sier videre: «Det er ei klar holdning i Venstres stortingsgruppe at flyplassen i Namsos ikke skal legges ned og vi forventer at regjeringen som kollegium følger opp vår klare melding.»

Kan statsråden bekrefte at det er uaktuelt å legge ned Namsos Lufthavn?»

Statsråd Torild Skogsholm: Ved behandlingen av Nasjonal transportplan 2002-2011 sluttet Stortinget seg til å vurdere lufthavnstrukturen, bl.a. med henvisning til at nye samferdselsprosjekter og tilbud de senere år har redusert reisetiden mellom flere lufthavner betydelig.

Luftfartsverket har etter oppdrag fra departementet, i regjeringen Stoltenbergs tid, utredet og lagt fram ulike sider ved sitt tilbud av tjenester i det regionale flyplassnettet. Videre drift og investeringer er vurdert ut fra ulike krav til standard i rutetilbudet og de teknisk-økonomiske utviklingsmuligheter som foreligger for den enkelte flyplass. Hensynet til de myndighetskrav som stilles til utforming og utstyr på flyplassene, vil stå sentralt.

Jeg arbeider med sikte på å legge fram for Stortinget i vårsesjonen 2002 en sak om framtidig lufthavnstruktur, for å holde tidsskjemaet i forhold til prosessen med ny anbudsperiode for regionale flyruter fra 1. april 2003.

Jeg har derfor foreløpig ikke noen bestemt oppfatning om den status navngitte flyplasser vil få, verken med hensyn til investeringer eller videre drift. Flyrutenettet er en meget viktig del av samferdselstilbudet i distriktene, og jeg ønsker å gi fylkeskommuner og andre myndigheter mulighet til å uttale seg før saken legges fram for Stortinget. Jeg har merket meg at det er stort lokalt engasjement både for Namsos Lufthavn og for andre lufthavner. Departementet har allerede hatt møte med representanter fra Namsos.

Bjarne Håkon Hanssen (A): Jeg takker for svaret, som jeg i og for seg synes er et ryddig svar. Jeg har full forståelse for at statsråden vil gjøre en grundig jobb og komme til Stortinget med en grundig utarbeidet sak.

Det som ikke er bra i denne saken, er at Venstres parlamentariske leder går så hardt ut i lokalavisen og nærmest garanterer for én lufthavns framtid. Hun sier det også slik at av de fem flyplassene som vurderes nedlagt, gjelder Venstres «garanti» bare for Namsos og ikke for de andre. Det er etter min mening en oppsiktsvekkende uttalelse fra en parlamentarisk leder.

Mitt oppfølgingsspørsmål til statsråden blir da: Har statsråden forståelse for at når den parlamentariske lederen uttaler seg slik, er det ikke så rart om folk i Namsos og Namdalen, som er glad i og opptatt av flyplassen sin, oppfatter det som at Regjeringen nå har bestemt seg?

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg er litt usikker på hva som ikke var bra – om det var det at vi ønsket å berge Namsos Lufthavn, eller om det var at vi gikk ut med det. Jeg har merket meg at hele Venstres stortingsgruppe har kommet med et utspill i denne saken.

Jeg setter selvfølgelig pris på at representanten Hanssen er kjent med måten man legger fram slike saker på. Det var jo, slik jeg nevnte i stad, den forrige regjeringen som bad om at denne utredningen måtte foretas, og jeg tror det var riktig å be om en slik utredning. Mitt mål er da, som jeg har sagt, å legge fram en samlet vurdering av dette for Stortinget, slik at alle representantene på Stortinget får anledning til å forholde seg til saken.

Bjarne Håkon Hanssen (A): For å være mer tydelig overfor statsråden: Det som ikke er bra, er at Venstres parlamentariske leder går ut og trekker en konklusjon i en sak som Venstres statsråd ennå ikke har behandlet. Det er etter min mening en merkelig parlamentarisk skikk at den parlamentariske lederen har konkludert i et spørsmål som statsråden her i salen nå sier at hun overhodet ikke har tatt stilling til. Og da må man jo spørre seg: Er det da den parlamentariske lederen for Venstre som gir uttrykk for det som vil bli konklusjonen, eller er det statsråden fra Venstre som gir uttrykk for det som vil bli konklusjonen? Det jeg nå mener å kunne konstatere, er at man ikke kan si at det var flott at Trine Skei Grande nå har fått berget Namsos Lufthavn, men at det hun kom med av uttalelser, var en flopp. Og det synes jeg statsråden nå har bekreftet.

Presidenten: Presidenten vil bemerke at «flopp» vel ikke er et godt parlamentarisk uttrykk.

Statsråd Torild Skogsholm: Nå er det slik at Venstre er et parti som er veldig opptatt av åpenhet og debatt, så jeg tar det som et engasjert innlegg i denne debatten at det er et uttalt ønske om å beholde Namsos Lufthavn.

Vi i vårt parti har nok ikke tenkt å legge lokk på denne type debatter, og jeg er som statsråd på dette området selvfølgelig veldig opptatt av at alle meningsytringer skal få komme fram i denne saken. Når saken legges fram for Stortinget, skal både Venstre og de andre partiene på Stortinget få lov til å forholde seg konkret til den.

: