Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 21. mars 2001 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Lisbet Rugtvedt (SV): Jeg vil gjerne få stille følgende spørsmål til kommunal- og regionalministeren:

«Sikh-menigheten i Oslo har bedt om en ordning med fast visum for spesialutdannede prester. Menigheten har gitt en faglig begrunnelse for hvorfor en ønsker skiftende prester framfor fast ansatte, men er gitt avslag. Utlendingsregelverket ser dermed ut til å være til hinder for at menigheten kan utøve sin religion på en tilfredsstillende måte.

Vil Regjeringen ta initiativ til å endre regelverket dersom det ikke er mulig å gi et unntak for å løse menighetens problem?»

Statsråd Sylvia Brustad: Som Stortinget er vel kjent med, kan jeg ikke kommentere de enkeltsaker som ligger til grunn for representanten Rugtvedts spørsmål. Jeg har imidlertid forstått det slik at sikh-menigheten ikke ønsker en permanent prest i menigheten, men i stedet vil rekruttere nye prester som skal arbeide i Norge i tre måneder uten arbeidstillatelse, men på grunnlag av et visum. Jeg har også forstått det slik at menigheten ønsker dette som en varig ordning.

En hovedregel etter utlendingsloven er at en utlending må ha arbeidstillatelse for å arbeide i Norge. En ordning som foreslått av sikh-menigheten ville stride mot dette. Jeg er kjent med at sikh-menigheten ble orientert om reglene i møte med statssekretær Mæland i Justisdepartementet 8. mai i fjor og i brev fra Justisdepartementet datert 20. juli i fjor. Sikh-menigheten er også blitt gjort kjent med de mulighetene som foreligger for å søke om arbeidstillatelse.

Regjeringa ønsker oppmykninger og forenklinger i utlendingslovgivningen, bl.a. for at det skal bli enklere å rekruttere kvalifisert arbeidskraft til Norge. Hovedregelen om at den som skal arbeide i Norge, må ha en arbeidstillatelse, vil vi imidlertid ikke fravike. Jeg håper at de forslagene til forenklinger som Regjeringa går inn for, vil bidra til en mer effektiv saksbehandling også ut fra behovet for å rekruttere utenlandske prester til arbeid i norske menigheter.

Lisbet Rugtvedt (SV): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg i hvert fall oppfatter som noe positivt.

Norge er jo blitt et flerkulturelt samfunn med mange forskjellige trossamfunn. Men den behandlingen som sikh-menigheten har fått fra Justisdepartementet, tyder på at vi har et utlendingsregelverk som ikke er fleksibelt nok til å ta hensyn til de spesielle behov som kan finnes i et flerkulturelt samfunn.

Det kan også virke som om departementet ikke har forstått at det er helt spesielle eksperter menigheten ber om å få tillatelse til å hente inn, og at det også fra disse ekspertenes side er lite aktuelt å arbeide fast i Norge. De ekspertene som er ønsket, har meget lang og svært omfattende utdanning og erfaring. Dette er også bakgrunnen for at det er svært lite tenkelig at de vil ønske å oppholde seg fast i Norge. Uten disse ekspertene kan ulike seremonier bare utføres i forenklet form i menigheten, og dette innskrenker muligheten for religionsutøvelse. Ser ikke statsråden at dette kan tilsi at en må ta helt spesielle hensyn?

Statsråd Sylvia Brustad: Utlendingslovgivningen er klar på det punktet at en må ha arbeidstillatelse for å arbeide i Norge hvis en kommer fra andre land, og Regjeringa har ikke til hensikt å endre det punktet. Vi ønsker ikke å åpne for at en skal kunne arbeide på grunnlag av at en f.eks. har visum. Vi foretar imidlertid i dag en rekke forenklinger i regelverket for å få flere også fra andre land til å komme hit og arbeide der det er behov for det. Det er selvfølgelig også noe som vil gjelde prester der det er behov for det. Men hovedregelen om at arbeidstillatelse må være grunnlaget for om en får arbeide her eller ikke, ønsker ikke Regjeringa å fravike.

Lisbet Rugtvedt (SV): Jeg takker nok en gang for svaret, og jeg er glad for at det nå skal skje en oppmyking av regelverket.

Jeg håper virkelig at departementet nok en gang vil ønske å se på denne saken og se om det kan være mulig å finne en løsning i samråd med menigheten, som oppfatter denne situasjonen som svært frustrerende. Med vanlig sunn fornuft er det vanskelig å forstå hvorfor en ikke kan finne løsninger eller unntak som gjør at det blir mulig for de ekspertene det her er tale om, å komme til Norge og praktisere i menigheten en tid, for så å vende tilbake til sin hovedvirksomhet i hjemlandet. En slik ordning ville ikke være til byrde for noen og ville være til stor nytte for svært mange mennesker. Det bor altså 5 000 sikher i Norge, og de aller fleste besøker denne menighetens samlingssted jevnlig.

Menigheten er gitt avslag under henvisning til at de søkte om tre prester for tre måneder av gangen, og det er slått fast at dette vil være i strid med regelverket. Menigheten er villig til å finne mellomløsninger, så vidt jeg er kjent med. Vil statsråden stille seg åpen for å vurdere denne saken konkret på nytt for å kunne komme fram til en løsning?

Statsråd Sylvia Brustad: Jeg har ingen mulighet til å gå inn i slike enkeltsaker. Jeg har ingen mulighet til å instruere UDI eller Utlendingsnemnda i enkeltsaker i henhold til de endringer i utlendingsloven som er gjort gjeldende fra 1. januar i år. Hvis sikh-menigheten har andre opplysninger enn det de så langt har lagt fram for UDI eller eventuelt nemnda, må de ta opp det med dem. Men når det gjelder det generelle regelverket, har ikke Regjeringa til hensikt å endre det.

: