Stortinget - Møte onsdag den 2. mai 2001 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 17
Christopher Stensaker (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:
«Jeg er kjent med at det tas sikte på å oversende stortingsproposisjonen Ringeriksbanen – forkortelse av Bergensbanen i vårsesjonen. Jeg er videre kjent med at det i et brev 11. mars fra «Miljøet i bygda vår» til Samferdselsdepartementet påpekes flere feil i utredningsarbeidet som er utført, og at viktige opplysninger i saksbehandlingen ikke er sendt ut på offentlig høring til berørte instanser.
Finner statsråden på dette grunnlag at det er forsvarlig å fremme denne saken i vårsesjonen?»
Statsråd Terje Moe Gustavsen: Etter at Stortinget fattet sitt vedtak 4. november 1996 om videre planlegging av Ringeriksbanen, har Jernbaneverket gjennomført en omfattende og grundig hovedplanutredning for to korridorer for Ringeriksbanen: over Kroksund og via Åsa.
Jernbaneverket opplyser at planarbeidet har fulgt plan- og bygningsloven hva angår krav til åpenhet, informasjon, samarbeid, medvirkning og høringsprosesser. Når det gjelder kvalitetssikring, er dette gjennomført for trafikkprognosene, kostnadsoverslagene og de samfunnsøkonomiske analysene.
På bakgrunn av kvalitetssikringen av kostnadsoverslagene og de samfunnsøkonomiske beregningene ble det høsten 2000 foretatt en revisjon av nytte-kostnadsberegningene. Ytterligere gjennomgang av materialet vil bli gjennomført før saken fremmes for Stortinget.
Sett på bakgrunn av det omfattende utredningsarbeid som er gjennomført, inklusive Jernbaneverkets selvpålagte eksterne kvalitetssikring og at selve prosessen er gjennomført i henhold til plan- og bygningsloven, er Samferdselsdepartementet så langt av den oppfatning at saken er tilstrekkelig belyst til at det nå kan tas stilling til hvilken trasékorridor som skal legges til grunn for det videre arbeid med Ringeriksbanen.
Christopher Stensaker (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, men jeg kan ikke skjønne at det har noen hast med denne saken, da den ikke er prioritert av flertallet på Stortinget i Nasjonal transportplan 2002-2011, og det har kommet innsigelser på traseen over Kroksund. Traseen over Åsa også er problematisk.
Det er også reist spørsmål ved tre tunneler i området Vestmarka-Krokskogen-Nordmarka, som hver for seg har en lengde som tilsier to separate løp. Er dette kostnadsberegnet, og finner statsråden det fornuftig å satse på en ny banestrekning når problemene med dem vi har, står i kø når det gjelder sikkerhet?
Statsråd Terje Moe Gustavsen: Etter min oppfatning er det viktig å avklare korridor og trasé for Ringeriksbanen, nettopp fordi man her skal gi de omkringliggende kommuner grunnlag for en god arealplanlegging, og det er åpenbart at den båndleggingen av arealer som vi opplever så lenge det er uavklarte forhold rundt Ringeriksbanen, på ingen måte er av det gode for kommunene. Derfor er det viktig og riktig å avklare traseen.
Så er det også riktig og viktig å legge denne jernbanestrekningen inn i prioritet i forhold til de øvrige utfordringene vi har. Og vi har da, som tidligere meddelt, kommet til at den skal legges inn i prioritet etter utbyggingen av dobbeltspor til Asker. Jeg vil også understreke at selv om det kan synes forholdsvis langt fram til disse er ferdige, om snaut ti år, tror jeg det er viktig å ha planleggingen i gang også på Ringeriksbanen.
Christopher Stensaker (Frp): Jeg takker igjen statsråden for svaret.
Det som egentlig er mitt hovedproblem, er at Ringeriksbanen kanskje koster rundt 5-6 milliarder kr, og at vi har problemer med sikkerheten på eksisterende bane. Men jeg går ut fra at statsråden vil prioritere sikkerheten på eksisterende bane foran nye banestrekninger.
Statsråd Terje Moe Gustavsen: Som tidligere varslet, vil vi komme til Stortinget med oppfølging av Groth-kommisjonen etter Åsta-ulykken og i den sammenheng gi Stortinget et bredt grunnlag for drøfting av sikkerhetsspørsmål på jernbanen både i et kortsiktig og i et lengre perspektiv. Samtidig er langsiktige investeringer noe av det viktigste vi kan gjøre i forhold til jernbanens sikkerhet, idet nye, gode jernbanestrekninger vil medføre at vi hever sikkerhetsnivået på banene generelt. Så dette er på lengre sikt i og for seg ikke et motsetningsforhold. Vi må satse på en del kortsiktige sikkerhetstiltak nå, men på lengre sikt vil satsing på investering i nye jernbanestrekninger i seg selv være et godt sikkerhetstiltak, ikke minst i forhold til å bringe enda flere mennesker over fra veitrafikken til jernbanetrafikken.