Stortinget - Møte onsdag den 9. januar 2002 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 12
Eli Sollied Øveraas (Sp): Eg vil stille følgjande spørsmål til samferdselsministeren:
«Etter Vegdirektoratet sine retningslinjer skal følgende trafikantgrupper som hovedregel ikke betale bompenger: passasjerer i alle typer kjøretøy, busspassasjerer og kollektivtransportkjøretøy i rute. Det gis likevel mulighet for unntak fra regelen når det gjelder fergeavløsningsprosjekter.
Vil statsråden vurdere å endre regelverket slik at det ikke gis anledning til å belaste kollektivtrafikken med bompenger i fergeavløsningssamband?»
Statsråd Torild Skogsholm: Som det framgår av spørsmålet, er hovedregelen at passasjerer og kollektivtrafikken ikke skal betale bompenger. Spørsmålsstillingen dreier seg kun om unntakene.
Dersom det er nødvendig av hensyn til prosjektets økonomi og det foreligger lokalpolitisk enighet om det, har Stortinget godkjent at det kan tas betaling av passasjerer og kollektivtrafikken i ferjeavløsningssamband. Dette stilte også Senterpartiet seg bak da saken var oppe til behandling.
Både passasjerer og kollektivtrafikken betaler på ferjene. Det vil etter mitt syn virke urimelig om et ferjeavløsningsprosjekt ikke lot seg realisere fordi staten frasier seg mulighetene til å la disse trafikantgruppene være med på delfinansieringen av prosjektet i en avgrenset periode dersom det er lokalpolitisk tilslutning til dette. Jeg vil forholde meg til den tilslutning Stortinget, inkludert representanten Øveraas" eget parti, har gitt til at et slikt unntak skal kunne gis.
Eli Sollied Øveraas (Sp): Eg er einig i at vedtaket om bompengeinnkrevjing av kollektivtrafikken må vere forankra i lokale og regionale vedtak. Det kan vere avgjerande for realisering av fastlandsprosjekt. Det Senterpartiet støtta då vi behandla unntaka, støttar Senterpartiet framleis. Men det kan vere eit paradoks at det i St.meld. nr. 46 for 1999-2000 når det gjeld styrking av kollektivtrafikken, vert gitt høve til å vurdere betaling når ferjeavløysingsprosjekta har liten trafikk, fordi det då vil gi ekstra belasting for få trafikantar. I enkelte prosjekt, som t.d. Krifast i Møre og Romsdal, har økonomien vore god, og Krifast vil vere betalt ned to år før planlagt.
Mitt oppfølgingsspørsmål til statsråden er: Kan statsråden tenkje seg å sjå på regelverket, slik at kollektivtrafikken kan fritakast frå bompengar i bompengeperioden dersom prosjektet viser seg å vere meir lønsamt enn føresett og nedbetalingstida vert kortare enn prognosert?
Statsråd Torhild Skogsholm: Når slike prosjekter skal vurderes, er det vanskelig å si hvordan økonomien i praksis vil bli etter hvert. Derfor må vi legge prinsippene til grunn før man starter opp prosjektet. I den forbindelse vil jeg legge vekt på hva man lokalpolitisk har lagt til grunn. Og når man har denne type unntak og man ønsker det lokalpolitisk, er det det jeg vil legge til grunn når sakene kommer på mitt bord.
Eli Sollied Øveraas (Sp): I ferjefylket Møre og Romsdal vert både pendlarar, næringsliv og vanlege reisande straffa med ekstra kostnader for å nytte riksvegferjene. Vi som bur i dei ulike ferjefylka, er vel vande med nattestengde riksvegar, reduserte tilskot og rutekutt. Forskjellen på å reise kollektivt i høve til å nytte privatbilen er svært liten. Eg vil gi statsråden eit eksempel: I ferjesone 4 betaler ti personbilar med rabatt 270 kr, medan ein buss med ti passasjerar betaler 250 kr inkludert rabattordningar. Det er altså ein skilnad på 20 kr.
Eg utfordrar statsråden med eit nytt spørsmål: Kan statsråden tenkje seg å ta initiativ til at passasjerar på ferjene kan reise gratis, og at det berre skal betalast for bilen/køyretøyet?
Statsråd Torild Skogsholm: Jeg vil ikke her og nå endre de retningslinjene som tidligere er lagt fra Vegdirektoratets side. Det vil være elementer som man må se på i hvert enkelt tilfelle, og retningslinjene ligger uansett til grunn framover.