Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte fredag den 20. oktober 2000 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl

Dokumenter: 

Sak nr. 2

Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om forbrukerpolitikk og organisering av forbrukerapparatet

Talere

Votering i sak nr. 2

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Under debatten er det satt fram i alt 11 forslag. Det er:

  • forslagene nr. 1-4, fra May-Helen Molvær Grimstad på vegne av Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti

  • forslagene nr. 5-7, fra Anne Enger Lahnstein på vegne av Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti

  • forslagene nr. 8 og 9, fra Per Roar Bredvold på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslagene nr. 10 og 11, fra Ågot Valle på vegne av Sosialistisk Venstreparti

Det er kommet henstillinger om å gjøre noen av forslagene om til oversendelsesforslag. Hvis noen har tenkt å forandre sine forslag til oversendelsesforslag, ville det være fint om det ble meddelt nå.

Ågot Valle (fra salen): Jeg har fra talerstolen bedt om at forslagene nr. 2, 3, 4, 5, 6, 7 og 10 og 11 blir gjort om til oversendelsesforslag.

Presidenten: Ja, det er presidenten klar over, men Ågot Valle har ikke makt til å gjøre dem om selv – bare noen av dem. Hvis det er noen som ønsker å omgjøre sine egne forslag til oversendelsesforslag, trenger jeg bekreftelser på det nå.

May-Helen Molvær Grimstad (frå salen): Vi har snakka saman, og vi er samde om oversending.

Presidenten: Det betyr altså at forslagene nr. 2-4 blir gjort om til oversendelsesforslag.

Anne Enger Lahnstein (fra salen): Vi ønsker også å gjøre forslagene nr. 5, 6 og 7 om til oversendelsesforslag.

Presidenten: Ja vel. Og Ågot Valle har bekreftet at SV vil gjøre forslagene nr. 10 og 11 om til oversendelsesforslag. Da har presidenten oversikt over dette.

Da starter vi med å ta opp forslagene nr. 1-4, fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti. Forslag nr. 1 er i sin form et oversendelsesforslag, og forslagene nr. 2-4 er nå omgjort til oversendelsesforslag og blir endret i samsvar med det. Forslag nr. 1 lyder:

«Det henstilles til Regjeringen å utrede spørsmålet om at alle kantiner som drives av staten eller som leverer tjenester til staten, skal tilby økologisk mat og rettferdig kaffe som en del av sitt varesortiment.»

Forslag nr. 2 lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å legge frem en plan for hvordan forskningen på de miljø- og helsemessige følgene av matvarer produsert ved hjelp av genmodifiserte produkter kan intensiveres, i forbindelse med Statsbudsjettet 2001. Det forutsettes at dette skjer i samarbeid med internasjonale forskningsmiljøer.»

Forslag nr. 3 lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å skjerpe det norske regelverket for merking av genmodifisert mat i tråd med EUs regelverk.»

Forslag nr. 4 lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å legge fram forslag om sporbarhetsmerking av matvarer.»

Presidenten foreslår at forslagene oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. – Det anses vedtatt.

Så vil presidenten ta opp forslagene nr. 10 og 11, fra Sosialistisk Venstreparti. De er også omgjort til oversendelsesforslag, og ordlyden blir endret i samsvar med det.

Forslag nr. 10 lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å legge fram et forslag til hvordan den offentlige forbrukerinformasjonen kan styrkes og organiseres.»

Forslag nr. 11 lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å sørge for at den uavhengige forbrukerinformasjonen i hovedsak ses som et forbrukerpolitisk virkemiddel og ikke som et inntektsbringende tiltak.»

Presidenten foreslår at forslagene oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. – Det anses vedtatt.

Vi har da kommet til forslagene nr. 5, 6 og 7, fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, som også er omgjort til oversendelsesforslag og endret i samsvar med det.

Forslag nr. 5 lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å legge frem et forslag om et midlertidig forbud mot matvarer basert på genmodifiserte produkter for en periode på 10 år. Et slikt moratorium bør konkret omfatte:

  • Forbud mot all dyrking av genmat og genfôr i Norge, med unntak av utsetting av genmodifiserte organismer i forsøksfelt.

  • Forbud mot import og salg av genmat og genfôr.»

Forslag nr. 6 lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å sørge for at all økologisk matproduksjon må selges og markedsføres som økologiske varer overfor forbrukerne.»

Forslag nr. 7 lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å endre rutinene og organiseringen av kontrollen med frukt og grønnsaker, slik at varepartier som inneholder helsefarlige mengder rester etter plantevernmidler ikke når forbrukermarkedet.»

Presidenten foreslår at disse forslagene oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. – Det anses vedtatt.

Da gjenstår forslagene nr. 8 og 9 fra Fremskrittspartiet.

Forslag nr. 8 lyder:

«Det etableres et forbrukerinteressetilsyn. Dette organiseres som et selvstendig forvaltningsorgan, med et eget styre som er ansvarlig for å følge opp forbrukertilsynets drift.»

Forslag nr. 9 lyder:

«Det etableres en ordning der Markedsrådet er klageinstans også når det gjelder Konkurransetilsynets avgjørelser.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 77 mot 14 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.14.03)Komiteen hadde innstillet:

St.meld. nr. 40 (1998-1999) – Om forbrukerpolitikk og organisering av forbrukerapparatet – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.