Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 16. mai 2001 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Jørn L. Stang (uavh): Jeg har følgende spørsmål til sosialministeren:

«Det eksisterer kun ett vinmonopol i indre Østfold, nærmere bestemt i Askim. A/S Vinmonopolet har fått i oppgave av Regjeringen å åpne 20 nye vinmonopol. Fra sentralt hold er det blitt bedt om å ta hensyn til distriktene, og det er gitt diverse sterke føringer.

Vil statsråden også legge visse føringer for at indre Østfold vil bli tilgodesett med et vinmonopol i eksempelvis Mysen i Eidsberg kommune, slik at det kan bidra til å demme opp mot handelslekkasjen til Sverige?»

Statsråd Guri Ingebrigtsen: Det er riktig som representanten Stang uttrykker det, at de inntil 20 nye vinmonopolutsalgene som det nå er gitt adgang til å etablere, skal komme distriktene til gode. Skal befolkningens tilslutning til at sterkøl, vin og sprit kun kan selges av Vinmonopolet, opprettholdes, er det viktig at slike utsalg er tilgjengelig over hele landet. Vi har også overfor A/S Vinmonopolet understreket behovet for å utrede kostnadseffektive utsalg for steder med dårlig tilgjengelighet. Det er fordi befolkningsgrunnlaget mange steder er for tynt til at det er bedriftsøkonomisk forsvarlig for Vinmonopolet å etablere ordinære utsalg.

Jeg er oppmerksom på at handelslekkasje kan utgjøre et problem for enkelte fylker, men jeg vil gjerne påpeke at Distrikts-Norge er stort, slik at det er mange hensyn å ta når det skal avgjøres hvor de nye utsalgene best kan plasseres.

Når det gjelder den konkrete fordelingen av de 20 nye utsalgene, vil jeg gjerne få gjøre representanten Stang oppmerksom på at Sosial- og helsedepartementet utarbeider et utkast til en plan for geografisk fordeling på fylkesnivå, og sender planen på høring til kommuner og fylkeskommuner. På denne måten får departementet et inntrykk av behovet for nye utsalg i distriktene, og kan ta hensyn til det når den endelige planen utarbeides. Men den konkrete avgjørelsen av hvilke kommuner som skal få nye utsalg, er helt og holdent en sak mellom A/S Vinmonopolet og kommunen.

Den prosessen jeg her har beskrevet, skal være god nok til å sikre at alle relevante hensyn kommer på bordet, og den vil gå sin gang nå med utsendelse av et forslag på høring i løpet av juni.

Jørn L. Stang (uavh): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg skal ikke diskutere Vinmonopolet, men det var iallfall visse ting i statsrådens svar som var positive. Likevel, jeg slår meg ikke til ro når det gjelder Østfold, for ved flere tidligere tildelinger er grensefylket, som har den største handelslekkasjen, blitt stemoderlig behandlet. Nå senest denne uke ble det tildelt ti nye utsalg av det statseide og -kontrollerte selskapet Vinmonopolet, og der fikk altså Østfold nok en gang nei.

Stortinget har vel gitt uttrykk for et ønske om større tilgjengelighet i distriktene, noe som etter mitt skjønn burde føre til at et sted som grenseområdet Mysen burde ligge godt an i den siste tildelingsrunden i 2002, hvor 20 nye utsalg skal åpnes. Eidsberg kommune har enstemmig bedt om å få tildelt et vinmonopolutsalg, bare så det er sagt. Mitt spørsmålet til statsråden blir:

Vil statsråden i denne runden passe på at grenseområdet Mysen blir tildelt vinmonopolutsalg, som et lite bidrag til å kunne friste nordmenn til å handle i Norge istedenfor i Sverige.

Statsråd Guri Ingebrigtsen: Som jeg sa i mitt svar, så er det flere hensyn å ta. Det hensynet jeg særlig har bedt Vinmonopolet legge til grunn for de 20 nye utsalgsstedene, er tilgjengelighet for folk i distriktene. Finner Vinmonopolet at det er forenlig med det som representanten Stang nå ber om, nemlig hensynet til grensehandelen, så vil vi se på det.

Jørn L. Stang (uavh): Det er positivt så langt.

Det er en utvikling som jeg synes er positiv, og det er at folk, inkludert politikere, som statsråden gav inntrykk av, har blitt mer liberale til å handle alkoholholdige drikker og faktisk ønsker større tilgjengelighet, og at man derved skaffer seg «livets vann» på en kontrollert og mer lovlig måte enn tidligere. Det er et sterkt ønske om større tilgjengelighet også i områder som har hatt en streng alkoholpolitikk tidligere, særlig de grisgrendte strøk. Det betyr en større kamp om å få tildelt et vinmonopolutsalg, og det er vel ikke unaturlig at behovet for nye vinmonopolutsalg er sterkt i områder som grenser til Sverige. Derfor er jeg glad for de signaler jeg har fått fra statsråden.

Det overrasker meg at man gir føringer som ikke er klare nok med henblikk på lekkasjen til Sverige og nordmenns bidrag til den svenske statskassen. Så det jeg vil be statsråden om nå, er at nordmenn bør få større muligheter til å handle de varene i eget land og også i eget distrikt.

Statsråd Guri Ingebrigtsen: Jeg er helt enig med representanten Stang i at det er viktig at salget foregår på kontrollerte måter. Vi vet at Vinmonopolet er de som har best kontroll over utsalget, og da tenker jeg særlig på aldersbegrensninger. Jeg tror det er allmenn enighet i befolkningen om at det er viktig at vi skal holde aldersgrensene.

Når det gjelder fordelingen av utsalgene, har jeg allerede vært innom det i mine to svar. Det som også er viktig for meg, er at kommunene selv skal foreta en selvstendig vurdering. Jeg vil ikke gå inn og vurdere deres strenghet eller ikke-strenghet. Det er et kommunalt ansvar å gjennomføre det.

: