Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 16. mai 2001 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Are Næss (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kommunal- og regionalministeren:

«I forbindelse med en hjemsendelsessak viser det seg at Statens helseundersøkelser og UDI åpenbart har forskjellig oppfatning av situasjonen med hensyn til tuberkulosebehandling i Kosovo. Til avisen Fremover sier statssekretær Einar Gelius: «Fra alle hold er det rapportert om at behandlingstilbudet for tuberkulose er godt. Man kan jo stille spørsmålet om hvem det er Statens helseundersøkelser har sine opplysninger fra.»

Hvem er det UDI og statssekretæren har sine opplysninger fra?»

Statsråd Sylvia Brustad: Statsråd Tore Tønne besvarte i spørretimen onsdag 2. mai et spørsmål fra representanten Are Næss angående samme sak. Statsråden viste i sitt svar til at han som helseminister ikke har ansvar for å bedømme de vurderinger UDI foretar i de enkelte saker, og heller ikke er tillagt noen rolle verken når det gjelder medisinsk-faglige sider eller andre forhold ved saksbehandlinga.

UDI og statssekretæren har sine opplysninger angående tuberkulose fra UNMIK, FNs administrasjon i Kosovo. Ifølge de retningslinjer vi har mottatt fra UNMIK i mars 2000 vedrørende det medisinske behandlingstilbudet i Kosovo, er tuberkulose ikke på listen over de sykdommer som ikke kan behandles i Kosovo.

I møte med UNMIKs helsedepartement under statssekretærens reise til Kosovo ble det understreket at selv om helsesituasjonen generelt er dårligere i Kosovo enn andre steder i Europa, foreligger det et behandlingstilbud for de fleste vanlige sykdommer, også tuberkulose. Det ble videre opplyst om at retningslinjene fra UNMIK angående det medisinske behandlingstilbudet i Kosovo fortsatt er gjeldende.

Når det så gjelder den konkrete saken representanten Næss viser til angående den kosovoalbanske tre år gamle jenta som har blitt behandlet for lungetuberkulose i Norge, har UDI opplyst at barnets situasjon var sentral ved vurdering av oppholdstillatelse av humanitære grunner for familien. Treåringens behandlende lege opplyste, ifølge de opplysninger jeg har fått, til advokaten at det for tiden ikke var behov for medisinsk behandling, men at det ved et tilbakefall av sykdommen ville være nødvendig med medisinsk behandling igjen.

Det faktum at barnet ikke lenger var under behandling for tuberkulose, var altså situasjonen på tidspunktet for UDIs behandling av saken. Klagen ligger nå til behandling i UDI. Nye opplysninger vil bli vurdert på vanlig måte. Dersom det bekreftes at tilstanden er verre enn tidligere lagt til grunn, har UDI i dag orientert meg om at søknaden vil bli innvilget.

Lodve Solholm hadde her teke over presidentplassen.

Are Næss (KrF): Jeg takker for svaret, som forundret meg noe. Jeg har nemlig fått opplyst at UDI ikke har henvendt seg til Statens helseundersøkelser, som er det overordnede norske kompetente fagmiljøet i denne sak. Og når det gjelder forholdene i Kosovo, har jeg opplysninger fra den finske legen Hannu Vuori, som er leder for FNs avdeling for helse i Kosovo, og dr. Vuori advarer mot hjemsending. Det samme gjør direktøren for tuberkuloseprogrammet i New Yorks helsedepartement, som også har kontakter og erfaring i dette. Disse faglige instansene advarer mot hjemsending på grunnlag av at tuberkulosebehandlingen i Kosovo ikke oppfyller moderne krav til slik behandling.

Statsråd Sylvia Brustad: Jeg har i og for seg ikke noe annet å legge til enn at UDI har forholdt seg til de anbefalinger de har fått fra FNs administrasjon i Kosovo, UNMIK. Det er opplysninger som også ble bekreftet da statssekretær Einar Gelius og flere fra Kommunal- og regionaldepartementet var der på besøk for veldig kort tid siden, om at det også fantes behandling for tuberkulose.

Men når det gjelder den konkrete saken, gjentar jeg at den ligger nå til ny vurdering i UDI. Og, som sagt, dersom det nå kommer fram nye ting som bekrefter at situasjonen i forhold til den konkrete saken og denne jenta er verre enn det som var forutsatt da saken ble behandlet, så har UDI orientert meg om at søknaden vil bli innvilget, slik at hun da vil få oppholdstillatelse.

Are Næss (KrF): Det ville glede meg. Men det forandrer likevel ikke på det faktum at UDI i dette tilfellet ikke har kontaktet det norske fagmiljøet som har kompetanse i denne saken, og har støttet seg på uttalelser fra UNMIK, som etter mitt skjønn er i strid med den faksen jeg har, som sier at behandlingsmetoden er gammeldags, og at oppfølgingen av pasientene er utilfredsstillende ved røntgenundersøkelser, og ikke ved andre undersøkelser. Det beskrives altså en tilstand som er utilfredsstillende i Kosovo. Og spesielt med tanke på en tre år gammel jente finner jeg det foruroligende at UDI i dette tilfellet ikke støtter seg på den norske fagkompetanse som advarer mot dette.

Statsråd Sylvia Brustad: Det er vanskelig for meg å kommentere den faksen som representanten Næss her viser til, når jeg ikke helt vet hva det er. Men det er ingen tvil om, og det har jeg sagt hele tiden også, at behandlingstilbudet i Kosovo på veldig mange områder er dårligere enn f.eks. i Norge. Men når det gjelder tilbakevendingssaker til Kosovo, som til veldig mange andre steder, forholder vi oss til FNs høykommissær og de anbefalinger som kommer derfra. Og fra FN-administrasjonen i Kosovo har UDI fått beskjed om at det også foreligger behandlingstilbud i forhold til tuberkulose. Men, som jeg sier, UDI går nå gjennom saken på nytt, og hvis det viser seg at situasjonen for denne jenta er verre en forutsatt da saken ble behandlet, så vil altså saken bli løst. Søknaden vil i så fall bli innvilget, og jenta vil bli gitt oppholdstillatelse.

: