Stortinget - Møte onsdag den 7. mars 2001 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 25
Lars Rise (KrF): Jeg vil gjerne få stille følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:
«Oslo domkirke, som benyttes ved viktige nasjonale begivenheter, har et akutt behov for oppussing. Dersom de mest nødvendige arbeider skal være avsluttet innen kronprinsens bryllup 25. august, må det bevilges minst 8 mill. kroner omgående.
Vil statsråden ta initiativ til at disse midlene kan skaffes til veie?»
Statsråd Trond Giske: I forbindelse med HKH Kronprins Haakons bryllup i Oslo domkirke den 25. august har Kirkelig Fellesråd i Oslo utarbeidet en oversikt over hvilke oppussingsarbeider som bør gjøres i domkirken. På denne bakgrunn har Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet vært i kontakt med Oslo kommune, med formål å finne fram til grunnlaget for en samfinansiering mellom stat og kommune av de ekstrautgifter til oppussing av Oslo domkirke som er nødvendig.
For to dager siden har byrådet i Oslo meddelt departementet at byrådet går inn for at 3 mill. kr omdisponeres til fordel for oppussingen av Oslo domkirke. Staten vil bidra med en tilsvarende bevilgning. Dette er meddelt Kirkelig Fellesråd i Oslo, som vi har vært i løpende dialog med om denne saken. Arbeidet kan derfor startes umiddelbart.
Etter den informasjonen vi sitter inne med, skulle dette være tilstrekkelig for å få gjort de nødvendig arbeidene fram til bryllupet.
Lars Rise (KrF): Jeg takker for svaret – selv om vi allerede er blitt grundig orientert om svaret på forhånd gjennom den ekstraservice som Statsministerens kontor har satt i gang, ved at statsministeren nå påtar seg å svare på spørsmål på forhånd, allerede dagen før spørretimen, ved å rykke ut både med pressemelding og ved å gi intervju på Dagsrevyen.
Jeg er imidlertid ikke fornøyd med svaret. Det mangler 2,1 mill. kr i forhold til det budsjettet som Kirkelig Fellesråd har satt opp for oppussingen. Det ville være interessant å få del i den informasjonen som statsråden har om at det ikke er behov for 8,1 mill. kr, men at det er tilstrekkelig med 6 mill. kr.
Dersom Oslo domkirke, inkludert takmaleriene, skulle vært pusset opp, er det egentlig behov for mellom 70 mill. kr og 80 mill. kr. Jeg er interessert i å vite hva i denne listen han har bestemt seg for å droppe av den nødvendige oppussing som er beskrevet.
Statsråd Trond Giske: Jeg er ikke helt overbevist om at statsministerens engasjement i kronprinsens bryllup ensidig har sammenheng med at Lars Rise har lagt inn et spørsmål til spørretimen. Jeg er klar over at representanten Rise har hatt et engasjement i denne saken, og det er prisverdig. Men at statsministeren i samarbeid med Oslo kommune har skaffet penger til dette bryllupet, kan nok også ha andre motiver enn representanten Rises engasjement.
La meg da bare si at i utgangspunktet er alle kirker kommunenes ansvar. Det at staten gir bevilgning til opprustning av kirker, er således helt usedvanlig. Men så er det da også en usedvanlig begivenhet. Jeg tror ikke det skaper noen særlig presedens av bekymring ved at vi i denne sammenhengen går inn med en ekstrabevilgning.
Den lista som er kommet i forhold til de opprustningsarbeidene som det er behov for, inneholder ulike tiltak. Jeg går ut fra at det er flere tiltak som også vil bli iverksatt i forbindelse med bryllupet, men som Oslo kommune må ta et ansvar for. En av de tingene er f.eks. (presidenten klubber) – hvis presidenten tillater at jeg kort legger til det i svaret – beplantning av bed mot Karl Johans gate. Jeg går ut fra at Oslo kommune har et omfattende gartneriarbeid i Oslo, som helt sikkert kan innrettes på at området rundt Oslo domkirke blir seende pent ut i forbindelse med bryllupet den 25. august.
Lars Rise (KrF): Jeg synes dette fremstår som smålig. Oslo domkirke har en helt spesiell plass i det norske folks bevissthet. Store nasjonale begivenheter som bryllupet til daværende kronprins Harald og Sonja og kong Olavs begravelse fant sted i denne kirken. Og når Oslo domkirke nå skal settes i stand til kronprinsens bryllup, burde vi makte å gjøre dette med den kvalitetsbevissthet en slik begivenhet krever. At en kronprins gifter seg, opplever vi to eller kanskje tre ganger i løpet av et århundre, og jeg vil oppfordre statsråden til å stille til rådighet også de resterende 2,1 mill. kr. Statens nettobidrag blir jo bare på rundt eller under 2 mill. kr, når man tenker på at det også er merverdiavgift på over 1 mill. kr. Eller har Giske tenkt at man skulle ettergi merverdiavgiften på denne oppussingen?
Det som skjer, er jo at Oslo kommune nå tvinges til å ta midler fra andre viktige formål, så statsråd Giske må nå se på at Grønland kirke vil fortsette å ha presenning på taket. Er det dette staten har tenkt skulle være konsekvensen av dette vedtaket?
Statsråd Trond Giske: Vi kommer aldri til å komme i den situasjon at staten kan kompensere for Oslo kommunes frivillige avgivelse av store inntektsbeløp i form av skattelette til Oslos innbyggere, som gjør at man får mindre penger til Oslos kirker og mindre penger til Oslos skoler. Det er synd, og representanten Rises parti sitter i det byrådet som kunne ha gjort noe med det.
Nå er det likevel en så spesiell situasjon at vi finner at vi må gå inn med penger til Oslo domkirke, fordi den kirken ikke har vært godt nok vedlikeholdt over mange år. Men jeg går ut fra at Oslo kommune forhåpentligvis vil gjøre mange tiltak i forbindelse med den store helgen vi skal ha i august, for å pynte opp byen og gjøre den i pen stand til bryllupet. Oslo kommune har et omfattende vedlikeholdsbudsjett, et omfattende budsjett til beplantning og pynting av byen, som også er en del av de tiltakene som inngår her, så jeg går ut fra at Oslo kommune vil innrette det på en spesiell måte, når vi da helt riktig skal ha en historisk begivenhet som ikke skjer særlig ofte i vårt land. Det at staten bidrar med 3 mill. kr, er et ekstratilskudd i så måte som jeg håper kommer til nytte, og som gjør at kirken kan være i noenlunde forsvarlig stand når bryllupet kommer.
Presidenten: Da er sak nr. 1 ferdigbehandlet.
Sak nr. 2 utgår.