Stortinget - Møte onsdag den 7. mars 2001 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 7
Tor Nymo (Sp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kommunal- og regionalministeren:
«Etter drapet på den 15 år gamle gutten på Holmlia lovet statsministeren støtte til antirasistisk engasjement i lokalsamfunnene. Deretter har Regjeringen avslått Regnbuen Internett Kafé sin søknad om 130 000 kroner. Begrunnelsen er at det ikke finnes midler. Tidligere hadde Regnbuen Internett Kafé fått avslag fra UDI, som forklarte at midlene skulle brukes til hjemsending av kosovoalbanske flyktninger.
Hva vil statsråden gjøre for å hindre at dette unike prosjektet legges ned?»
Statsråd Sylvia Brustad: UDI har både i 1999 og i 2000 gitt støtte til Regnbuen Internett Kafé som ett av flere prosjekter som skal legge til rette for og stimulere til at flyktninger skal vende tilbake til sitt hjemland. Regnbuen Internett Kafé vil ikke få støtte på dette grunnlaget i 2001.
Jeg har full forståelse for at Regnbuen Internett Kafé nå ønsker å fokusere på rasisme og diskriminering. Det har imidlertid kommet langt flere søknader om støtte til slike prosjekter enn det Stortinget så langt har bevilget midler til. Prosjektet som Regnbuen Internett Kafé søker støtte til, må vurderes i forhold til mange andre gode søknader. Søknaden er så langt ikke ferdigbehandlet i departementet, og jeg ber om forståelse for at jeg derfor ikke kan uttale meg om dette prosjektet nå.
Tor Nymo (Sp): Jeg takker statsråden for svaret.
Lokalt engasjement – som Regnbuen Internett Kafé – er en av mange viktige årsaker til at man ikke har opplevd voldelig rasisme i Nord-Norge. Internettkaféen er et gratis daglig tilbud til flyktninger ved de to nye asylmottakene, til innvandrere og til alle andre borgere i Tromsø. Regnbuen Internett Kafé gir flyktninger anledning til å orientere seg om forholdene i hjemlandet og en mulighet til å holde kontakt med familie og venner. Regnbuen Internett Kafé skaper kontakt og et antirasistisk miljø for de norske i samfunnet. For innvandrere og flyktninger skaper internettkaféen integrasjon på lang sikt og medvirker til at de får realisert sine evner. Det betyr viktige ressurser for samfunnet.
Det er en skam dersom dette prosjektet, som er et av de viktigste antirasistiske prosjekter i Nord-Norge, må legges ned etter bare to og et halvt års drift på grunn av at en så lav sum i støtte blir avslått. Internettkaféen har gjort en fantastisk jobb. Jeg håper at kommunalministeren kan revurdere søknaden, og at ordene «å styrke det antirasistiske arbeidet» vil bli omsatt i støtte til praktiske prosjekter.
Statsråd Sylvia Brustad: Jeg tviler ikke på at Regnbuen Internett Kafé gjør en god jobb. All innsats mot rasisme og diskriminering er kjempeviktig og veldig, veldig bra. At det også er lokalt engasjement i denne saken, tror jeg er helt avgjørende for å hindre rasisme og diskriminering.
Men som sagt: Søknaden i denne konkrete saken ligger til behandling i departementet, og jeg kan ikke uttale meg om dette før vi har hatt mulighet til å ferdigbehandle den.