Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 21. mars 2001 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Oddbjørg Ausdal Starrfelt til kulturministeren, vil bli besvart av helseministeren på vegne av kulturministeren.

Oddbjørg Ausdal Starrfelt (A): Eg vil gjerne stilla helseministeren, som skal svara på vegner av kulturministeren, følgjande spørsmål:

«Eg syner til Dagbladet si nettavis under spalten «si din mening» den 15. mars 2001.

Kan statsråden forsikra om at redaktøransvaret gjeld for nettaviser på samme måte som for papiraviser?»

Statsråd Tore Tønne: Internett er ikke et lovtomt rom. Generelt gjelder de samme lover som ellers i det norske samfunnet.

Når det gjelder straffelovens bestemmelser om redaktøransvar, er det pr. i dag noe uklart på hvilken måte og i hvilken grad disse kommer til anvendelse overfor Internett-baserte tjenester som f.eks. nettaviser. Kulturdepartementet arbeider nå sammen med Justisdepartementet med en klargjøring av redaktøransvaret i elektroniske informasjons- og kommunikasjonstjenester, og har nedsatt en arbeidsgruppe som ledes av professor Jon Bing for dette formål. Gruppens rapport vil foreligge før sommeren.

Ellers kan jeg vise til at norske redaktører har markert et ansvar for det innholdet som publiseres på Internett. I oktober i fjor lanserte Norsk Redaktørforening et «segl» som skal markere at publiseringen skjer i henhold til de prinsipper som er nedfelt i Redaktørplakaten og i pressens etiske retningslinjer.

Oddbjørg Ausdal Starrfelt (A): Eg takkar for svaret.

Eg er glad for at ein arbeider med å regulera, slik iallfall eg opplever det, eit nokså uregulert rom. Det undrar meg at det er usikkert om redaktøransvaret gjeld nettaviser. Eg var klar over at det kunne gjelda andre innslag på Internett, men ikkje aviser.

Det som dette gjeld, er eit innlegg i Dagbladet si nettavis førre torsdag, 15. mars. Det er grovt skyts, for der står det:

«Skyt Grete Fossum!!

Et forferdelig menneske som dreper andre levende skapninger for å tjene vellvilje fra «bøgda» si.»

Eg er ikkje særleg i tvil om at dette må vera ytringar som aldri ville ha gått gjennom i papiraviser. Eg vil igjen spørja statsråden om han ikkje meiner at dette ligg utanfor det som ein redaktør kan la gå gjennom. For redaktøren for Dagbladet er òg ansvarleg for Internett-avisa.

Statsråd Tore Tønne: For det første gjentar jeg at generelt gjelder de samme lover som ellers i det norske samfunnet for sjikane, trusler osv. som fremsettes, enten det er over Internett eller på annen måte. Jeg må også si at det skal ikke være noen tvil om hva jeg, kulturministeren eller Regjeringen mener om den type ytringer, enten det er i nettaviser eller det er i andre medier.

Usikkerheten gjelder imidlertid spesielt i forhold til det strafferettslige redaktøransvaret på Internett ut fra at definisjonen av «redaktør» i straffeloven § 436 er knyttet til begrepene blad, tidsskrift og kringkasting. Den ekspertgruppen som jeg viste til, skal avklare nærmere hvor langt denne bestemmelsen gjelder også innenfor nettområdet og eventuelt hva man i så fall må gjøre for å klargjøre det i fremtiden.

Oddbjørg Ausdal Starrfelt (A): Eg er glad for at ein tek dette på alvor, for dette er berre byrjinga på noko som vi kjem til å sjå meir og meir av – ikkje slike innslag, men at me får tilgang på informasjon og synspunkt frå folk via Internett. Eg er glad for denne ekspertgruppa som er i arbeid, og eg vonar at dei òg i tillegg til å sjå på desse nettavisene, der det er lett å finna ut kven som er den ansvarlege, òg ser på nettsidene, heimesidene til ulike lag, organisasjonar og personar for å sikra at det alltid er ein ansvarleg som kan stå til rette og som må ta ansvaret for det som står på desse sidene. Det har vore fleire eksempel på at ein har gått langt utover det som ein bør tillata, på nokre av desse Internett-sidene.

Statsråd Tore Tønne: Jeg har notert meg representantens synspunkt på dette, og skal sørge for at det bringes fram for Kulturdepartementet og for den ekspertgruppe som jeg nevnte, som arbeider med disse spørsmålene, og som forutsettes å fremlegge sin rapport før sommeren.

: