Stortinget - Møte onsdag den 16. mai 2001 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 5
Olav Gunnar Ballo (SV): «Det er nå gått over 3 måneder fra Finnmark fylkeskommune fikk flere pålegg fra Statens helsetilsyn om utbedring av ambulansetjenesten. Påleggene er fortsatt ikke innfridd, på tross av at Statens helsetilsyn har beskrevet at liv og helse er i fare.
Vil statsråden gripe inn overfor Finnmark fylkeskommune slik at tjenesten blir forsvarlig?»
Statsråd Tore Tønne: Jeg har i tidligere brev til stortingsrepresentant Ballo forklart at det er fylkeskommunene som har ansvar for å sørge for at befolkningen tilbys ambulansetjeneste som er organisert og drevet forsvarlig. Jeg har i den forbindelse gitt uttrykk for at jeg forventer at Finnmark fylkeskommune oppfyller de krav om faglig forsvarlighet i ambulansetjenesten som følger av Helsetilsynets påbud av 26. januar i år. Jeg anser oppfølging av dette som et forhold mellom fylkeskommunen og Helsetilsynet.
Jeg kan imidlertid forsikre om at jeg følger nøye med i utviklingen, bl.a. ved jevnlig dialog både med Helsetilsynet og Finnmark fylkeskommune. Det er riktig at ikke alle pålegg fra Helsetilsynet ennå er innfridd. Men utviklingen har gått i riktig renting, og det nedlegges et betydelig arbeid i fylkeskommunen for å oppfylle Helsetilsynets krav til bemanning, kompetanse, utstyr og ledsagertjeneste. Siden det er en positiv utvikling i saken, ser jeg fortsatt ingen grunn til å gripe inn.
Olav Gunnar Ballo (SV): Som statsråden påpeker, kom Statens helsetilsyn med en rekke påbud den 26. januar, etter at det kom varsel om påbud i desember. Det er naturlig å spørre på rent prinsipielt grunnlag: Ser ikke statsråden behov for en eller annen form for sanksjonsmuligheter når man opplever at Statens helsetilsyn kan komme med påbud som i hvert fall på kort sikt ikke blir fulgt opp?
Det som ellers fort kan skje, er at man får en undergraving av tilliten til Statens helsetilsyn og de påleggene som Statens helsetilsyn kommer med, hvis man ikke på regjeringshold eller på andre måter har muligheter for sanksjoner som en konsekvens av den typen påbud.
Statsråd Tore Tønne: Jeg har full forståelse for den problemstillingen representanten Ballo her tar opp. Men nå er det også slik at det er muligheter for sanksjoner og ytterligere tiltak når påbud ikke blir fulgt opp. Det er et forhold som Helsetilsynet har vurdert løpende i den foreliggende sak. Men Helsetilsynets vurdering så langt er at så lenge Finnmark fylkeskommune arbeider med å oppfylle de påbud som er pålagt, anser Helsetilsynet det som lite hensiktsmessig å gå til ytterligere reaksjonsformer, og bidrar heller til at de påbud som er pålagt, kan bli oppfylt så snart som mulig.
Olav Gunnar Ballo (SV): En annen side ved den saken som nå har versert i Finnmark i omtrent et halvt år, er at man via anbud har fått nye kontrakter når det gjelder ambulansetjenesten i de ulike kommunene. Det jeg vil spørre statsråden om, er om han ser svakheter ved anbudsordninger knyttet til den typen tjenester vi her snakker om, hvor man har en til dels velfungerende tjeneste – man har bygd opp kompetanse, man har stabilt personell, man har kurser for godkjenning av dem – og så skal man kjøre anbudsrunder der folk i praksis står uten arbeid når nye kontraktører får oppdraget, og der man på mange måter må begynne fra begynnelsen igjen for å bygge det opp. Kort sagt: Ser statsråden at det kan være uegnet å bruke anbud for denne typen tjenester?
Statsråd Tore Tønne: Anbudsordninger for denne typen tjenester har vært brukt med ulike erfaringer i en rekke fylkeskommuner så langt. Jeg vil ikke generelt si at det er ordninger som ikke er egnet. Som sagt: Det er både gode og dårlige erfaringer med det. Jeg tror det mer er et spørsmål om hvordan anbudsordningene legges opp i de enkelte tilfellene, enn et mer generelt eller prinsipielt spørsmål.
I det helt konkrete tilfellet her er også departementet bedt om å foreta en kontroll av de vedtak som ledet til kontraktstildelingene i Finnmark fylkeskommune. Det vil departementet gjennomføre så snart som mulig.