Stortinget - Møte onsdag den 14. mars 2001 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 8
John I. Alvheim (Frp): Jeg har følgende spørsmål til den ærede helseminister:
«En pasient kom tilbake etter en operasjon i Tyskland og skulle få stingene fjernet ved Stensby sykehus på Eidsvoll. Etter å ha blitt nektet hjelp på grunn av påstått smittefare, fikk hun omsider en avtale, men ble avvist og sendt hjem. Etter henvendelse til fylkeslegen ble saken omsider ordnet. Slike episoder etter godkjent behandling i utlandet kan ikke aksepteres.
Kan jeg be statsråden bekrefte at det vil bli sørget for at ikke andre blir gjenstand for tilsvarende negative holdninger?»
Statsråd Tore Tønne: Jeg kjenner til at det ved hjemkomst etter operasjoner i utlandet dessverre har vært episoder med mangelfull oppfølging av enkelte pasienter, og jeg er helt enig med representanten Alvheim i at slike episoder ikke kan aksepteres.
Det har så langt gått to brev fra departementet til fylkeskommunene om ordningen. I det første brevet, som ble sendt 23. november i fjor, står det:
«Det legges opp til at ordinær poliklinisk oppfølging/kontroll og eventuell etterbehandling av pasienter som har vært behandlet i utlandet, skal skje i Norge.»
Av det andre brevet, datert 10. januar i år, fremgår det:
«Ev. etterbehandling/kontroll av pasienter som har blitt behandlet i utlandet, er fylkeskommunens ansvar, og kostnadene skal dekkes av fylkeskommunene.»
Rent formelt er det derfor liten tvil om hvem som har ansvaret for den situasjonen som er beskrevet. Enkelte sykehus har tolket forskriftene fra Statens helsetilsyn slik at samtlige pasienter som kommer hjem fra utlandet, skal behandles som smittepasienter. Sykehusledelsen ved Stensby sykehus har både beklaget den hendelse som representanten Alvheim viser til, og forsikret om at de har ryddet opp i interne rutiner. De har også skriftlig beklaget at de ikke har tatt tilstrekkelig ansvar for de pasientene som returnerer fra utlandet, og bekreftet at de i fremtiden påtar seg det fulle ansvaret for slike pasienter. Selv om behandlingsmåtene kan variere noe fra land til land, må vi forutsette at norsk helsepersonell inntar en fleksibel holdning som ivaretar pasientenes interesser.
Erfaringene fra denne første delen av prosjektet har vært særdeles nyttige for den videre planleggingen og gjennomføringen av den nye ordningen. På grunnlag av disse erfaringene vil Rikstrygdeverket i fremtiden legge ekstra vekt på å etablere systemer slik at pasientene sikres på en bedre måte etter at de har mottatt behandling i utlandet.
John I. Alvheim (Frp): Jeg takker helseministeren og sier meg glad for at han også finner den situasjonen som denne kvinnen har vært oppe i, totalt uakseptabel. Jeg har selv snakket med pasienten og fått bekreftet at opplysningene i Dagbladet 7. mars var korrekte.
La meg samtidig få si meg glad for at tjenestemenn ved helse- og sosialdirektørens kontor i Akershus grep inn og sørget for at pasienten fikk fjernet sine suturer. Men at det skulle være nødvendig at pasienten måtte vente i seks timer for å få gjort dette, viser med all tydelighet at denne pasienten ikke var velkommen til Stensby sykehus. Og det i seg selv er hårreisende.
Sist fredag fikk jeg melding om et annet tilfelle. En pasient gikk i 28 dager med sine suturer og måtte til slutt få hjelp ved en privatklinikk fordi Stensby sykehus heller ikke denne gangen ville ta imot pasienten og fjerne suturene.
Er helseministeren kjent med det siste forholdet?
Statsråd Tore Tønne: Jeg er ikke kjent med andre enkelttilfeller enn det mitt første svar gjaldt. Men som sagt har ledelsen ved Stensby sykehus, etter at saken kom opp, både muntlig og skriftlig beklaget hendelsen. De har forsikret om at det er ryddet opp i deres interne rutiner, og at de for fremtiden påtar seg det fulle og hele ansvar for de pasienter som trenger oppfølging ved sykehuset etter behandling i utlandet.
John I. Alvheim (Frp): Jeg takker igjen helseministeren for svaret.
Etter nærmere undersøkelse viser det seg at det er sykepleiertjenesten ved Stensby sykehus som har avvist pasientene med henvisning til rundskriv IK-28/96 om smittevern, hvor man betrakter alle pasienter fra utlandet som smittepasienter. Jeg har lyst til å sitere en av paragrafene i smittevernloven:
«Forundersøkelse etter første ledd må ikke føre til at behandlingen av pasienten blir alvorlig forsinket, eller til at han eller hun blir utsatt for fare eller urimelig ulempe.»
Da er mitt spørsmål: Er helseministeren enig i at disse to kvinnene det her er snakk om, har vært utsatt for alvorlig ulempe fra Stensby sykehus" side? Og vil helseministeren sørge for at dette ikke skjer i ettertid?
Statsråd Tore Tønne: Jeg har alt sagt meg enig i at den type episoder som det her har vært vist til, ikke er akseptable. Det er etter hva jeg forstår også ledelsen ved Stensby sykehus helt enig i.
Jeg skal nok en gang forsikre meg om, også med henvisning til det andre tilfellet som representanten Alvheim viser til, at det er en realitet, slik at det ikke er noen misforståelser om de spørsmål det dreier seg om, verken ved sykehusets ledelse eller hos de ansatte som har ansvaret for den type behandling/etterbehandling som det her er snakk om.