Stortinget - Møte torsdag den 29. mars 2001 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Dokumenter:
Sak nr. 1
Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om Børs og katedral. Om økonomien i Den norske kyrkja
Talere
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
Votering i sak nr. 1
Presidenten: Under debatten er det satt fram åtte forslag. Det er
forslagene nr. 1 og 2, fra Arne Lyngstad på vegne av Kristelig Folkeparti, Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre
forslag nr. 3, fra Arne Lyngstad på vegne av Kristelig Folkeparti, Høyre og Venstre
forslagene nr. 4-7, fra Ursula Evje på vegne av Fremskrittspartiet
forslag nr. 8, fra Rolf Reikvam på vegne av Sosialistisk Venstreparti
Arne Lyngstad (KrF): En kort stemmeforklaring.
Det gjelder innstillingens III. Jeg vil anbefale Kristelig Folkepartis og Venstres representanter å stemme for dette når forslag nr. 2 fra oss faller. Vi synes da at vi subsidiært kan støtte III. Vi vil også støtte IV. Vi stemmer mot V.
Presidenten: Presidenten vil spørre om dette også gjelder Høyre og Fremskrittspartiet.
Inge Lønning (H): Ja, det samme resonnement som hr. Lyngstad gjorde gjeldende når det gjelder subsidiær stemmegivning, gjelder også for Høyres vedkommende, så jeg anbefaler Høyres gruppe å stemme på samme måten.
Presidenten: Med denne avklaring starter vi med å ta opp til votering forslag nr. 8, fra Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:
«Stortinget ber Regjeringen iverksette en utredning som skal legge grunnlaget for:
en enhetlig kirkelig økonomi der ansvaret legges på ett nivå
et opplegg for å styrke den demokratiske folkekir-ken – valgdeltakelsen ved kirkelige valg skal være på linje med andre nordiske land.
å avklare kirkens rolle som kulturinstitusjon og hvorledes kirken lokalt skal preges av åpenhet og tilgjengelighet slik at kirken kan løse sitt ansvar for opplæring og diakonalt arbeid.»
Presidenten: Forslagene nr. 4, 5, 6 og 7, fra Fremskrittspartiet, tas opp til votering.
Forslag nr. 4 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen fremme de nødvendige forslag slik at avkastningen av Opplysningsvesenets fonds totale portefølje følger vanlige regler for definisjon av avkastning. Avkastningen skal primært gå til sikring av formuen som ligger i kirkens historiske bygningsmasse og inventar.»
Forslag nr. 5 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen fremme de nødvendige forslag for å sikre at Opplysningsvesenets fond gis en inflasjonsregulering av grunnkapitalen.»
Forslag nr. 6 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen legge frem en melding som beskriver status for avhendelse av fondets samlede eiendommer og hvilke hindringer som har medført urimelig tidsbruk.»
Forslag nr. 7 lyder:
Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 82 mot 12 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 21.52.36)«Stortinget ber Regjeringen fremme de nødvendige lovendringer slik at presters boplikt opphører og at kommunen gis ansvar for å stille egnet bolig til disposisjon.»
Presidenten: Forslag nr. 3, fra Kristelig Folkeparti, Høyre og Venstre, tas opp til votering. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Kristelig Folkeparti, Høyre og Venstre ble med 52 mot 42 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 21.53.00)«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om bevilgninger til verneverdige kirkebygg i statsbudsjettet for 2002.»
Presidenten: Forslagene nr. 1 og 2, fra Kristelig Folkeparti, Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre, tas opp til votering.
Forslag nr. 1 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen sette i verk en utredning med ulike modeller for en enhetlig kirkelig finansiering. Utredning må foreligge samtidig med Kirkerådets Bakkevig-utvalg.»
Forslag nr. 2 lyder:
Votering:Forslaget fra Kristelig Folkeparti, Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre ble med 52 mot 42 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 21.53.29)Komiteen hadde innstillet:«Stortinget ber Regjeringen innen utgangen av 2002 legge frem for Stortinget en egen sak om istandsetting og fremtidig ivaretakelse av våre verneverdige kirkebygninger som en helt sentral del av vår nasjonale kulturarv. Det forutsettes at det utredes ulike modeller for hvordan staten kan ta ansvar for dette.»
I
Stortinget ber Regjeringen utarbeide kriterier for statstilskuddet til Sjømannsmisjonen/Den norske kirke i utlandet i tråd med Innst. S. nr. 187 (2000-2001), og fremme forslag om dette i statsbudsjettet for 2002.
Presidenten: Presidenten antar at Arbeiderpartiet ønsker å stemme imot.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 51 mot 43 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 21.53.56)Videre var innstillet:II
Stortinget ber Regjeringen sørge for at det ikke innkreves dokumentavgift i de tilfeller eiendommer, som følge av ny kirkelovgivning, overdras fra kommunen til kirkelig fellesråd.
III
Stortinget ber Regjeringen legge til rette for en økt satsing på restaurering av eldre kirker og antikvarisk kirkeinventar i forbindelse med opptrappingsplanen for kulturminnevernet. Det forutsettes at det utredes ulike modeller for hvordan staten kan øke innsatsen på dette området.
IV
Stortinget ber Regjeringen, i forbindelse med opprettelse av Norsk kulturminnefond, å inkludere verneverdige kirker av kulturhistorisk betydning i formålet til fondet.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig. Videre var innstillet:V
Stortinget ber Regjeringen fremme lovforslag slik at også gevinster ved salg av verdipapirer i Opplysningsvesenets fond kan nyttes til kirkelige formål.
Presidenten: Presidenten antar at Høyre, Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet og Venstre ønsker å stemme imot.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 52 mot 42 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 21.54.40)Videre var innstillet:VI
Stortinget ber Regjeringen foreslå en bestemmelse i Kirkeloven som åpner for ulike forsøksordninger i kirka.
VII
St.meld. nr. 14 (2000-2001) – om Børs og katedral. Om økonomien i Den norske kyrkja – vedlegges protokollen.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.