Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 2. mai 2001 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Are Næss (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til helseministeren:

«I en kosovoalbansk familie i en flyktningleilighet i Narvik er en 3 år gammel jente og hennes mor under behandling for tuberkulose. Ifølge media mener UDI at sykdommen ikke gir grunnlag for opphold på humanitært grunnlag, og vil sende familien ut av landet.

Hvilket medisinsk-faglig grunnlag har UDI for denne beslutningen, og er statsråden enig i UDIs vurdering?»

Statsråd Tore Tønne: Helseministeren er ikke tillagt noen rolle i denne typen saker, verken når det gjelder medisinsk-faglige sider eller andre forhold ved saksbehandlingen. Det tilligger heller ikke helseministeren å bedømme de vurderinger UDI foretar i de enkelte saker.

På bakgrunn av det spørsmålet representanten Næss har stilt, har jeg likevel innhentet opplysninger fra UDI om behandlingen av saken. Det er opplyst at UDIs avgjørelse er påklaget, og at UDI vil vurdere nye opplysninger i klageomgangen.

Are Næss (KrF): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg er klar over hans manglende rolle i slike saker, men her dreier det seg om forholdet mellom UDI og kompetente helsefaglige vurderinger, og jeg merket meg at statsråden ikke sa noe om UDIs medisinsk-faglige grunnlag for denne beslutningen.

Tuberkulose krever som kjent langvarig behandling og oppfølging, og Det sentrale tuberkuloseregisteret har gjennom Statens helseundersøkelser sendt ut melding om at flyktninger og asylsøkere med tuberkulose bør bli i Norge inntil behandling er fullført. Det er skjedd på grunnlag av flere tilfeller der flyktninger og asylsøkere som får tuberkulosebehandling, blir sendt ut av Norge. «Dette er medisinsk-faglig uforsvarlig», skriver Det sentrale tuberkuloseregisteret og Statens helseundersøkelser.

Er statsråden enig i denne vurderingen fra vår fremste fagkompetanse, og vil han se til at UDI forholder seg til slike medisinsk-faglige vurderinger?

Statsråd Tore Tønne: Jeg deler de faglige vurderinger som her er kommet fra de institusjoner som det er referert til, og som også Helsedepartementet har et administrativt overordnet forhold til. Jeg har også sørget for at de opplysninger og vurderinger som her er kommet til uttrykk, er kommet UDI til kunnskap.

Are Næss (KrF): Tuberkulosens historie har vist betydningen av sosiale og økonomiske forhold også etter avsluttet medikamentell behandling. I den aktuelle saken fraråder behandlende barnelege at treårige Ilirida sendes tilbake til Kosovo. Den finske legen som har ansvaret for FNs helseadministrasjon i Kosovo, beskriver behandling og oppfølging av tuberkulose der som gammeldags.

UDI ser bort fra eller overprøver også disse faglige vurderinger, men med bakgrunn i statsrådens positive svar på mitt hovedspørsmål, håper jeg han vil se til at UDI for fremtiden respekterer legeerklæringer og andre faglige vurderinger som de selv ikke har kompetanse til å overprøve.

Statsråd Tore Tønne: Jeg har merket meg de synspunkter representanten Are Næss her fremfører. Jeg må igjen understreke at det jo ikke tilligger helseministeren noen formell rolle i behandlingen av slike saker, og at jeg heller ikke kan begi meg inn i noen vurdering av de konklusjoner som UDI kommer til. Men det er ikke unaturlig at jeg forsikrer meg om at den informasjon som foreligger i saken, er kommet til behandlernes kunnskap og behørig vurdert før endelig avgjørelse i klagebehandlingen faller.

: